Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum:) niedawno zakupiłem bmw e36 316 i od początku mam z nim problem a mianowicie jak rano wsiadam to auto ciężko odpala trzeba pare razy zakręcić i dopiero łapie a czasami nawet od razu gaśnie i zapala dopiero za drugim razem ,wymieniłem świece ale to nie pomogło więc co dalej ?? auto ma silnik z łańcuszkiem rozrządu tu pytanie te silniki nie miały kopułki???

wyczytałem gdzieś że opłaca zrobić reset kompa moze to pomóc ?? a co jeżeli mam gaz (sekwencja) nic się nie popsuje ?? i to samo z alarmem też nic się nie stanie?? sory za te pytania ale wole się upewnić :)

Opublikowano
panowie byłem dzisiaj podłączyć autko do kompa i odziwo nic nie wykazało co może jeszcze być nie tak czego komp nie wykaże??
Opublikowano
przewody wysokiego napiecia lub rozrusznik ( byc moze bendiks, szczotki itd.. jakis mechanik powinien to zobaczyc. Jak twoje przewodu WN sa niewiadomego pochodzenia lub stare wymien je w 1 kolejnosci...
Opublikowano

możliwe żeby przez kable tak ciężko palił??

czasami zaraz po zapaleniu nie reaguje na pedał gazu schodzi do 300-500 obrotów i gasnie a może to być coś z paliwem ?? może pompka siada???

Opublikowano
Hm ja bym sprawdzil pompke paliwa i czujnik temperatury silnika ewentualnie zawor cisnienia paliwa. Reset kompa niczenu nie zaszkodzi. Zawsze w takich stytuacjach moze pomoc tylko nieraz na chwile bo jak cos uszkodzone to i tak trzeba to wymienic.
Opublikowano
zrobiłem test zakleiłem tą dziure i auto o niebo lepiej zapala więc trzeba tą gume przepływki wymienić teraz mam pytanie do czego słuzy plastik połączony z tą gumą to sie nazywa odstojnik czy jakoś tak po co to jest??
Opublikowano
mam problem tą gume narazie skleiłem(niestety) ponieważ brak kasy ale pojawia się ciekawy problem jak jade dość daleka trase to dzień po jak chce odpalac to wariuje jak nigdy ciężko zapala zaczyna kopcić z rury nie trzyma obrotów może to być prolem związany z gazem??????
Opublikowano

mam kila ciekawych pytań tak myśle :) więc tak

1. orzyszedł czas na zmiane oleju mam wlany jakiś tam shell syntetyczny jaki proponujecie wlać teraz ?? dalej zalać go syntetykiem czy dać mu półsyntetyczny ?? auto ma 247 000 przebiegu

2.gdzie znajde filtr paliwa ??

3. jakiej filrmy najlepiej kupić kable zapłonowe ?? jakie polecacie ??silnik w tym aucie to 1.6 M43 i ile takie kable kosztują mniej więcej??

4. pękł mi przewód tzw. odma a nigdzie nie umie tego dostac znacie jakiś

sklep internetowy w ktorym można to kupić??

5.czy w instalacji gazowej jest jakiś filtr??

Bede wdzięczny za odpowiedzi na te pytania ;)

Opublikowano

1.taki olej jaki byl lany taki powinienes lac.ja uzywam castrola gtx3 mineral i jest ok

2. ja mam 318 i ale powionno byc tak samo:wjedz na kanal i powinienes go zauwazyc .pewnie bedzie przysloniety plastikowa oslonka .tak mniej wiecej w polowie auta zobaczysz po przewodach...

3.filtr paliwa kup sobie w motoryzacyjnym dlatego ze oni beda wiedzieli czy masz dlugi czy krotki .ja do swojego kupilem prawie za 100zl

4.z tego co wiem ponoc NGK jest lepsza od BOSCHA ale ja mam i kable i swiece z BOSCHA i jest ok.koszt od 150-200 zl wzwyż

5.jezeli jest instalacja gazowa to jedz do mechanika moze on byc przyczyna twoich usterek

Kocham moja Czarnulkę
Opublikowano
jeszcze jedno pytanie patrzałem do zbiornika od chłodnicy i jest tam dość mało plynu bynajmniej mi się tak wydaje :) tylko że nie wiem jak to sprawdzić ?? na co patrzec jaki powinien być poziom???
Opublikowano

dobrze ze to napisales

ja mialem ostatnio z tym problem i mi wywalilo wszystko i mechanik powiedzial mi jak mam zrobic .Jezeli masz chlodnice taka jak ja , to powinienes obok korka wlewu do chlodnicy miec plastikowa śrubkę na krzyzak (odpowietrznik)odkrec ja i :

1 odkrec korek od chlodnicy

2 wlej na maksa plynu do chodnicy (czesem nie wlewaj wody bo niektorzy tak robia,a woda ma mniejsza temp wrzenia i szybciej ja mozna zagotowac niz plyn) wlej tak zeby plyn wylewal sie przez otwor od malej srobki.

3popatrz mniej wiecej ile masz plynu i po jezdzie na ZIMNYM aucie zobacz czy ci nie ubylo plynu chlodniczego jak tak tzn ze musisz go uzupelnic i powtorzyc to co wyzej napisalem ,ale pamietaj zeby na zimnym bo jak bedziesz miec goracy silnik to ci plyn wywali i sie poparzysz.w innych autach nie wlewalem plynu na maxa ale w tym aucie tak sie robi(tak mi zrobil mechanik)

Kocham moja Czarnulkę
Opublikowano
spoko tak zrobie dzieki ale mi chodziło o to czy gdzieś na zbiorniku jest wskaźnik ile tego płynu powinno być ? po boku są kreski i jedna jest dłuźsz tak mniej więcej na połowie chłodnicy czy do tego miejsa trzeba nalać??
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
panowie pomóżcie jest coraz gorzej im dłużej jade tym rano mam cięzej odpalić zapala za 3 razem i przy tym troche kopci przez chcwile nie da się jechać :| obroty szaleją dodaje gazu auto się dławi co jest nie tak może coś z pompą paliwa ?? a może przez filtr paliwa coś takiego się dziać??
Opublikowano
um mnie jak kopcil to mi kabel od cewki nie dociskal i auto sie dusilo, sprawdz swiece kable ,a najlepiej podlacz do kompa i bedzie git.ja przez to ze zaoszczedzilem 40zl na podlavczeniu stracilem 700zl przez glupie domysly mechanika,ale osczedny 2 razy placi pozdro
Kocham moja Czarnulkę
Opublikowano
przewody wysokiego napiecia lub rozrusznik ( byc moze bendiks, szczotki itd.. jakis mechanik powinien to zobaczyc. Jak twoje przewodu WN sa niewiadomego pochodzenia lub stare wymien je w 1 kolejnosci...
rozruszkik ? weś koło i j....nij sie w czoło
orzełe34
Opublikowano

weś koło i j....nij sie w czoło

to miało być śmieszne ?? bo jakoś mnie nie rozśmieszyło ,do kompa podłączałem nic nie wykazało , świece wymienione,miałem pęknięta gume przepływomierza ale wymieniłem na nową, kable jutro zobacze a co do rozrusznika to kręci idealnie

Opublikowano
weś koło i j....nij sie w czoło

to miało być śmieszne ?? bo jakoś mnie nie rozśmieszyło ,do kompa podłączałem nic nie wykazało , świece wymienione,miałem pęknięta gume przepływomierza ale wymieniłem na nową, kable jutro zobacze a co do rozrusznika to kręci idealnie

i dlatego niech pomyśli,, dobry chłopak " zanim zacznie wypisywać głupoty o rozruszniku
orzełe34
Opublikowano
zrobilem test wczoraj wogóle nie włączałem gazu i dzisiaj rano troche lepiej zapalił ale co ciekawe dzieje się taka rzecz jak już zapali to chwile trzyma obroty a później nagle gasnie tak choćby włąsnie nie dostał paliwa a może lewe powietrze ciągnie co wy na to ??