Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, chciałbym zmienić olej w skrzyni (manual) oznaczenie skrzyni jak w tytule, ale nie chce mi się jechać do ASO po litr oleju - mam dosyć daleko. Olej niby niewymienialny ale myślę że po 150 tysiach mu się należy - tym bardziej że skrzynia po rozgrzaniu (jazda na dłuższym dystansie) zachowuje sie jakby nie miała oleju - głośno pracuje w czasie zmian biegów. Oleju jest tyle ile powinno tyle że jest już szary. I co wy na to?
Opublikowano

Według konfiguratora na stronie Castrol'a:

e. Ręczne skrzynie przekładniowe: zespoły z pomarańczową wywieszką z napisem 'ATF Oil', TQ DEXRON III; zespoły z zielona wywieszką z napisem 'Special Oil', SMX-B. Wywieszki są umieszczone obok korka wlewu oleju

h. Zespoły ręcznych skrzyń biegów z żółtą naklejką z napisem 'MTF-LT-1': BMW Part No. 83 22 9 408 942; zespoły z żółtą naklejką z napisem 'MTF-LT-2': BMW Part No. 83 22 0 309 031; zespoły bez naklejek: EP 80W / DYNADRIVE. Naklejki są umieszczone obok korka wlewowego oleju.

Ja bym chyba jednak się przejechał po fabryczny płyn. Potrzebujesz trochę ponad 1 litr.

U siebie mam zamiar zalać skrzynię Royal Purple Synchromax, ale nie wiem czy jest on dostępny w PL.