Skocz do zawartości

Problem328 coupe--z silnikiem-dziwny dzwiek przy 1500 -2000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zaskauje mnie dziwny dzwiek w silniku mojego autka -autko ma 50 000 tys km to jest pewne na 1000% 1999 rok produkcji manualna skrzynia biegow 328 coupe ,slychac taki dziwny dzwiek jakby jakis klekot ,warkot (przypomnina to jakby cos bylo luzne przy silniku i byl rezonans jest on miedzy 1500 tys obr a 2000 potem niknie taki charakterystyczne rrrrrr, ) wstawiam filmik z tym dzwiekiem na youtuba to -przegazowka lekka i odrazu po tym jest ten dzwiek co dodanie gazu to ten dziwny dzwiek -odrazu po tym zassaniu syczeniu lekkim taki warkot co to moze byc??

http://www.youtube.com/watch?v=FalKOFmSh3Q najlepiej slychac od 43 sekundy prosze o pomoc --wrecz blagam

Opublikowano

Witam!

Ciężko poznać tak po filmie, ale nie wiem, czy nie mam czasami podobnego objawu. Co prawda, w dużo starszym silniku (m20b20), ale też mi tak szumi/chrobocze w tym zakresie obrotów. W zasadzie tylko na ciepłym silniku. U mnie hałas dochodzi z okolic rozrządu, z przedniej części silnika i mam dwie teorie: albo dźwigienka zaworowa poszła się je(piiii), albo visco. Może u Ciebie jest podobnie.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Może chodzi ci o dzwięk z 52 sekundu? Tam słychac faktycznie coś dodatkowego1 Ale czy to nie jest tak że sie coś rozgrzewa jais lużniejszy element zewnętrzny (osłonka i takie tam) i w tym zakresie dostaje wibracji, wpada w rezonans przy schodzeniu z obrotów. Zobacz czy przy obrotach przy których to słyszych ale trzymając je tez bedzie ten dzwięk- moze to faktycznie tylko przy schodzeniu z obrotów?

p.s. Szeregowca Rayana krecili "z wolnej reki" ale Ty pobiłeś samego Spilberga :D :D :D Gdybym miał chocby lekkiego kaca mój błędnik odmówiłby posłuszeństwa :-))))

p.s. 2 obejrzałem film z linku (odglosy) i przy okazji inne filmy z 328 w roli głownej-- miodzio bryki--- Ty się tam byle dzwiękiem nie przejmuj :lol:

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

dzieki wielkie za naprowadzenie ,przyslucham sie tym elementom,moze to chlodnica dostaje jakis rezonans ,bo zaczep jakis poszedl oddalem betke do serwisu bmw ,,tłokinski,,(przy okazji tamto postaraja sie rozgryzc jak bedzie jasne co i jak dam wam znac co to bylo :)))))))

oby dla wielu ludzi bylo pasja BMW tak jak dla nas:) pozdrawiam Michał