Skocz do zawartości

carsoft błędy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam może mi ktoś pomóc na carsofcie wywaliło mi następujący błąd

DDE

- 65 charge presure sensor

na realoem nie mogę tego znalejść

dodam ze mam dziure w przyspieszaniu na 4 i 5 biegu silnik 320d 136km w okolicy 2300 obrotów i zastanawiam sie czy ten błąd moze być przyczyną tego z góry dziekuje za pomoc pozdrawiam

Opublikowano

Hehe witaj w klubie zamulonych 320d 136ps ! Na diagnostyce moja nie wykazuje zadnych bledow ale na 4 i 5 takze wogole nie ciagnie :lol: .

Ja aktualnie z tym walcze w ten sposob :

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=55893&highlight=

Zamowilem przeplywomierz dzisiaj, jak dojdzie to zdam relacje.

pozdrawiam

piotrek

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
  • Autor
Heh ja kupiem nową przepływke założyłem ją i lipa samochód jedzie jak by jej nie było a na carsofcie na live data pokazuje ilość podawanego powietrza i to jest dziwne nowa przepływka ma inną końcówkę numeru może ją trzeba jakoś specjalnie zaprogramować nie wiem już próbowałem wszystkiego tragedia zeby nikt nie wiedział jak rozwiązać ten problem z dziórą.
Opublikowano

A jakiej firmy masz nowa przeplywke ?

Org. miales 0928 400 314 Bosch'a ?

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

Wstawiłem wykres z hamowni przed chipem (sprawdź w wczesniejszych postach temat:chiptuning)no i na tym wykresie widać te dziure u mnie też, tzn teraz juz nie mam, ale faktycznie spadek mocy jest znaczący!!! Mechanik (powtarzam sie) sugerował nie poprwanie działający elektrozawór, ale sa i tacy co je pozamieniali bez efektu!

@ Z ciekawościa czekam na testy Piotresa z nową przepływką :)

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
  • Autor

Tak orginalna jest boscha nr. 0928 400 314 ja kupiłem jakiś zamiennik z niemiec bedący odpowiednikiem numeru 0928 400 527 moze dlatego samochód na niej nie jedzie na carsofcie nie wywaliło błedu ze zła przepływka i parametry też z niej czyta tylko zastanawia mnie jedna rzecz na live data na wolnych obrotach pomiary z przepływki i wartości nominalne równoważą się ale jeśli podniose obroty ponad 2700 to przepływka pokazuje ok 470 jednostek a na nominale wyskakuje 1000 nie wiem czy tak ma być ale wydaje mi się że te odczyty powinny się pokrywać mniej więcej :|

Piotres a gdzie kupiłeś przepływke???

Opublikowano

Na chlopski rozum chodzi o czujnik cisnienia doladowania. Ja polecalbym sprawdzic uklad podcisnieniam (vaccum- sprawdzic pompe, węzyki), mialem ten sam przypadek (wywalalo ten blad)i okazalo sie ze węzyk byl nie szczelny. Pozdrawiam

Xdrive

Koder

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No to coś nie tak z tą przepływką bo powinny być wartości zbliżone do nominalnych. Może trzeba ją kalibrować, pisało o tym parę osób na forum ale sam nie wiem czy powinno i czy się da to robić.
Opublikowano
witam może mi ktoś pomóc na carsofcie wywaliło mi następujący błąd

DDE

na realoem nie mogę tego znalejść

dodam ze mam dziure w przyspieszaniu na 4 i 5 biegu silnik 320d 136km w okolicy 2300 obrotów i zastanawiam sie czy ten błąd moze być przyczyną tego z góry dziekuje za pomoc pozdrawiam

mam podobny przypadek na 1600 i 2300 obrotów jest moment kiedy przerywa i na postoju na wolnych obrotach. komputer nie wykazuje żadnych błędów w silniku. Czy Tobie też przerywa na postoju i czy sprawdzałeś pompe wtryskową?

Opublikowano

www.przeplywomierz.pl - tutaj kupilem przeplywke, cena 250 zl

Firmy MTM, kolega Luke2001 z forum pisal ze u niego bardzo ladnie rozwiazala "problem" :) .

BTW dzis wlasnie doszla, po 22 jak sie przeluzni na drodze to zaaplikuje ja do auta i wyskocze na test :mrgreen: .

pozdr.

piotres

Opublikowano

(kopiuje posta z moich innych topicow aby rozsiac recepte ;-) )

Dzis kurier UPSu przywiozl przeplywke MTM ...

Po 22 zalozylem ...w stara orginalna obudowe Boscha, 5 minut roboty .

I na ulice ...tuz po wyjezdzie z bramy wiem ze juz cos sie zmienilo bo 1. dokrecila sie w takim tempie do 4000 obr jak wczesniej do 3000 obr :shock: . Po kilkuset metrach wiem ze juz jest milo bo praktycznie odrazu po wcisnieciu gazu na 4. wskazowka ekonomizera wskoczyla mi na 20l :twisted: . (przypominam - wczesniej 15l na 4. i max. 11l na 5.) . Wyjechalem na glowna ...szok :twisted: . Auto w takim tempie doszlo do 195 km/h jak wczesniej do jakis 165 km/h :twisted: .

Krotko mowic - w koncu czuje tylkiem ze autko ma ponad 130 KM :mrgreen: .

Wiec :

Jesli masz jakiekolwiek problemy z moca w 320d/520d 136 KM i masz auto z 2000r. lub 2001r. z orginalnym przeplywomierzem BOSCH'a o numerze 0928 400 314, to nawet nie mysl, tylko wejdz na strone www.przeplywomierz.pl (lub uderz na allegro do uzytkownika o nicku nataliafs - to jest jedna i ta sama firma) i zamow nowa przeplywke MTM (cena 250 zl) . Jak tylko przyjedzie paczka do domu zamontuj i ciesz sie odzyskana moca :twisted: ! Zadnej "adaptacji" , "programowania" (czy jak to zwal) w ASO robic nie trzeba !

Pisze auto z 2000r. lub 2001r. - bowiem - u Luka to sie sprawdzilo a mial 320d z 2001r. , ja mam z 12/2000r. . Na innych rocznikach nie wiadomo, ale istnieje duze prawdopodobienstwo ze takze obedzie sie bez "adaptacji" w ASO :) .

Numer przeplywomierza MTM ktory ja dostalem to RF928 400 314 .

To tyle odemnie .

Ja swoj problem z moca rozwiazalem. Planuje teraz zalozyc swiezutki filtr powietrza i tuz potem pojachac na hamownie, koszt nie duzy, a jestem bardzo ciekaw ile teraz jest kucykow :mrgreen: .

pozdrawiam

piotres