Skocz do zawartości

[e30] Potworne spalanie... 23l gazu-pomozcie!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszytkich :!: Mam dosc powazny problem, chodzi o spalanie mojego autka, czym moze byc spowodowane wciaganie 23litrow gazu przy w miare normalnej jezdzie :?: :( Dodam jeszcze ze mam beeme z 84roku, silnik 2,5litra 12zaworowy i instalacje I generacji. Autko chodzi swietnie, nie ma klopotow z jakimis wystrzalami, zbiera sie naprawde dobrze tylko te 23litry... Benzyna jest w sumie podobnie, no do 20%mniej :cry: Czy to jest normalne?? jaki moze byc tego powod :?: Wszytkie podcisnienia sa ok :!: Z gory dziekuje za pomoc, kazda wskazowka moze sie przydac :!: Pozdrawiam
Opublikowano
z reguły te silniki palą gazu około 18 litrów problem u Ciebie myślę że tkwi w ustawieniu mieszanki gazu.Proponuję podjechać gdzieś do gazownika i ustawić .Koniecznie na analizatorze spalin wtedy będziesz miał pewność .
Opublikowano
zaden analizator a tymbardziej z I generacją, ja tak ustawiłem to mi spiep.... jak sie tylko da. Sam se to ustawiłem i chodzi jak talala i pali w normie. Kręć srubką na parowniku, wkręcaj ją (dla pewności zapamietaj polozenie) w prawo. i pojeźdz i zobacz jak spalanie, jak duze to znow przykrec i tak to uzyskania satysfakcjonujacego wyniku, ale nie przesadzaj bo zubozenie mieszanki moze powodować jej wieszą czułość na palność i mogą być strzały. Srybką przd mikserem tez mozesz pokrecic, lekko wkręcić do mometu az bedziesz czuł ze traci na mocy przyu wyzszych obrotah, to ją lekko odkrec i tyle. Powodzenia

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
Dzieki bardzo, ale chyba to nie rozwiazuje problemu :( Krecilem juz chyba wszytkim co popadnie i o dziwo jest ciagle 23, nie ma zadnej roznicy :( Zapomnailem dodac ze to autko jest na automacie... Poza tym po wylaczeniu silnika jeszcze przez dluzsza chwile czuc gazem, pytalem sie w firmie gdzie zakladaja gaz do amerykancow i powiedzieli ze jest to jak najbardziej normalne. Czy tak duze spalanie moze byc spowodowane zastosowaniem zamalego miksera :?: Moj znajomy ma bete 735 i jemu wciaga ok 13litrow gazu :( a moj o litr mniajsza pojemnosc caly czas 23 :cry: Czy ktos orientuje sie czy w tych latach (1984) byly juz montowane sondy lambda :?: Moze jest uszkodzona i stad te objawy :? Pozdrawiam
Opublikowano
jezeli masz gaz 1 gen to sonda lambda nie ma nic do tego. wkrec srbke do konca, samochod powinien zgasnac. jezeli nie zgasnie to parownik do regeneracji, koszt okolo 150 zyla, jezeli zgasnie to odkrecaj srubke do momentu jak zapali a pozniej do momentu az dostanie rowne obroty. jak juz to zrobisz to w samochor i jazda, jak sie bedzie dobrze sprawowalto dokrec srubke na wezu co idzie do miksera i znowu sie przejez. i tak do momentu az bedzie tracil moc w gornych obrotach, jak troche straci to odkrec troche i powinno byc dobrze.
Opublikowano
Dzieki bardzo :) pobawie sie dzisiaj, poza tym beda mi zakladali jakis wiekszy mikser, a dokladnie jakis dosyc nietypowy, bo gaz bedzie wychodzil centralnie a nie po bokach :lol: Gazownik powiedzial ze nie powinno byc spadku mocy jaki byl dotychczas a co do spalania to faktycznie bede sam krecil :idea: Moze sie uda :wink: Podobno zbyt uboga mieszanka powoduje bardzo szybkie wypalanie gniazd zaworowych, nie znam sie za bardzo na tym :? Mam jeszcze jedno pytanie, czy wie ktos dlaczego ekonomizer na gazie mi nie chodzi, przy czym na benzynie jest ok, oraz nie wiem dlaczego na postoju silnik zachowuje sie podczas pracy ok, ale jak sie rusza i w trakcie jazdy tak jakbym slyszal wszytkie zawory jak napiep.... :? Mam glowice po regeneracji, luzow na tlokach nie zauwazylem, wal po szlifie i nowe panewki, pasek roz. ustawiony prawidlowo i zaplon z wyprzedzeniem 8 stopni.... Na postoju nawet jak przygazuje nie ma takich objawow :!: Pozdrawiam
Opublikowano

gniazda zaworów tez miałeś robione??? zawory????? kiedys taką teze słyszałem ze jak zawory puszczają to własnie efektem jest stukanie zaworów przy wciskaniu gazu, traci kompresje i przez to wiecej łyka paliwa, ale to tylko zasłyszane chodź prawdopodobne.

To że ci ekonomizer nie pokazuje to normalka bo wtryski nie pracują a nie ma emulatorów które jakby imitowały prace wtrysków i tyle.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
Barto, mialem robiona glowice w calosci, tzn chyba wszytko :? Zaplacilem za to 600zl :cry: Jak auto sie rozgrzeje to jest troche ciszej :? Sam nie wiem o co chodzi :( Pozdrawiam
Opublikowano
Dodam jeszcze w kwestii gazu, zostawielm dzisiaj mikser do zrobienia :) Normalnie autko na benzynie bez zwezki to jest rakieta, na automacie nie da sie ruszyc na mokrej nawierzchni :D Troche ma niskie obroty, ale jutro troszke go podreguluje :) pozdrawiam