Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam taki problem z silnikiem, że jak postoi przez noc, to po uruchomieniu słychać pojedyncze piski (metal o metal, wysoka częstotliwość). Ponad to silnik od niedawna zaczął lekko klekotać. Olej jest, nie bierze w ogóle, tylko mocno ciemny.

Innym problemem jest lekkie szarpanie na zimnym silniku a gdy się mocniej nagrzeje (np. godzinę w korkach) musi dostać większe obroty przy ruszaniu, tak ok. 2000.

Rozumiem, że część problemów wynika ze starych świec - w weekend zmienię na nowe - ale piski i klekot to może być coś poważniejszego. Właśnie, ktoś ma jakiś pomysł?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Wymieniłem świece, wymieniłem paski (klimatyzacja, wieloklin) i nadal nic :(

Piski są teraz codziennie rano (albo jak samochód postoi z kilka godzin), jak dodaję gazu... Po jakichś kilku minutach znikają. Czy ma ktoś pomysł co to może być ???

Opublikowano
na moj chlopski rozum malo techniczny wydaje mi sie ze jak olej jest mocno ciemny to klasyfikuje sie do wymiany... poniewaz traci swoje wlasciwosci i jak zanim sie rozgrzeje i zacznie smarowac silnik to do tego momentu smarowanie jest za slabe i po prostu tarcie wydaje taki dzwiek. Niech mnie ktos poprawi jesli mam mylna teze :)
Auto Klinika nieautoryzowany serwis BMW - Warszawa Bialołęka: Danusi 6: 503 520 220 | 503 520 320 http://www.aklinika.pl
Opublikowano
Faktycznie jeśli olej jest ciemny to należy go czym prędzej wymienić. Trudno z Twoich opisów wywnioskować jaki to dokładnie dźwięk (spróbój go zlokalizować osłuchując silnik rano), ale popiskiwanie to raczej nie tarcie....

Dla jednych więcej niż marka.........

Dla innych skuteczne narzędzie do lansu......

Opublikowano

buahhaha....niezla cenzura :D O S Ł U C H U J Ą C :).....

BTW - jesli olej jest czarny to napewno kwalifikuje sie do wymiany..Po zatym nie pali ci sie oil inspection? Polecał bym wymiane oleju i filtrów i przejechanie paru kilometrow.....dopietro wtedy jak sie nie uspokoi trzeba szukać dalej.

Pozdrawiam...

przyszlo mi do glowy w zwiazku z tymi piskami - moze visco ci sie sypie???....

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
Olej oczywiście już wymieniony od czasu pierwszego posta - objawy te same. Czy sprzęgło mogłoby dawać takie objawy - czy raczej odpada? Pisk jest tylko jak dodaję gazu. Doszedł nowy objaw, nie wiem czy związany, ale raz czy dwa zaciął mi się gaz zaraz po uruchomieniu auta. Tzn. zapaliłem, dodałem gazu (żeby wywołać pisk) a on został na chwilę na 3 tyś i po jakichś kilkunastu sekundach dopiero odpuścił.
Opublikowano

Przepustnica...trzeba rozkrecic przeczyscic...nastepny silniczek krokowy - ale objawy pisku to nie beda tym spowodowane.....

Sprawdz Viscoze :).....

By ZacAnaheim

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano

buahhaha....niezla cenzura O S Ł U C H U J Ą C .....

Chyba nienajlepiej ta cenzura funkcjonuje.

przyszlo mi do glowy w zwiazku z tymi piskami - moze visco ci sie sypie???....

Też o tym pomyślałem, bo z silnika piszczenie raczej odpada.

, ale raz czy dwa zaciął mi się gaz zaraz po uruchomieniu auta. Tzn. zapaliłem, dodałem gazu (żeby wywołać pisk) a on został na chwilę na 3 tyś i po jakichś kilkunastu sekundach dopiero odpuścił.

Tzn pedał gazu wrócił do pierwotnego położenia,ale obroty silnika nie zmalały odrazu?

(jeśli tak, to może silnik krokowy)

Opublikowano

Tzn pedał gazu wrócił do pierwotnego położenia,ale obroty silnika nie zmalały odrazu?

(jeśli tak, to może silnik krokowy)

Dokładnie, tak pedał wrócił, ale obroty zostały. OK, dzięki wielkie za odpowiedzi, mam teraz trochę rzeczy do sprawdzenia, w kolejności:

-visco,

-silnik krokowy,

-przepustnica.

Jeśli to visco, to czemu to się dzieje tylko po dłuższym postoju auta?

Opublikowano

Jeśli to visco, to czemu to się dzieje tylko po dłuższym postoju auta?

Może poprostu dzieję się to wtedy, gdy sprzęgło wiskotyczne ostygnie?

Opublikowano
Dokladnie tak jak JACEK pisze......Visco daje takie objawy...- sprawdz czy visco nie jest "spocone" i czy coś z niego nie leje. Pozdrawiam.

By ZacAnaheim

przesłuchani"