Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Raczej nie jest to 320d.

Mam taki sam problem. W brifie mam 320d, a okazuje się ze jest to BMW E46 318d z 2litrowym silnikiem. Łatwo sprawdzić telefon do servisu BMW i 7 ostatnich cyfr Vinu.

Opublikowano
oznaczenie 320D na tabliczce 318D ale przecież to jest 2L pojemności i pewnie tylko inny program dlatego tylko 115km tak samo jak były 316 o poj 1,9 itd więc pytanie aktualne czy to ten sam silnik i ta sama sprężarka co w 320D 150km?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Różnic jest kilka, główna z nich jest taka, że 318d to nie jest silnik na Common Rail’u (M47N) tylko na pompie wtryskowej sterowanej elektronicznie (coś jak M47, pompa VP44).

Od 03.2003 był już 318d M47N na właśnie Common Rail’u.

Polecam: http://www.realoem.com/bmw/select.do?vin=&kind=P&series=E46&body=Lim&model=318d&zone=ECE&prod=20030300&arch=0

Opublikowano

tak tylko moja jest z 2002r czyli wychodzi że M47 bez N na końcu... co to zmienia?

Dlaczego te oznaczenia są tak popiep**** na tabliczce 318D w dowodzie 320D bez sensu

Jak możesz to podrzuć linka gdzie te silniki są jakoś bardziej szczegółowo opisane najlepiej po polsku :)

Opublikowano
Z twojego linku wynika ze jak moje 320d auto "zbudowano, złozono" w czercu 2001 to powinienem miec silnik 150 KM a ja tymczasem mam 136 KM. Silnik Oryginał wydaje mi się ze cała ta wilkopedia to lipa :duh: :mad2:
Opublikowano
@fileman- pobierz dane z forum z pliku- tam masz szczegółowe dane. Od 2.0d rózni cie też jeszcze skok tłoka i stopień sprężania- z danych max moment\obroty wynika że bliżej Ci do 2.0D przed liftingiem 136PS, no ale masz 115 - 10,7s 0-100- tylko chip Cię może uratowac co Ci polecam wykonac bez zbędnej zwłoki :D :D :D
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
@fileman- pobierz dane z forum z pliku- tam masz szczegółowe dane. Od 2.0d rózni cie też jeszcze skok tłoka i stopień sprężania- z danych max moment\obroty wynika że bliżej Ci do 2.0D przed liftingiem 136PS, no ale masz 115 - 10,7s 0-100- tylko chip Cię może uratowac co Ci polecam wykonac bez zbędnej zwłoki :D :D :D

czy by miał 115 czy 150 czy 184 i tak chip się przydaje , w 115km szczególnie :mrgreen:

fieman1 150KM czyli M47N wychodziły z końcem listopada 2001