Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie. Mianowicie chodzi o to że w moim e30 jest mineralny olej zalany. Silnik jest w doskonałym stanie i niechce jezdzic na mineralu. Ktos to wlał z oszczednosci. Nie zamierzam wlewac syntetyka ale mysle ze wlanie 10W40 półsyntetyka nie zaszkodzi silnikowi i nie rozszczelni go. Dodam ze silnik nie ma wycieków jest suchutki. Co o tym myslicie
Opublikowano
Myślę, że nie ma się nad czym zastanawiać. Polecam Shell Helix Plus 10W-40. Aktualnie sam na takim jeżdżę i póki co robi lepsze wrażenie od castrola.

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

Podczepiam się pod kolegę, też mam Shell-a i mimo tego że ogólnie olej jest mało przez kogo stosowany to ja wystawiam mu 5+. Przejechałem na nim 13,5tyś.km i wszystko jest git. Nie ubyło, wygląda jak nowy.

Co do zmiany to nie myśl tylko zrób to :wink: :cool2:

Pozdro

"Przyspieszenie, to ciekawy sposób na pokonanie odległości pomiędzy zakrętami"
Opublikowano
Zrobię ale chce wiedzieć czy nie zaszkodzi to silnikowi, skoro był na mineralu?

nie zaszkodzi na 1000% lej jak najbardziej. pewnie za chwilę jakiś internetowy spec będzie mówił że nie należy bo... no właśnie... bo wyczytał to w internecie w innych postach :duh: . Bzdura, mam niemałe doświadczenie i wiedzę w tym zakresie i mogę cię zapewnić że to wyjdzie wyłącznie na dobre dla silnika. Wybór producenta należy do Ciebie, grunt żeby to nie była podróbka - bo takie też się zdażają

www.turboBMW.pl
Opublikowano
Szczegolnie jesli mowa o silniku M40...te silniczki lubia tylko polsyntetyk a najlepiej pelen syntetyk... :)

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl