Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. dzis był chyba najgoszy dzien mojego auta. 2 awarie jedną spowodowałem sam swoja głupotą, otóż ostatnio dolewałem oleju silnikowego i nie dokrecilem zakretki od oleju tak przejechalem kilka km i oczywiscie gdzies zgubilem po drodze nakretke i olej mi wytryskiwal do komory silnika.

Dzis mialem zrobic wazna trase wsiadam do auta sprawdzam olej i patrze a tu nie ma kurka i clay silnik zapsikany olejem, dolalem troche oleju i tasma zakleilem na chwile wlew. Myslalem ze to juz wszystko i ... cholera wsiadam do auta wciskam sprzeglo a tam zero oporu i nie moge biegu wrzucac, jakby wogole nie funkcjonowalo.

Plynu hamulcowego mam duzo wiec na pewno nie zabraklo, nie wiem co moglo pasc? Czy w E36 sa jakies linki sprzegla? Jesli wiecie co moglo pasc to czy mozecie napisac ile mniej wiecej moze kosztowac naprawa tego?

Opublikowano
Na 99% padł ci wysprzęglik, to częsta awaria. Koszt nowego to ok 150zł, można wymienic same manżetki (uszczelnienia) ale z tym różnie bywa koszt ok 15zł + robocizna. Jak chcesz mam używany wysprzęglik (Brembo !!!) w super stanie, info na priv
www.turboBMW.pl
Opublikowano
na 100% padł ci wysprzęglik też tak miałem !! podeptaj pare razy pedał sprzegła a po chwili pod autem bedziesz miał plame od płynu hamulcowego.
Opublikowano
potwierdzam, tez to mialem, dalem chyba 120 zl za to czesc plus cos tam za robocizne, generalnie nic powaznego

wlasnie niby nic ale auto uziemione i musze je do mechanika zaholować :/ Dobrze ze dzis kupilem wkrecany hakl bo inaczej bym musial po lawete dzwonic :/

Opublikowano
potwierdzam, tez to mialem, dalem chyba 120 zl za to czesc plus cos tam za robocizne, generalnie nic powaznego

wlasnie niby nic ale auto uziemione i musze je do mechanika zaholować :/ Dobrze ze dzis kupilem wkrecany hakl bo inaczej bym musial po lawete dzwonic :/

Po co, przecież zawsze można za wahacz zaczepić...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po co, przecież zawsze można za wahacz zaczepić...

a ja jak mi to padlo sholowalem beje zaczepiajac hol o przedni stabilizator:)

Opublikowano
Miałem kiedyś podobną awarię (w e30 parę latek temu), na szczęście... przed wjazdem do garażu !! Okazało się, że pękła sprężyna w pompie sprzęgłowej i ta sprężynka podziurawiła gumowy tłoczek pompy (prawda, że ciekawa przyczyna). W tym przypadku trzeba zdemontować pompę i wymienić wkład.
Opublikowano

macie jeszcze jakies ciekawe pomysly holowania auta zaczepiajac o inne elementy zawieszenia :mad2: :mad2: :mad2:

podziwiam !

Opublikowano

Problem rozwiązany padł wysprzęglik i wszystko by mnie kosztowało 50 zł gdyby mechens znalazł jakiś używany, ale że nie miał to musiał kupić nowy a w moim mieście taki kosztował 160 zł :/ i razem z robocizną wyszło 200. No ale przynajmniej chodzi.

Co do holowania to osobiscie nie preferuje takich wynalazków jak zaczepianie linki o cos z zawiszenia lub inne, jakby cos mi sie wyrwało to naprawa by szła w tys. zł to jzu wolałem se kupić wkrecane ucho haka za trzy dychy. Pzdr