Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak naprawić kreseczki na wyświetlaczu od komputera .

Miałem taki problem że komputer który jest osobno nad zapalniczką ( wersja tylko z datą , temperaturą dwa wyświetlacze ) nie wyświetlał mi wszystkich kresek na wyświetlaczu . W końcu się zaparłem i postanowiłem nie wywalać kasy na naprawę . Po kolei :

1. Wyjmujemy komputerek z konsoli ( od spodu mamy dziurkę specjalnie dla naszej wygody )

2. Odłączamy gniazdo w taki sam sposób jak od licznika ( wypinając i odchylając w prawo zatrzask , sama wtyczka nam się podniesie )

3. Na bokach obudowy są zatrzaski delikatnie aby nie połamać wypinamy jeden po drugim ( tylny panel mamy już zdjęty )

4. Są trzy śrubki na płytce ( wykręcamy je po kolei , kolejność dowolna ;) )

5. Patrząc na komputer tak jak siedzi w autku po prawej stronie na boku mamy kolejny zatrzask . To jest mocowanie od panelu przycisków

6. Wypinamy delikatnie schodzi elegancko

7. Teraz mamy dostęp do płytki która jak światłowód rozprowadza nam od diód światełko na przyciski .

8. Teraz bardzo ważne ! Delikatnie naciskając tę płytkę ze ‘’światłowodem ‘’i rozchylając boki obudowy komputera ( płytka drukowana ma występy które wchodzą właśnie w nią) oraz wypinając biały zatrzask tak prawie na środku górnego boku komputera wyciągamy całe bebechy na zewnątrz .Wychodzi nam cała płytka drukowana .Nie ruszamy żadnych zatrzasków plastikowych na niej !!!!!!!

9. Przekręcamy tak aby mieć wyświetlacze na górze .

10. Teraz miałem zonka byłem przekonany że trzymają się na taśmach . A tam tak jak w zegarkach elektronicznych połączenia są na zasadzie gumek szerokich łączących wyświetlacz z płytką drukowaną . Ale to tylko usprawni kolejny krok .

11. Spokojnie można odkleić płytki wyświetlacza od gumek . Wyświetlacze i gumki są w moim przypadku na takim plastikowych białym elemencie .Pod płytkami wyświetlacza są listki w kolorze pomarańczu które dają nam ładny bursztynowy kolor.

12. Ściągamy cały element plastikowy . Przecieramy spirytusem połączenia gumek z płytką i gumek z wyświetlaczami .Dodatkowo przetarłem wyświetlacze tam gdzie łączą się z gumką

13. Nie martwcie się że ścieżki na wyświetlaczach nie będą później pasować w gumki ( dlaczego o tym za chwilę )

14. Wszystko mamy już przetarte ( tu przerwa na papierosa ) .

15. Teraz montaż po kolei

16. Kładziemy panel przedni do góry nogami

17. Wkładamy płytki te szkiełka wyświetlacza w swoje miejsce w tym panelu ( idealnie pasują w występy )

18. Nakładamy pomarańczowe listki ( mają wycięcia więc spokojnie dojdziecie jak je ustawić na wyświetlaczach oczywiście pomarańczem do płytki !!!!!!)

19. Nakładamy biały element ten z gumkami na przedni panel gdzie są już ustawione wyświetlacze .Powinien zaskoczyć zatrzask w bok panelu .

20. Teraz już z górki

21. Nakładamy płytkę drukowaną od góry spokojnie aby ścieżki na niej trafiły na gumki ( na 100 % trafiają idealnie )

22. Występy płytki drukowanej muszą wejść w panel po bokach . Sami zobaczycie jak ładnie wchodzi

23. Dokręcamy trzy śruby

24. Nakładamy tylny panel i dociskamy . Zatrzaski zaskoczą. Na końcu wciskamy panel od przycisków

25. Gotowe !!! wpinamy do kostki

26. Czas 30 minut ( więcej czasu spędziłem aby to opisać ) efekt jak nówka wszystko pięknie świeci

Pamiętajcie o listkach aby dobrze ustawić kolorem do wnętrza płytki .Przy okazji wyczyściłem delikatnie wszystko w środku powietrzem . Nagromadziło się tam sporo po 14 latach . Nie wyjmujcie gumek nie potrzeba przecieramy tylko powierzchnię gdzie stykają się z wyświetlaczami i płytką .Jak będą jakieś problemy piszcie na priv .

Maxv

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Czesc mam pytanko odnosnie naprawy komutera pokladowego w e36 ;-) chodzi m oto jak wygladal twoj problem tych znikajaych kreseczek? Bo u mnie przyciski sa podswietlone fajnie ale na wyswietlaczu jak poswiece pod kontem to widze ze cyferki sie wyswietlaja ale tak strasznie blado, prubowalem wymenic zarowki ale sa polutowane i nie wiem czy mam czyscic te gumki o ktorych pisales czy nie ;-)
Opublikowano
Czesc mam pytanko odnosnie naprawy komutera pokladowego w e36 ;-) chodzi m oto jak wygladal twoj problem tych znikajaych kreseczek? Bo u mnie przyciski sa podswietlone fajnie ale na wyswietlaczu jak poswiece pod kontem to widze ze cyferki sie wyswietlaja ale tak strasznie blado, prubowalem wymenic zarowki ale sa polutowane i nie wiem czy mam czyscic te gumki o ktorych pisales czy nie ;-) Moze napsiz mi czy u ciebie te zarowki ktore sa za wyswietlaczami , oswietlaja "szybki"
  • 5 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

chlopaki jestem tu nowy na forum i jak narazie calkiem zielony. jade za tydzien po jakas bumke do niemiec.i mam pytanko bo fajna sobie upatrzylem ale nie ma komputera ze tak powiem tylko ten taki zegarek ze wskazowkami... czy da sie u nas dokupic taki komp i zalozyc..?? :/ przypomianm ze dopiero poznaje bumki wiec wybaczcie za glupie pytania.

prosze o odpowiedz

Na początek proponuję zapoznać się z regulaminem forum i jego strukturą. Zadałeś pytanie w niewłaściwym dziale i wątku.

Dla nowych userów forum jest podstawowa zasada- ZANIM ZAPYTASZ, POSZUKAJ :!: :wink:

Moderator

• 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam mam pytanie czy jest jakaś różnica która strona gumki będzie dotykała wyświetlacza,a która płytki

Proszę o jak najszybsza odpowiedz bo już wszystko przetarłem itp i nie pamiętam która strona gumki była na wyświetlaczu, a nie chce czegoś skopać :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

viewtopic.php?f=15&t=52561

poczytajcie ten wątek, on wszystko wyjasnia, jest tam odnosnik do kolejnego, bradzije rozbudowanego wątku no i "lekarstwo" dla tych, którzy podobnie jak ja woleli zapłacić kasę i mieć to zrobione przez fachowca. Nie wszyscy potrafia sobie sami poradzic, a czasami błedy duuużo kosztują :)

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano

Ponieważ pytacie na PW o namiary na Koszalin więc podaję nr telefonu - 602 268 217. Zresztą ten nr telefonu można spokojnie znaleźć w necie albo na forum:

viewtopic.php?f=71&t=62660

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Ja mam 11 przyciskowy z temperaturą i Check Control i nie mam żadnych gumek, a rozebrałem na części pierwsze. :-(

wlasnie ja tez mam jedenastke(11),ma ktos na to jakis patent? :( pixeloza dopadła kompa i sa niewyrazne napisy,wyglada to tak jakby sie pixele rozlaly,moge zrobic fotke jak cos

"TAKI EGZĘPLARZ TO PRAWDZIWY UNIKAT A STAN POWALA NA KOLANA !!!" :lol:

nie wróż ze szklanej kuli http://emotikona.pl/emotikony/pic/027.gif