Skocz do zawartości

Dziura w chłodnicy.... co zrobić???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znowu mam problem ze swoim BMW!!! :evil: Mam chyba jakiś pechowy egzemplarz! Co chwile coś się z nim dzieje! Teraz mam taki problem, że w mojej chłodnicy pojawiło się pęknięcie w miejscu łączenia plastiku z aluminiowym rdzeniem i to w dodatku w okolicy króćca na który zakłada się wąż od połączenia z dopływem do bloku! Kupił bym całą chłodnice ale.... po pierwsze mam problem z tym aby taką używaną dostać (e39 1996r 2,5TDS automat z klimą), a nowa jest tylko oryginalna a ta kosztuje około 1200zł! A po drugie to nie chciał bym wydawać następnych pieniędzy na kolejny kosztowny remont!

Mam pytanie... czy miał już ktoś podoby problem i jak mogł bym to naprawić bez dużych wydatków, chciałem z tym jechać so warsztatu, który zajmuje sie "spawaniem" plastikowych elementów samochodu, ale powiedzieli mi, że się tego nie podejmą bo nie zda to egzaminu w tym miejscu! Czy jest na to jakiś sprawdzony sposób, albo dobry klej, który by w takim miejscu tzrymał. Pęknięcie nie jest duże.

Pozdrawiam

Opublikowano
Tak , tak nie nastawiaj się na klejenie spawanie itp. możesz być pewny że po klejeniu problem powróci a szkoda czasu i nerwów. Szukaj nówki albo używki w dobrym stanie. Wiadomo koszt wyższy ale nie będziesz już wracał do tematu lub w trasie zastanawiał się czy ten klej co nim majster plastik kleił jeszcze trzyma :wink:
Opublikowano
Kupił bym całą chłodnice ale.... po pierwsze mam problem z tym aby taką używaną dostać (e39 1996r 2,5TDS automat z klimą), a nowa jest tylko oryginalna a ta kosztuje około 1200zł! A po drugie to nie chciał bym wydawać następnych pieniędzy na kolejny kosztowny remont!

Mam pytanie... czy miał już ktoś podoby problem i jak mogł bym to naprawić bez dużych wydatków,

Są zamienniki: Valeo, Hella, Nissens. Co to znaczy duże wydatki?? Ile to jest ?? 200, 1000 czy 2000 zł ??

Opublikowano
Kupił bym całą chłodnice ale.... po pierwsze mam problem z tym aby taką używaną dostać (e39 1996r 2,5TDS automat z klimą), a nowa jest tylko oryginalna a ta kosztuje około 1200zł! A po drugie to nie chciał bym wydawać następnych pieniędzy na kolejny kosztowny remont!

Mam pytanie... czy miał już ktoś podoby problem i jak mogł bym to naprawić bez dużych wydatków,

Są zamienniki: Valeo, Hella, Nissens. Co to znaczy duże wydatki?? Ile to jest ?? 200, 1000 czy 2000 zł ??

Jak szanowny kolega napisał lepiej zainwestować w nowy zamiennik, niż w remont silnika. Jedynym miejscem gdzie mogliby się podjąć naprawy to specjalistyczne warsztaty od chłodnic. Ale też nic pewnego, po prostu są takie uszkodzenia które dyskwalifikują chłodnicę z dalszego użytkowania. I nie radziłbym naprawiać chłodnicy na łapu-capu bo jak wiadomo zawsze coś się stanie nocą w środku jakiegoś zadoopia gdzie nie ma zasięgu komórka.
Oleje i płyny Pentosin 0694679252 Maciek
Opublikowano

uszczelek niema a wdodatku ci co regenerują wiedzą że te plastykowe wanienki są spękane od środka , ja chciałem by z 2 chłodnic zrobić 1 to pytałem trzech i każdy mówił że niechce moich pieniendzy bo sie napierdzieli a i tak z tego nic nie będzie

żałuja jedynie że nie posłuchałem rad kolegów z forum i pierw kupiłem używaną ...

Opublikowano

tylko NOWA - moze byc zamiennik - byle by nowa !!!

zaplacisz za uzywke 200zł , a okaze sie ze zacznie cieknac po miesiacu ( bo ci ktorzy ja wyciagani gdzies nia uderzyli ...) ... pozatym chlodnica moze byc szczelna , a po zmiani plynu moze sie rozsypac - tak bylo u mnie ...