Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak rozpoznać szperę ? CZy po VIN-ie można odcz\ytać czy auto ma szperę ?

Zauważyłem że auto zawsze zostawia dwa ślady i zastanawiam sie czy przypadkiem nie mam szpery. Chciałbym zmienić olej w skrzyni i w tylnim moście i chciałbym wiedzieć co zalać do mostu. Wiem że do szpery leje się coś innego.

Opublikowano
Jak rozpoznać szperę ? CZy po VIN-ie można odcz\ytać czy auto ma szperę ?

Zauważyłem że auto zawsze zostawia dwa ślady i zastanawiam sie czy przypadkiem nie mam szpery. Chciałbym zmienić olej w skrzyni i w tylnim moście i chciałbym wiedzieć co zalać do mostu. Wiem że do szpery leje się coś innego.

VIN napewno zawiera informacje czy autko ma szpere ( jezeli byla montowana w salonie przed zakupem) ale jezeli ktos ja dolozyl no to nic z tego .

Jesli autko ci zamiata bokami jak szalone to szpera pewnie jest

:twisted:

Opublikowano
Najprościej podnieść auto z jednej strony tak, aby jedno tylne koło było w górze, następnie kręcisz nim, jeśli kreci się nie masz szpery, jeśli nie da się masz szpere. Nie wiem jak jest z mostami, w E39 na starych mostach była tabliczka - blaszka z przełożeniem ( np. 3.45 ) jeśli most był ze szpera dodatkowo miał wybitą literkę „S” ( np. S 3.34 ).
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Do skrzyni: zależy od rodzaju (search)

Do mostu: oryginał BMW (tylko serwis, w beczkach, są to bodaj SAF-XO (75W-90) jeśli nie ma szpery i SAF-XJ (75W-140) jeśli jest - w serwisie powinni potwierdzić po numerze katalogowym).

Akurat z wymianą i "longlife" to jest tak, że mi także w ten sposób kiedyś odpowiedzieli w ASO (konsultant serwisowy)...na co odparłem, że chyba lepiej jak zmienię olej niż potem całą skrzynię; dyskusja się zakończyła, a i w czasie wymiany sam mechanik stwierdził, że to była dobra decyzja (aczkolwiek olej w dyfrze był jeszcze w całkiem niezłym stanie).

Normalnie przeprowadzona wymiana może jedynie pomóc.

PS. "tylny", a nie "tylni"

Opublikowano

Witam!

Do szpery można zalać również MOBIL-VS500. Jest to oficjalny zamiennik podany przez BMW.

BTW Nie widziałem jeszcze żadnej E39 ze szperą (nie chodzi o M5). Wydaje mi się że nie istnieje coś takiego jak seryjna szpera w E39 i E46.

Pozdro!