Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
nierowna praca silnika, szczegolnie w dni gdzie jest wiecej wilgoci w powietrzu, po samej kopulce, nadpalone styki i weglik w srodku, identycznie palec rozdzielacza
www.auto-optima.pl
  • Członkowie klubu
Opublikowano
nadpalone styki i weglik w srodku, identycznie palec rozdzielacza

Niekoniecznie kopułka musi być przyczyna nierównej pracy. Napisz jaki to motor. Tak na marginesie; na wilgoć najbardziej reagują zużyte przewody wysokiego napięcia.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
Panowie co ile wymienia się kopułkę i palec rozdzielacza ? Po czym poznać że jest zużyta?

Wg instrukcji to pewnie co jakieś 100 kkm. Rozbierz ją, zobacz czy styki są pokryte... takim czymś czarnym nie pamietam w tej chwili jak to się nazywa ;-) W każdym razie u mnie wyczyściłem to, silnik pracuje trochę równiej i nagle minimalne spalanie wg OBC jakie mogłem uzyskać jadąc spokojnie spadło z jakiś 11-12 na 9-10 :-)

Polecam to zrobić bo naprawa tania a skuteczna w moim przypadku :)

I wykonana samodzielnie daje dużo satysfakcji.

Wyczyściłem papierem ściernym wszystko co czarne na stykach + palec.

Pozdrawiam

Opublikowano
a nie ma obaw że jak zetre papierem to nie będzie stykało , tzn można za bardzo zetrzeć?

Miałem podobny dylemat :) Kolega mechanik powiedział mi że to się podobno nie styka a jedynie zbliża do siebie i przeskakuje (coś jak piorun ;-)) Ja starłem wszystko to co czarne, miałem potem nawet pomysł żeby lekko powykrzywiać te styki... ale powiedział że to nie ma sensu, uzasadnił "najwyżej będziesz miał opóźniony zapłon" a ja na to "to nawet lekki tuning" :D ;-)

Pozdrawiam