Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio zwrocilem uwage na wysoka temp konsoli (radio, sterowanie klima i poleczki) tzn plastik jest goracy (tak na dotyk to okolo 35-40 stopni) a CD przerywa.

Mial ktos moze taki przypadek? Skad tam taka wysoka temp? Czym to moze byc spowodowane, skrzynia, silnikiem, zatkanymi kanalami przelotowymi powietrza?

Opublikowano
Ja mialem kiedys podobnie ale w i nnym aucie.Radio mi sie grzalo i przerywalo a spowodowane to bylo tym ze jakis kabelek (z napieciem) stykal do radia i wszystko sie grzalo.
Opublikowano

Nie jeszcze nie sprawdzalem.

A jak to u Ciebie wyglada lanacz te grzanie? U mnie to jest tak ze az mozna czuc fale goracego powietrza bijace z nawiewow ;/ wskaznik temp plynu chlodzacego jest dokladnie na polowie i nie porusza sie. Nawet jak po 2 godzinach odpale auto to odrazu z nawiewow bije cieplo i wskazowka od temp jest juz na 1/4 skali (moze silnik tak dobrze trzyma cieplo?).

Ja mam klime 2 strefowa sterowna elektronicznym panelem no i jak wlaczam klime to po bardzo dlugim czasie robi sie chlodniej.

Niestety podejrzewam ze to nie kabelek zwierajacy radio bo nie tylko radjo jest gorace. Gorace sa rowniez plastiki na konsoli, ale i schowek i mata wygluszajaca nad nogami pasazera. A jako ciekawostke powiem ze spaliny z rury wydechowej sa tak zajebiscie gorace i wilgotne ze az strach, ale nie wiem moze 2,5 litra silniki tak maja.

Podejzewam ze to bedzie niewydolnosc ukladu chlodzenia ;( moze pompa wody (bardzo czest pada w BMkach), sprzeglo wiskostyczne moze termostat musze zabrac ja gdzies do mechanika bo tu na forum nikt nie kwapi sie z pomoca, jedyne w czym moga pomoc to dobor felg do auta ;)

Opublikowano
A jak to u Ciebie wyglada lanacz te grzanie? U mnie to jest tak ze az mozna czuc fale goracego powietrza bijace z nawiewow ;/ wskaznik temp plynu chlodzacego jest dokladnie na polowie i nie porusza sie. Nawet jak po 2 godzinach odpale auto to odrazu z nawiewow bije cieplo i wskazowka od temp jest juz na 1/4 skali (moze silnik tak dobrze trzyma cieplo?).

U mnie nawiewy dzialaja dobrze, a temperatura konsoli zdaje sie nie wplywac na temp wychodzaca z nawiewow. Wskaznik temp plynu tez jest dokladnie w polowie i nie zmienia sie (nawet przy dynamicznej jezdzie w upale w miescie).

Co do ochladzania sie silnika, to szczerze mowiac, nie zwracalem na to uwagi (auto mam niedlugo - 1 miesiac) i w 99% przypadkow wsiadam do niego albo przynajmniej po 8 godzinach, albo po paru minutach od zatrzymania. Teraz zwroce na to uwage.

Gorace sa rowniez plastiki na konsoli, ale i schowek i mata wygluszajaca nad nogami pasazera. A jako ciekawostke powiem ze spaliny z rury wydechowej sa tak [bAD] gorace i wilgotne ze az strach, ale nie wiem moze 2,5 litra silniki tak maja.

Schowek tez mi sie grzeje - maty i spalin nie sprawdzalem (zrobie to przy najblizszej okazji).

musze zabrac ja gdzies do mechanika bo tu na forum nikt nie kwapi sie z pomoca, jedyne w czym moga pomoc to dobor felg do auta.

no z tym jest roznie - co prawda od niedawna jestem na tym forum, ale mam dobre opinie o zamieszczanych tu postach - moze grzanie sie konsoli jest na tyle rzadkim przypadkiem, ze nikt wczesniej go nie zaznal :|

albo ODPOWIEDNIE osoby jeszcze nie zauwazyly tego tematu :modlitwa:

Pozdrawiam!

Opublikowano

W sumie mozliwe ze tak powinno byc z BMkami. To moja 1sza i dotej pory nie jezdzilem to nie wiem czy tak powinno byc, ale wydaje mi sie ze to bynajmniej dziwne :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzisiaj sprawdzilem dokladnie co i jak.

Nawiew na nogi (i tylko na nogi na twaz jest ok jak nastawie cieple to leci cieple jak zimne to zimne) pasarzera (dwu strefowa kontrola) nonstop daje cieple wrecz gorace powietrze tzn przy nastawie na 16 stopni jak i na 32 stopnie C jest taka sama temp, po stronie kierowcy jest ok ze zmiana zmienia sie temp powietrza.

Jakies pomysly? Mozliwe ze to bedzie ten elektro zawor tylko czy jest ich tam 2 bo na kierowce jest ok, a moze to jakies ustrojstwo w panelu sterownia (guzik dziala bo stopnie na wyswietlaczu sie zmieniaja)?

Z gory dziekuje za odpowiedz :modlitwa: