Skocz do zawartości

czujnik deszczu, sciemnianie lusterka, spryskiwanie swiatel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

prawdopodobnie nie dziala mi automatyczne wlaczanie wycieraczek i sciemnianie lusterka wstecznego, mam pytanie do uzytkownikow jak sie to obsluguje (moze nie potrafie tego wlaczyc... :oops: ) jak sprawdzic czy te elementy dzialaja poprawnie?

to samo pytanie odnosnie spryskiwaczy reflektorow albo nie dzialaja albo nie wiem jak sie je wlacza

prosze o porade mam tylko niemiecka instrukcje i brak znajomych z bmw w okolicy

dzieki

pozdrawiam

przemek

Opublikowano
Sensor deszczu działa jak włączysz wycieraczki na pierwszy bieg,wtedy reguluje sobie częstotliwosć uruchamiania wycieraczek w zależności od intensywności padającego deszczu.Spryskiwacze reflektorów działaja tylko na włączonych światłach,włączasz tak jak na szybe,przytrzymujesz dłużej i spryskuje reflektory.
Opublikowano

lusterka dzialaja po zmroku i sciemniaja sie (zmieniaja barwe) tylko jak aktos za toba ma zle ustawione swiatla i oslepia...

taka jest przynajmniej moja wiedza i obserwacje na ten temat :)

Opublikowano

Sprysk reflektorów działa za każdym 5-ym sikiem na szyby.

Po każdym uruchomieniu auta (jeżeli zgasimy na pozycji 1) trzeba na chwilę włączyć wycieraczki i dopiero po tym zadziała czujnik deszczu.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Sensor deszczu działa tak jak Kolega Prezes76 napisał, czyli w pozycji 1 dźwigni wycieraczek, a pokrętłem na tejże dźwigni regulujesz czułość czujnika. Aby sprawdzić czy działa wystraczy właczyć zapłon, ustawić dziwgnie na poz. 1 i chlusnąć wiadrem wody na szybe, jak zaczną wycierać to wszystko w porządku. Spryskiwacze reflektorów działaja przy co piatym psiknieciu na szyby, lub gdy wycieraczki są ustawione na ciąglą pracę to przy każdym psiknięciu. Lusterka fotochromatyczne sciemniają się gdy natężenie swiatła z tyłu auta jest wieksze niż z przodu, są do tego dwa czujniki, na szkle lusterka i z drugiej strony lusterka. Mogą być zabrudzone i wtedy nie bedzie działać poprawnie. Aby sprawdzić czy działa najlepiej stanąć z tyłu jakimś autem i poswiecić długimi, jeśli lustra zmienią barwe na taką ciemnozieloną, znaczy że wszystko jest git. Mam nadzieje że mój trochę przydługi wywód na coś się przyda :)

Pozdrawiam