Skocz do zawartości

powyzej 180km strasznie smierdzi...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jak w temacie, jadac do 170km jest ok, daje gazu do 180km i momentalnie czuc spalenizne w samochodzie, zapach cos jakby zelazko.. pierwsze spostrzezenie opony... mam 225/45 R18, e46 coupe, jednak nie jest to normalne przeciez, czym to moze isc? zapach nie jest taki jak przy paleniu gum w miejscu tylko taki bardziej spalenizny. orientuje sie ktos co to moze byc?
Opublikowano

To jest związane tylko z prędkością? Jak pojedziesz na 3 biegu przy wyższych obrotach, to jest ok?

Możesz zawsze się rozpędzić, potem szybko stanąć i obwąchać samochód - powinno jeszcze być czuć.

Zobacz też, czy opony gdzieś nie obcierają - to może być minimalnie - jeżeli w jakimś miejscu jest bardzo mała szczelina pomiędzy oponą a błotnikiem, to w czasie jazdy może lekko dotykać.

Opublikowano
jak w temacie, jadac do 170km jest ok, daje gazu do 180km i momentalnie czuc spalenizne w samochodzie, zapach cos jakby zelazko.. pierwsze spostrzezenie opony... mam 225/45 R18, e46 coupe, jednak nie jest to normalne przeciez, czym to moze isc? zapach nie jest taki jak przy paleniu gum w miejscu tylko taki bardziej spalenizny. orientuje sie ktos co to moze byc?

Moze sprzęgło ?

Xdrive

Koder

Opublikowano
Ja kiedyś miałem we Fordzie silnik upaćkany jakimś dziadostwem (wspomaganie chuba) co przy stłuczce obryzgało silnik i przy wiekszych prędkościach taki dziwny zapach "wtłaczał sie do srodka" jednak na postoju po otwarciu maski tez było to czuc. Bez próbki zapachowej cięzko będzie rozwiązac problem :D
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

dziwna sprawa

normalnie nie czulem nigdy takiego zapachu, specyficzny jest,

jechalem 180 smierdzialo, zwolnilem pomyslalem ze moze to na zewnatrz taki smrod, wiec poczekalem chwile i znowu gaz do 170 i nic, gaz do 180 i momentalnie ten smrod

ogolnie nie jestem fanem duzych predkosci, dlatego za bardzo sie tym nie przejmuje, ale chcialbym wiedziec

hamulce by bylo czuc dopiero od wiekszej(180) predkosci?

a sprzeglo dlaczego?

Opublikowano
Mozliwe ze jak ktos wyzej napisal opony. Przy duzej predkosci slyszaem gdzies ze "zwiekszaja swoja objetosc-srednice" pod wplywem predkosci czy jakos tak. To dotyczy duzych predkosci wiec moze akurat masz taka minimalna szczeline gdzies ze przy 180 zaczyna delikatnie dotykac.
Dla was to kilka liter, dla nas cale życie - B M W
Opublikowano

sprzęgło też ma specyficzny zapach coś jakby palony plastik

a może to być sprzęgło bo jeżeli jest już zużyte zwyczajnie zaczyna się ślizgać bo nie jest w stanie przenieść mocy

jeżeli nieprzyjemny zapach pojawia się tylko przy większej prędkości a nie przy wysokich obrotach silnika to ja wykluczyłbym katalizator, rzeczywiście możesz mieć zapaćkany silnik ale zapach tym spowodowany powinien być wyczuwalny również na postoju

jeżeli masz za niskie ciśnienie powietrza w oponach to rzeczywiście mogą się one odkształcać przy większej prędkości przez co gdzieś obcierają i mamy smrodek :/ obejrzyj nadkola czy gdzieś nie są obtarte i sprawdź ciśnienie w oponach

ja bym jeszcze sprawdził czy wszystkie plastiki które mogły by wygiąć się od naporu powietrza są dobrze zamocowane

powodzenia

napisz co to było jak już uda ci się rozwiązać problem :)

www.bmw-3city.pl