Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy mam pytanko, jakie jest utrzymanie e-46 330 Ci coupe czy czesci sa drogie, i na co wzrucic uwage przy kupnie takiego auta ??

Dzieki

Opublikowano

Zwykło się mawiać na tym forum że skoro pytasz o utrzymanie tzn. że Cię nie stać :twisted:

Jest gdzieś na forum temat o osiągach i wyzywieniu 3.0 benzyny i 3.0 diesla trzeba poszukać :search:

Jeśli chodzi o to na co zwracać uwagę przy kupnie 330Ci to się przyłączam do pytania, bo sam jestem na etapie szukania takiego auta i wszelkie cenne wskazówki na wagę złota.

Opublikowano
Zwykło się mawiać na tym forum że skoro pytasz o utrzymanie tzn. że Cię nie stać :twisted:

To raczej znaczy ze nie ma pojecia jakie sa koszty utrzymania wiec nie wie czy go stac czy nie. Dlatego tez pewnie pyta.

Opublikowano

Poszukaj na forum. Tematow o kupowaniu uzywanego E46 i BMW w ogolnosci jest masa.

Najwazniejsza jest bezwypadkowosc i potwierdzona przeszlosc samochodu - pozostale rzeczy przewaznie mozna naprawic. Ceny oryginalnych czesci do E46 nie zabijaja (z paroma wyjatkami), zuzycie paliwa zalezy juz bardzo od Twojego stylu jazdy.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Ja mam akurat 330cd oraz 320d. Mam więc porównanie kosztów aksploatacji tych aut. 330 cd to nie oczywiście 330ci ale 3 litry to 3 litry :) Co do kosztów eksploatacji to do 3 litrowego wchodzi oczywiście wiecej oleju niż do 2 litrowego co za tym idzie jest to większy koszt. Jeżeli chodzi o klocki to 330 cd i ci ma takie same i koszt kompletu przód tył orginalnego bmw nie przekracza 600 zł. Pasek klinowy kosztuje 200zł. Jeżeli chodzi o 330cd to moc jest super rewelacja w porównaniu do pobierania paliwa przez to auto. W porównaniu z 320d przyjemność z wyprzedzania i osiągów 330cd jest poprostu rewelacyjna. A zużycie paliwa bardzo zbliżone. (obydwie bmki są na steptronikach). Jeżeli wiec szukasz bmw coupe a nie chcesz dużo wydawać na paliwo a mieć radość z jazdy do polecam 330cd.
Opublikowano

zuzycie paliwa zalezy juz bardzo od Twojego stylu jazdy.

3 litry to 3 litry. Ten motor musi sie porzadnie "napic" i generalnie jak kazdy - spali tyle ile mu sie wleje. pzdr

Opublikowano
Przy normalnej jeździe moja 330 CI spala mi 15-16l jak trochę poszaleje 20l to norma. Odnośnie części eksploatacyjnych to tarcze i klocki są troche droższe ale generalnie ceny części są porównywalne do innych modeli.
Opublikowano

To raczej znaczy ze nie ma pojecia jakie sa koszty utrzymania wiec nie wie czy go stac czy nie. Dlatego tez pewnie pyta.

Jeśli faktycznie kolega bmw528 posiada bmw 528 to uważam że koszty są zbliżone i nie ma o co kruszyć kopi.

Opublikowano
9-10 litrów moja 330 CI spala mi na trasie. W mieście nigdy nie udało mi się zejść poniżej 14 l mimo, że jeździłem spokojnie i oszczędnie a dodam, że samochód jest w super stanie technicznym.