Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciłbym założy do swojej e46 Coupe radio z navi 16:9 i cd.

Posiadam teraz zwykłe radio BMW BUISSNES oraz zwykłe nagłośnienie BMW.

pytanie :

1) Czy radio z monitorem 16:9 będzie grało lepiej niż Buissnes?

2) Czy jeśli do radia nie podłącze żadnego tunera TV to jak jest to stacja z CD to będzie coś wyświetlało na monitorze?

Jeśli chodzi o H/K to mam zamiar zakupić cały komplet głośników tej firmy orginalnalnych do BMW E46 coupe. komplet posiada :

4 x głośnik średniotonowy

2 x głośnik w panel boczny drzwi

2 x głośnik wysokotonowy który powinien być umieszczony z tyłu w panelach bocznych

subwoofer

wzmacniacz

Moje pytania:

1) dla głosników wysokotonowych nie posiadam miejsca w tylnych bocznych panelach- czy można zamontować je w tylniej półce?

Czy będzie to dobre rozwiązanie?

2) Czy w bagażniku bmw bedzie przygotowna jakiaś gotowa wiązka by podłączyć wzmacniacz h/k, czy trzeba przewody ciągnać od nowa po całym samochodzie.

3) Rozumiem że kable do których są podłączone stare głośniki będą pasować do Harmana?

Wcześniej jeździłem Volvo C70 i tam nagłośnienie było cholernie dobre.

Bmw pod tym względem mnie zawiodło. I muszę to zmienić.

Więc czekam na wasze propozycje i odpowiedzi.

Pozdrawiam

My Definition is High Definition

Moje:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=161053

Opublikowano

Niestety H/K pod tym względem jakości dźwięku nie jest najlepszy. Proponuje poczytać na ten temat na zachodnich forach - ludzie zmieniają H/K na cokolwiek innego, bo co prawda dźwięk może i jest głośny to jego jakość pozostawia sporo do życzenia.

Lepiej założyć jakieś inne głośniki niż te z systemu H/K.

Opublikowano
będziesz musiał zmienić instalacje pod navi. Dokupić czytnik MKIII lub MKIV i jeszcze inne elementy(ramki do klimatronika)do tego zmienić radio instalacje podpiąć w kilka miejsc w samochodzie generalnie będziesz musiał rozebrać cały środek łacznie z zegarami
Opublikowano

Witam

Odpowiedzi dot. radia

Ad. 1

Radio z monitorem 16:9 gra dokładnie tak samo jak Business.

Ad. 2

Przy 16:9 w desce masz tylko ekran i czytnik CD. Obsługiwane jest to przez radio w bagażniku. Nie musisz mieć tunera TV.

Odpowiedzi dot. głośników

Ad. 1

Można zamontować głośniki w tylnych bocznych panelach. One są przygotowane pod głośniki. Procedury ASO przewidują wiercenie otworów w tychże panelach jeśli chcemy zamontować tam głośniki.

Ad. 2

W standardzie nie ma wiązki do podłączenia wzmacniacza ani do dodatkowych głośników, ani do 16:9. Musiałbyś ciągnąć wszystkie przewody od nowa. Weź pod uwagę również to, że w proponowanej przez Ciebie konfiguracji radio znajduje się w bagażniku a teraz masz w desce.

Ad. 3

Kable do których są podłączone głośniki w drzwiach nie będą pasowały do H/K. W standardzie do drzwi idzie 1 para a w H/K idą 3 pary kabli

Pozdrawiam

typer

Opublikowano

Mam H/K w cabrio e46 i powiem szczerze, że nie ma rewelacji, za te pieniądze można zrobić takie audio w aucie, które będzie grało o niebo lepiej.

Pozdrawiam.

http://img638.imageshack.us/img638/9205/panoramaaut.png