Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zamierzam wymienić chłodnicę klimatyzacji w BMW E34 Touring 1996 rok. Czy ktoś wie jaka chłodnica będzie pasować do mojego auta ? Według systemu ETK po wpisaniu 7 ostatnich znaków numeru VIN wyskakują 2 rodzaje chłodnic: pierwsza o numerze 64 53 8 391 316 (BIS 12/04), druga 64 53 6 965 952. Wydaje mi się, że chyba będzie ta druga. Proszę o poradę jakiej firmy wybrać ewentualny zamiennik. Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie wiem w czym problem?? Jeśli masz numer oryginału do masz wszystko po tych numerach które podałeś wychodzą te same części np

HELLA = BEHR

nr HELLA 8FC 351 035-041

Na przyszłość jak byś wspominał jaki typ silnika posiadasz było by miło.

Bandit Machine Wagon
Opublikowano
Mój silnik to 2.5 24V (M50). Te dwa numery oryginałów co wymieniłem, to są inne chłodnice. Czy ktoś wie która z tych dwóch pasuje do mojego modelu ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mój silnik to 2.5 24V (M50). Te dwa numery oryginałów co wymieniłem, to są inne chłodnice. Czy ktoś wie która z tych dwóch pasuje do mojego modelu ?

64 53 8 391 316 (BIS 12/04), druga 64 53 6 965 952

Pogrubienie oznacza, że była ona stosowana do grudnia 2004 roku. Myślę, że chodzi o to, że potem został zastosowany (oczywiście jako część wymienna) zamiennik przez na przykład zmianę poroducenta. Obie chłodnice są identyczne, więc nie ma problemu.

Za nową chłodnicę klimatyzacji zapłacisz w sklepie około 410-430zł. Firma raczej nie ma większego znaczenia.

Kai
Opublikowano

Ten pierwszy numer, który wymieniasz jest do 12/1994, czyli Twoje auto - rocznik 1996 potrzebuje tej drugiej.

Z zamienników dobrą opinię ma Nissens, co mogę potwierdzić. w poprzednim aucie wymieniłem 8 letnią, dziurawą chłodnicę na Nissensa i nowa chłodnica przejeździła kolejne 9 lat - aż do sprzedaży auta. Więc wystarczyła na dłużej niż oryginał.

Ostatnio w TDS wymieniłem na nie pamiętam co - kupiłem najtańszą na Allegro. Tym autem nie zamierzam jeździć 10 lat, a 5 to chyba wytrzyma każda. Kupiłem w firmie Chłodnice - Bydgoszcz - cena była dobra, dostawa szybka, 2 lata gwarancji, firmę widzę na Allegro od kilku lat, wystawili na osobnej aukcji to co chciałem. Nie jestem z firmą w żaden sposób powiązany.

http://moto.allegro.pl/item199137330_chlodnice_klimatyzacji_nowe_gwarancja_promocja.html

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)