Skocz do zawartości

Jaka chłodnica klimatyzacji ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zamierzam wymienić chłodnicę klimatyzacji w BMW E34 Touring 1996 rok. Czy ktoś wie jaka chłodnica będzie pasować do mojego auta ? Według systemu ETK po wpisaniu 7 ostatnich znaków numeru VIN wyskakują 2 rodzaje chłodnic: pierwsza o numerze 64 53 8 391 316 (BIS 12/04), druga 64 53 6 965 952. Wydaje mi się, że chyba będzie ta druga. Proszę o poradę jakiej firmy wybrać ewentualny zamiennik. Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie wiem w czym problem?? Jeśli masz numer oryginału do masz wszystko po tych numerach które podałeś wychodzą te same części np

HELLA = BEHR

nr HELLA 8FC 351 035-041

Na przyszłość jak byś wspominał jaki typ silnika posiadasz było by miło.

Bandit Machine Wagon
Opublikowano
nissens
Opublikowano
  • Autor
Mój silnik to 2.5 24V (M50). Te dwa numery oryginałów co wymieniłem, to są inne chłodnice. Czy ktoś wie która z tych dwóch pasuje do mojego modelu ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mój silnik to 2.5 24V (M50). Te dwa numery oryginałów co wymieniłem, to są inne chłodnice. Czy ktoś wie która z tych dwóch pasuje do mojego modelu ?

64 53 8 391 316 (BIS 12/04), druga 64 53 6 965 952

Pogrubienie oznacza, że była ona stosowana do grudnia 2004 roku. Myślę, że chodzi o to, że potem został zastosowany (oczywiście jako część wymienna) zamiennik przez na przykład zmianę poroducenta. Obie chłodnice są identyczne, więc nie ma problemu.

Za nową chłodnicę klimatyzacji zapłacisz w sklepie około 410-430zł. Firma raczej nie ma większego znaczenia.

Kai
Opublikowano

Ten pierwszy numer, który wymieniasz jest do 12/1994, czyli Twoje auto - rocznik 1996 potrzebuje tej drugiej.

Z zamienników dobrą opinię ma Nissens, co mogę potwierdzić. w poprzednim aucie wymieniłem 8 letnią, dziurawą chłodnicę na Nissensa i nowa chłodnica przejeździła kolejne 9 lat - aż do sprzedaży auta. Więc wystarczyła na dłużej niż oryginał.

Ostatnio w TDS wymieniłem na nie pamiętam co - kupiłem najtańszą na Allegro. Tym autem nie zamierzam jeździć 10 lat, a 5 to chyba wytrzyma każda. Kupiłem w firmie Chłodnice - Bydgoszcz - cena była dobra, dostawa szybka, 2 lata gwarancji, firmę widzę na Allegro od kilku lat, wystawili na osobnej aukcji to co chciałem. Nie jestem z firmą w żaden sposób powiązany.

http://moto.allegro.pl/item199137330_chlodnice_klimatyzacji_nowe_gwarancja_promocja.html

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano
  • Autor

Dziękuję bardzo za porady.

Pozdrawiam