Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,mam zamiar zakupic pierwsze bmw w moim życiu,mam do wziecia super egzemplarz 520i z 1989 roku z silnikiem 6-cylindrowym, 12 zaworowym z aluminiową pokrywa zaworów,prosze o fachowe opinie na temat tego auta tzn.jaki to typ silnika,jaki ma rozrzad(pasek czy łancuch),dodam ze auto jest od starszego dziadka,wyglada jak igła,przebieg ok.200tys,czy da sie nim jeszcze jakis czas pojezdzic,poradzcie plis.
Opublikowano
Witam,mam zamiar zakupic pierwsze bmw w moim życiu,mam do wziecia super egzemplarz 520i z 1989 roku z silnikiem 6-cylindrowym, 12 zaworowym z aluminiową pokrywa zaworów,proszę o fachowe opinie na temat tego auta tzn.jaki to typ silnika,jaki ma rozrzad(pasek czy łancuch),dodam ze auto jest od starszego dziadka,wyglada jak igła,przebieg ok.200tys,czy da sie nim jeszcze jakis czas pojezdzic,poradzcie plis.

Pojeździć to się da. Oznaczenia silnika niewiele ci dadzą (chyba m20b20), A z tą igłą to bym uważał :) .Można się skaleczyć, jak się wbije w palucha lub inną część ciała :) . Auto ma 18 lat. Skoro fabryczna nówka to igła, więc 18 latek to pewnie już (tylko) wykałaczka (choć jak na tyle lat to auta te są super), no ale skoro tak mówisz. W każdym aucie poza tym trzeba coś zrobić (nawet po swojemu). Sprawdź podwozie, czy nie jest spawane, zawieszenie czy nie tłucze, nie ściąga przy jeździe, hamowaniu itp, silnik czy równo pracuje, nie dusi się przy gazowaniu, czy jakieś kable nie wiszą, przewody gumowe nie popękały, czy korek wlewu oleju i wlewu płynu do chłodnicy są czyste (brak budyniu).

No ale pewnie nie wiem jak byś sprawdzał to i tak wszystkiego nie odkryjesz, poza tym auto to nie nówka z salonu (za parę setek) więc oceń czy spełnia twoje wymagania i delektuj się jazdą. :)

Pozdrawiam

Darek

Opublikowano
Dzieki za porady,chciałbym jeszcze sie dowiedziec jaki ma rozrzad pasek czy łancuch,bo podobno łancucha nie trzeba tak czesto wymieniac,prosze powiedzcie.
Opublikowano
na 99% ma łańcuch, powinieneś poznać po obudowie rozrządu, jak pasek to obudowa szersza i raczej plastikowa, jak cienka i metalowa to łańcuch
Opublikowano
M20B20 (6cyl. 12 zaworów) ma pasek

http://a.imageshack.us/img541/7055/repsolp186x50.jpg

Pełna oferta olejów REPSOL dla motoryzacji

tel.: 888 233 740

Opublikowano
na 99% ma łańcuch, powinieneś poznać po obudowie rozrządu, jak pasek to obudowa szersza i raczej plastikowa, jak cienka i metalowa to łańcuch

właśnie na odwrót.

paskiem jest napędzany 1 wałek OHC z metalowym kolektorem ssącym

łańcuchem sa napędzane wlanie 2 walkowce DOHC te z plastikowa obudowa i plastikowy kolektor ssący.

ten silnik ma tylko 129 KM i 11.9s do 100.

a spalanie takie samo jak 2,5

przejedz sie 2,0 a potem 2,5 i sie przekonasz o czym pisze.

Opublikowano
Witam wszystkich,dzieki za wszystkie porady,jednak kupiłem,bo cena była okazyjna,jazda tym autem to bajka,pozdrawiam Buczer.