Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wklejam tutaj temat bo niedawno miałem stłuczkę E-36 i dostałem odszkodowanie bez Vat.A takie artykuły pojawiły się w kilku gazetach nawet motoryzacyjnych.Proszę przeczytać:

Kurier z 02.05.2007

AUTO: Za szkodę z OC tylko z VAT

Odszkodowania z ubezpieczenia komunikacyjnego OC powinny być wypłacane razem z podatkiem VAT, nawet jeśli są wypłacane na podstawie kosztorysu, a nie rachunków – uznała Komisja Nadzoru Finansowego.

Jest to ważne dla osób, które zwracają się o wypłatę odszkodowania przed naprawą szkody, czyli na podstawie kosztorysu, a nie pełnych rachunków. Dotyczy to też osób, które chcą wypłaty odszkodowania nie wiedząc, czy będą naprawiać samochód, czy też wolą zatrzymać pieniądze. Stanowisko to nie dotyczy podatników VAT.

Komisja wypowiedziała się w sprawie trwającego od kilku lat sporu. Ubezpieczyciele twierdzili m.in., że wypłaty kosztorysowe z VAT powiększają szarą strefę, ponieważ ubezpieczeni mogą korzystać np. z tańszych warsztatów, niezarejestrowanych jako przedsiębiorcy i niepłacących VAT. Posługiwano się też argumentem, że poszkodowany otrzymując świadczenie razem z VAT, mógłby się bezpodstawnie wzbogacić. KNF nie zgodziła się z tym. Zwróciła m.in. uwagę, że naprawa samochodu nie musi prowadzić do wzrostu jego wartości.

Uznano, że ubezpieczyciele, którzy nie wypłacają odszkodowania powiększonego o VAT, naruszają zasadę pełnego odszkodowania, które powinno odpowiadać wartości szkody. Odszkodowanie jest świadczeniem w pieniądzu, uwzględnia ceny, a w skład ceny wchodzi też VAT. Dodatkowym argumentem komisji jest to, że właściciel samochodu zapłacił już VAT razem z ceną auta, a więc odszkodowanie powinno go uwzględniać; ponadto kwota VAT w odszkodowaniach z ubezpieczenia OC nie jest podatkiem, ale czynnikiem kształtującym wysokość odszkodowania. PAP

W końcu mają wypłacać z Vat-em odszkodowania czy nie??Bo piszą co innego a ubezpieczalnie mówią co innego.Zna ktoś się na tym lub coś wie od kiedy tak będzie??

Edytowane przez RafiRud
Opublikowano

W końcu mają wypłacać z Vat-em odszkodowania czy nie??Bo piszą co innego a ubezpieczalnie mówią co innego.Zna ktoś się na tym lub coś wie od kiedy tak będzie??

Powinni z VAT a niektorzy wyplacaja bez VA, powinni bez amortyzacji a wyplacaja z amortyzacja.

Jezeli nie odpowiada Ci wysokosc odszkodowania to odwolanie a pozniej sad.

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano

Powinni z VAT a niektorzy wyplacaja bez VA, powinni bez amortyzacji a wyplacaja z amortyzacja.

Jezeli nie odpowiada Ci wysokosc odszkodowania to odwolanie a pozniej sad.

Twoja odpowiedz nic nie wnosi-bez urazy.Ja nie pytałem jak wypłacają ,tylko jak muszą wypłacać.Chciałbym konkretne odpowiedzi bo nie wiem jak mam z Pzu rozmawiać.

Opublikowano

Twoja odpowiedz nic nie wnosi-bez urazy.Ja nie pytałem jak wypłacają ,tylko jak muszą wypłacać.Chciałbym konkretne odpowiedzi bo nie wiem jak mam z Pzu rozmawiać.

No t wniose:

powinni wyplacac brutto ale PZU wyplaca netto - nic na to nie porwadzisz. 'Kwota brutto' juz od dlugiego czasu jest po wyroku SN ale w naszym kraju nie ma prawa precedensowego i niektore firmy ubezpieczeniowe na tym bazuja.

netto/brutto nie bedzie takie wazne jak zobaczysz wycene:

np. cena zamiennika i 50% amortyzacji czy cena roboczogodziny usredniona dla danego rejonu!

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
Chciałbym konkretne odpowiedzi bo nie wiem jak mam z Pzu rozmawiać.

Z towarzystwem ubezpieczeniowym nalezy rozmawiac tak: nie zgadzac sie na wyplate zanizonego odszkodowania, nastepnie pisac odwolanie do centrali PZU, a ostatecznie zalozyc PZU sprawe w sadzie, ktora praktycznie masz wygrana, ale to niestety troche potrwa.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Chciałbym konkretne odpowiedzi bo nie wiem jak mam z Pzu rozmawiać.

Z towarzystwem ubezpieczeniowym nalezy rozmawiac tak: nie zgadzac sie na wyplate zanizonego odszkodowania, nastepnie pisac odwolanie do centrali PZU, a ostatecznie zalozyc PZU sprawe w sadzie, ktora praktycznie masz wygrana, ale to niestety troche potrwa.

Pytam tylko o Vat.Nie chciałem opisywac swojej sytuacji,bo już moja stłuczka była opisywana i mam kosztorys na 68% wartosci,więc więcej nie mogę bo szkoda całkowita będzie.Jedynie co to mogę domagać się VAT-u.Tylko czy s,ąjakieś podstawy prawne.Komisja Nadzoru Finansowego wyraźnie stwierdziła że muszą z Vatem płacić a oni płacą dalej bez.Jeśli jest podstawa prawna ide do sądu,ponad 1000zł na drodze nie leży.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na to na co masz fakture maja wyplacać z VAT-em bez gadania. Bez faktury to bywa różnie.
Opublikowano
I jak wie ktoś konkretnie coś na ten temat jeśli chodzi o wypłate przy kosztorysie jak to właśnie uznała Komisja Nadzoru Finansowego?????