Skocz do zawartości

E46 - nawiew dmucha ...ale nie do środka...pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:modlitwa: Luidzie pomocy.

Właśnie wsiadam do swojego zamochodu (318d) i włączam nawiaw na maxa z klimą, zeby wychłodizć wnętrze a tu dmuchawa daje na maxa ....ale nic nie czuć w środku...

Nawiaw środkowy nustawiony na max wieje jakby był na minimum ...góra i dół wogóle ...podkreślam...dmuchawa działa normalnie....POMÓŻCIE ... :mad2:

Opublikowano

Przekręć pokrętła przy nawiewach, może masz przyblokowane...

:mrgreen:

Opublikowano
Przekręć pokrętła przy nawiewach, może masz przyblokowane...

ani filtr (mam nowy) ani pokrętła (poprostu mam automatyczną klimę bez pokręteł)...

Co to moze być i jak to naprawić samemu ?????

:mrgreen:

Opublikowano

Nie wiem, czy Ci pomogę, ale miałem kiedyś podobną sytuację. Co prawda auto mam starsze, ale też z automatyczną klimą. U mnie przyczyna była prozaiczna: ułamał się (chyba zmęczeniowo) jeden cieniutki kabelek, w kosteczce sterującej podłączonej do sterownika (chyba czarna 3-pinowa). Sprawdź to u siebie. Wyjmij sterownik, później kostkę, następnie ją rozbierz "na pół", utnij ok 1 cm kabelki i na nowo zaciśnij w kostce. Doszedłem do tego dzięki ściągniętym schematom elektr. Powodzenia !

PS. Wspomniana kosteczka steruje silniczkami klapek nawiewu. Jeśli brak tego sterowania, to klapki zamykają kanały i stąd "brak wiatrów" w kabinie.

Opublikowano

Dzieki...ale właśnie ....samo sie naprawiło i juz dziąla normalnie....ale to może oznaczać, ze mozesz mieć racje.

Dzięki za pomoc.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Nie wiem, czy Ci pomogę, ale miałem kiedyś podobną sytuację. Co prawda auto mam starsze, ale też z automatyczną klimą. U mnie przyczyna była prozaiczna: ułamał się (chyba zmęczeniowo) jeden cieniutki kabelek, w kosteczce sterującej podłączonej do sterownika (chyba czarna 3-pinowa). Sprawdź to u siebie. Wyjmij sterownik, później kostkę, następnie ją rozbierz "na pół", utnij ok 1 cm kabelki i na nowo zaciśnij w kostce. Doszedłem do tego dzięki ściągniętym schematom elektr. Powodzenia !

PS. Wspomniana kosteczka steruje silniczkami klapek nawiewu. Jeśli brak tego sterowania, to klapki zamykają kanały i stąd "brak wiatrów" w kabinie.

A możesz bliżej gdzie szukać tej kosteczki ?? Jezeli będzie ok to moze oznaczać to awarię silniczków klapek ?? ..... u mnie np. nie działa nawiew na nogi po stronie kierowcy a u pasażera 1/2 mocy Przy zmianie z "auto" na nogi słychac jak zamyka "górę" a na nogi ni huhu