Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Szukałem ale niestety nie znalazłem. Może wy mi pomożecie. Wyczytałem w książce do BMW " SAM NAPRAWIAM SAMOCHÓD" wydaną przez WKŁ, że koła należy przykręcać momentem 110Nm .

Czy moment/siła ta dotyczy zarówno felg stalowych i aluminiowych czy do felg aluminiowych stosuje się inną siłę/moment. Jak wiecie moment z jakim przykręca sie koło odgrywa istotną rolę w jeśli chodzi o bezpieczęstwo ponieważ zbyt mocne przykęcenie może spowodowć zerwanie śruby lub mocownaia alufelgi (stalówka raczej wytrzyma). Nie wiem jak Wy ale ja niechciałbym aby panowie w wulkanizacji przykręceli mi nowe alusy kluczami pneumatycznymi lecz kluczem dynamometrycznym (chyba tak się to pisze :oops: ). Jeśli ktoś z was zna odpowiedź to czekam.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, ja wogole uwazam ze felgi powinno sie dokrecac recznie,sam wyczujesz, jak ktos nei ma pojecia jak sie dokreca felki tymi urzadzeniami co piszesz (a wiekszosc w PL nie ma) to lepiej niech recznie to robia.

Ale na pytanie nie opowiem co do wartosci Nm. pozdrawiam

Opublikowano
sam sobie najlepiej je dokrec -bo ci dowala kluczem cisnieniowym jak mi kiedys ze malo lepki sie nie ukrecily przy odkrecaniu-jak sie nie daj Bog wydarzy cos na drodze to za Chiny nie zdejmiesz kola.......... kluczem dynamometrycznym tez mi jak dokrecil to nie moglem dac rady z mechanikiem-dopier jakos rura i solidny klucz pomogly
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Jest dokładnie tak jak napisałeś, jeżeli Twój wulkanizator wyposażony jest w klucz dynamometryczny to niech przykręci Ci śruby właśnie momentem 110 Nm, zarówno felgi aluminiowe jak i stalowe. Taka siła zapewni Ci, że nie będziesz miał problemów z odkręceniem koła, a śruby będą wystarczająco dokrecone.

Ja tak praktykuje u siebie od lat i jest :cool2:

Wyciągnąłem trupa z szafy, ale zawsze to jakaś rada jak kogoś to interesuje :mrgreen:

Pozdrawiam