Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

posiadam do swojego auta 3 kluczyki: 2 zwykle w tym 1 z kolorowym znaczkem BMW oraz podswietleniem . 3 to kluczyk serwisowy (z szarym plasikem)

pewnego razu przy próbie odpalenia auta zaczol mi sie blokowac kluczyk a potem nie moglem nic zrobic bo zaczol sie obracać to samo z drugim kluczykiem.

spróbowalem wiec odpalic auto 3 kluczykiem (serwisowym) i bez problemu stacyjak dziala , blokada kierownicy tez bez problemu sie odblokowywuje . korzystam z niego juz od prawie pół roku i nie ma zadnych problemem ze stacyjka.

jak wiadomo chcialbym kozystac z kluczyka z podswietleniem który ma kolorowy znaczek poniewaz kluczykiem serwisowym nie moge zamykac i otwierac showka i bagaznika, na szczescie dzila mi centralny zamek w bagazniku wiec moge go otworzyc przekrecajac kluczyk w zamku w dzwiach

co moglo sie popsuc ze nie moge korzystac z 2 normalnych kluczykow .??

czy cos sie w tej stacyjce urawalo, zablokowalo ??

dziala tylko kluczyk serwisowy gladki bez rowka.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam...

Ja niedawno kupilem E36 Compact z 94 i przy zakupie koles mi powiedzial, ze przy odpalaniu trzeba kluczyk docisnac do stacyjki aby odpalic - ze to takie zabezpieczenie przed dziecmi :)...Aktualnie, wlasnie dzis chcialem ja odpalic i co?? i gow...kontrolki swieca, wszystko ok, a silnik nie kreci...??

Co jest do wymiany i ile bedzie mnie kosztowalo??

PS. Czy mozna by go jakos odpalic "inaczej"??

Pozdrawiam :)

Opublikowano
Witam...

Ja niedawno kupilem E36 Compact z 94 i przy zakupie koles mi powiedzial, ze przy odpalaniu trzeba kluczyk docisnac do stacyjki aby odpalic - ze to takie zabezpieczenie przed dziecmi :)...Aktualnie, wlasnie dzis chcialem ja odpalic i co?? i gow...kontrolki swieca, wszystko ok, a silnik nie kreci...??

Co jest do wymiany i ile bedzie mnie kosztowalo??

PS. Czy mozna by go jakos odpalic "inaczej"??

Pozdrawiam :)

to napewno nie jest żadne zabezpieczenie przed dziecmi moj ojciec ma to samo tyle ze w oplu vectrze najprawdopodobnej cos sie wyrobiło

Opublikowano
U mnie zaczynało się podobnie, najpierw ciężko się obracał, później go blokowało, aż w końcu obracał sie dookoła, a żeby było ciekawiej to zaczął mi się obracać przy zapalonym silniku, wtedy jak go chciałem wyłączyć; musiałem go wyłączyć na biegu i jak chciałem ponownie uruchomić sil. to już nie można było bo kluczyk się obracał, a rozrusznik nic, a blokada postanowiła sobie wskoczyć, dodam tylko że ta przyjemność spotkała mnie ok 10 km od domu. Do wymiany był mechanizm stacyjki, a właściwie cały korpus wraz z mechanizmem, bo samego środka nikt nie sprzeda; po prostu się ułamał.
Opublikowano

najprawdopodobnej cos sie wyrobiło

Z tego, co pamietam, w E32 i E34 kluczyk serwisowy roznil sie jednym 'zabkiem', tak, zeby nie mozna bylo nim otworzyc schowka i bagaznika.

Prawdopodobnie wlasnie w okolicy tego 'zabka' wyrobil sie zamek w stacyjce.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
U mnie zaczynało się podobnie, najpierw ciężko się obracał, później go blokowało, aż w końcu obracał sie dookoła, a żeby było ciekawiej to zaczął mi się obracać przy zapalonym silniku, wtedy jak go chciałem wyłączyć; musiałem go wyłączyć na biegu i jak chciałem ponownie uruchomić sil. to już nie można było bo kluczyk się obracał, a rozrusznik nic, a blokada postanowiła sobie wskoczyć, dodam tylko że ta przyjemność spotkała mnie ok 10 km od domu. Do wymiany był mechanizm stacyjki, a właściwie cały korpus wraz z mechanizmem, bo samego środka nikt nie sprzeda; po prostu się ułamał.

u mnie przypuszczam ze nic sie nie ulamalo poniewaz kluczykem serwisowym bez problemu odpalam auto . po wyjeciu bebenka ze stacyjki zauwazylem ze ze jak wloze którys z 2 pozostalych kluczykow i próbuje go przekrecic to nie wyskakuje taka zapadka ktorej zadaniem jest przekrecanie calego trzpienia ktory znajduje sie w kolumnie a jesli to samo robie kluczykiem serwisiwym to zapadka wyskakuje i przekreca sie do jakiegos momentu. tak wic w moim przypadku to chyba 2 kluczyki sa juz zabardzo wyrobione a w srodku bebenek tez przypuszczam ze w idealnym stanie nie jest

Opublikowano
Ja mam troszke inaczej, tzn jak mam stacyjke przekrecona na 1-szy stopien (zalacza elektryke szyb i licznik sie podswietla) to pozniej nie za kazdym razem chce mi sie przelaczac na stopien 2-gi pomimo wcisniecia. musze go wlaczyc na "0" i dopiero wtedy zalapauje normalnie przez wszystkie stopnie. Czasem nawet czuc jak ciezko przeskakuje po kolejnych. Pewnie sie cos wyrobilo...
Opublikowano
Mam taką kostkę od stacyjki, jeśli ktoś potrzebuje to dajcie znać na meila. Ja niestety musiałem kupić całą stacyjkę i kostka mi nadbyła razem z bębenkiem i kluczykiem.