Skocz do zawartości

Wyświetlacz Climatronica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam mały problem z wyświetlaczem klimatronika - otóż nie bardzo chce skubaniec wyświetlac wskazań/ustawień...

podświetlenie działa, ale napisy pojawiają się, jak się konsolkę lekko wciśnie...wystarczy kilka razy nacisnąc np. ustawiając siłę nawiewu i obraz znów znika.

Prawdopodobnie gdzieś nie styka - mechanik mówił, że to na "niebieskiej kostce i że to norma"...

Wiecie może gdzie to można zrobic w wawce? Gdzie siedzi siakiś szpec, co to ładnie rozbierze, pogrzebie i zrobi jak trzeba?

z góry dziękuję za pomoc.

Jędrek[/url]

radocha z jazdy!
Opublikowano
  • Autor
nikt nie zna tematu? podobno często się ten defekt zdarza :(
radocha z jazdy!
Opublikowano
  • Autor

zupełnie nikt nie miał takiego problemu?

eee - nie wierze!

:)

radocha z jazdy!
Opublikowano
Norma to napewno nie jest bo pierwsze slysze,ale napewno brak jakiegos dobrego styku-moze kostka polaczeniowa? Wyciagnij panel i sprawdz.
te gusta conducir? BMW
Opublikowano
  • Autor

ale czy aż tak ciężko było wrzucic tego linka tutaj Rudy?

straszne, nie? pomogło się komuś...daj spokój :mad2:

radocha z jazdy!
Opublikowano
nie tylko jest 5 linijek nizej taki sam post i o tym samym z 15 maja wiec....wystarczy poczytac :D
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
ale czy aż tak ciężko było wrzucic tego linka tutaj Rudy?

straszne, nie? pomogło się komuś...daj spokój :mad2:

Rudy jak mogłeś, powinieneś jechać i jeszcze samemu naprawić ten panel Pappaice... :!: :wink:

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
ehehehehe sory wiecej sie to nie powtórzy
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
  • Autor
Rudy nie bardzo o tym jest ten post...no ale - przecież ciężko jest przeczytać :D, łatwiej krytykować, cooo? :P
radocha z jazdy!
Opublikowano

praktycznie 100% problemów z panelem klimy opiera sie na tym małym kondensatorku tak wiec kazdy post na temat awari konczy sie sugestiom wymiany kondensatorka reasumujac gdzie nie zajzysz w temat to i tak dowiesz sie ze trzeba wymienic no to co juz wiesz ............

a tak na marginesie naprawiłes sobie panel.... :?

POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
  • Autor

właśnie tam zajrzałem - panel climatronica jest przede wszystkim do wyczyszczenia - cały w kurzy, łącznie z tylnym wentylatorkiem, który zaczął już hałasować podczas pracy.

Rozbiorę go, przeczyszczę, złoże i zobaczę jak to wygląda.

Co do kondensatorka - niestety nie znam się na tym i nie pisze się samemu tam grzebać. Potrzebowałbym z tym pomocy.

Co do kompa - również jest ten problem - prawdopodobnie żaróweczki podświetlające do wymiany (są chyba cztery, dostęp z góry) - nie bardzo wiem gdzie takie małe badziewia kupić...może na stacji?

radocha z jazdy!
Opublikowano

w sklepie z czesciami kup kondensator 0. 47 uf zrób wydrók ze stronki gdzie on ma byc wymieniony daj elektronikowi 2 min i po sprawie przy czestym wyjmowaniu panelu uwazaj mała wtyczka z tyłu z 3 pinami przewody sa od sterowania poziomami nawiewu góra .dół srodek te przewodu sa twarde i lubia sie obłamywac wtyczka jest rozbieralna trzeba przewody skrucic i złozyc wtyczke to jest szybkozłączka tylko trzeba to zrobic w tej samej pozycji przewodu i tylko wtedy jak cos jest nie tak ze strefami nadmuchu

na stacji to chyba tego nie dostaniesz ale sa takie specjalistyczne sklepiki z eleektroniką i tam to jest na 100 %

POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
  • Autor
dzięki wielkie dobry człowieku :)
radocha z jazdy!
Opublikowano

Jeśli nie jesteś elektryk złota rączka to kiedyś te panele naprawiali w Galerii Tonów w Wawie, zapewne nadal mogą pomóc.

Był już ten temat multum razy to fakt.

Że wyszukiwarka na tym forum nie działa to co prawda też fakt i żenada..

Opublikowano

Jeśli nie jesteś elektryk złota rączka to kiedyś te panele naprawiali w Galerii Tonów w Wawie, zapewne nadal mogą pomóc.

Był już ten temat multum razy to fakt.

Że wyszukiwarka na tym forum nie działa to co prawda też fakt i żenada..

Opublikowano
ważne żeby kondensator był TANTALOWY :!:

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
działa działa tylko otrzymujesz 1200 odpowiedzi :P
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
  • Autor

Okazuje się, że to nie takie proste znaleźć elektronika, który się tego podejmie...SIC!

Na allegro co prawda są ogłoszenia, że to naprawią za np. 90 zł, ale nie są z Wawki, czyli dochodzi kwestia wysyłek, ryzyka uszkodzenia itp.

http://moto.allegro.pl/item193721290_bmw_e36_klimatronic_okazja_climatronic.html

W Galerii Tonów mówią, że od roku tego nie robią i już nie mają teraz takiej możliwości. Zadzwoniłem do kilku firm naprawiających np. monitory/telewizory, o to co usłyszałem: "Panie, my się tym nie zajmujemy"...nie chcą zarobić? trudno.

I co? niby bzdura, niby takie "łatwe", a cholera jak przychodzi co do czego to ani tutaj nie zdobyłem odpowiedniego namiaru, ani nikt do tej pory zrobienia tego się nie podjął.

:(

radocha z jazdy!
Opublikowano
trzeba w serwisie elektronicznym od razu powiedziec na jakiej zasadzie ta naprawa ma polegac ze chodzi tylko o wymiane tego i tego ze ty macz czes i poklazesz im gdzie trzeba ja wlutowac nic wiecej bo jak powies ze chodzi o naprawe panela a nie powiesz ze ty masz usterke zlokalizawoana to oni ucciekna :D
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
  • Autor

Rudy ucz babcie sikać w butelke, dobra?

wyobraź sobie, że gościom przesłałem nawet twoją wspaniałą stronę, gdzie pięknie pokazane co trzeba zrobić...usłyszałem: "my się tym nie zajmujemy"...

coś jeszcze?

Zamiast głupich uwag może byś coś wreszcie mądralo konkretnego zaproponował?

może jakiś adresik? telefonik?

radocha z jazdy!
Opublikowano

w legnicy....mogłes od nich pozyczyc lutownice i samemu to se wlutowac a im zaplacic piataka za prad :D

co to za mechanicy co nie zajmuja sie przelutowaniem kondensatorka tantalowego

POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
  • Autor

też tak uważam...

co do konkretów - mam dziwne wrażenie, że tak to się skończy, że zrobie to sam.[/url]

radocha z jazdy!
Opublikowano
tam nie ma co popsuc wez se sam to przelutuj jak cos bedzie nie tak to wtedy bedziesz zmuszony szukac magika a moze byc tak ze sam to zrobisz i wtedy wyłozysz ...... na tych specjalistów od dzwonków gazowych
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
  • Autor

kolejny problem to taki, że kondensator 0,47 mikrofarada o napięciu 50V nigdzie nie jest dostępny (a o takim pisze gosc w instrukcji)

najmocniejszy jaki znalazłem to 35V

:(

niby bzdura...a jednak problem[/img]

radocha z jazdy!