Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie wiadomo jaki olej jest wlany teraz. Jeśli fullsyntetyk to lej fullsyntetyk. Do mojego M42 wchodzi 4l. Do M44 może wejść jakieś 4 - 4,5l. Oleju w skrzyni w moście nie zmieniałem więc nie pomogę.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

jak kupowalem swoje bmw to tez nie wiedzialem jaki tam byl olej.

wymienilem na mobila 1 5w-50 i jest spoko, nie bierze oleju i jest cicho.

Ty masz bmw z 98 roku i chcesz zalac olejem mineralnym ?? zabijesz silnik !! jesli juz sie upierasz to polsyntetyk, choc ja bym zalal syntetyka pelnego.

wiele osob pisze ze na castrolu slychac popychacze a na mobilu nie. Wybor nalezy do Ciebie.

Opublikowano
do silnika wchodzi łącznie z filtrem 4,2l oleju i najlepszy bedzie półsyntetyk 10w40 castrol lub mobil, nie kupuj tylko oleju w hipermarkecie. do mostu są jakies specjalne oleje ale marki niestety nie znam, ostatnio wymieniałem w moście u wuja w warsztacie ale nie wiem jaki mi wlał, a do skrzyni dobry jest olej przekładniowy firmy shell. pozdro
IVI
Opublikowano
skrzyni dobry jest olej przekładniowy firmy shell

z tego co sie orientuje to od 09.97 oleju w skrzyniach sie nie wymienia.

mozna to poznac po zoltej nalepce po prawej stronie skrzyni.

jesli jest nalepka pomaranczowa to leje sie ATF, jesli zielona to olej specjalny BMW, a jesli nie ma nalepki to olej przekladniowy SAE80 i nie inaczej bo potem biegi nie chce wchodzic

Opublikowano

Ja zalewam wszędzie Valvoline Maxlife - do silnika tylko wlałem Castrol 10W-40, ale niedługo też zmieniam na Valvoline. A oleje w moście/skrzyni/wspomaganiu lepiej zmienić dla własnego spokoju - nigdy nie wiadomo co tam poprzedni właściciel zalał.

Do skrzyni/wspomagania ATF - po ok 1.1 litra wchodzi.

Do mostu 75W/90 syntetyk (strasznie drogi) - około 1.1 litra

Opublikowano

no dobra a jak zaleje syntetykiem a wczesniej był zwykły to mi syntetyk wypłucze tamten i silnik bedzie bral olej!!!! wiec lepiej zalac zwykłym i czy był syntetyk czy nie to nic sie nie stanie a tak to ryzyko jak niewiewiem! jak kupowałem to bmw to gosc mi powiedzial obym nielał do silnika minerala albo syntetyku!!!!! i chyba mial racje!!!! A co do Mobil to sadze ze taki właśniie zaleje tylko niewiem do konca jak z tymi olejami jest czy zwykły to jest mineralny czy jakis inny!!

Pomycie bo juz mi sie swieci na desce to inspection i mam na minimum oleju w silniku bo sprawdzałem!!!! i niewiem na jaki zmienic!!!!!

Opublikowano
no dobra a jak zaleje syntetykiem a wczesniej był zwykły to mi syntetyk wypłucze tamten i silnik bedzie bral olej!!!! wiec lepiej zalac zwykłym i czy był syntetyk czy nie to nic sie nie stanie a tak to ryzyko jak niewiewiem! jak kupowałem to bmw to gosc mi powiedzial obym nielał do silnika minerala albo syntetyku!!!!! i chyba mial racje!!!! A co do Mobil to sadze ze taki właśniie zaleje tylko niewiem do konca jak z tymi olejami jest czy zwykły to jest mineralny czy jakis inny!!

Pomycie bo juz mi sie swieci na desce to inspection i mam na minimum oleju w silniku bo sprawdzałem!!!! i niewiem na jaki zmienic!!!!!

Jak Ci powiedział żebyś nie lał minerała i syntetyku... to wlej półsyntetyk... wszystko zależy w jakiej kondycji masz motor... jesli dobrej to ja bez wachania wlałbym syntetyk... jeśli bym widział że coś jest nie tak przeszedłbym na półsyntetyk... a jeżeli nadalbyłoby nie tak to bym zorbił motor... może gośc mówiąc "zwykły" miał na mysli jakis najtanszy bez marki ja miałem isa z przebiegiem 170 tys... ale tak naprawde nikt nie wie ile miał..motorek w maire zdrowy... lałem castrola półsyntetyk... ja bym mobila nie lał... znam wielu mechaników opinie i nie są dobre... może dlatego że podobno 30% rynku z mobilem to oryginał...a reszta podróba... uważaj na allegro jak byś chciał kupowac... bo czesto wciskają kit... niektórych producentów butelki są tak skonstruowane że da się nie otwierać z kapsla a wylac i wlac inny olej... wiec według mnie najwazniejsze dobre zródło oleju... i ocen stan silnika... syntetyk lub semi syntetyk i juz

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano
Zalej półsyntetyka castrola lub mobila i powinno być dobrze, chociaż z drugiej strony szkoda jesli był lany syntetyk schodzić na olej o gorszych parametrach, natomiast nie lej minerała bo zamorduje ci silnik. Ja gdy kuiłem swoje auto nie wiedziałem co było wlane, także zdecydowałem się na półsyntetyka Castrola i wszystko gra, takze polecam.
Opublikowano
nie no silnik mam żylete!!!!!!! tylko czym sie różnia te syntetyki i półsyntetyki i wogóle!?????? / a noi chciałem sciagnac instrukcje po polsku do mojego bmw z tej strony ale nie chce mi sie do konca posciagac !!!!!!!!! jakbyscie mieli na kompie juz to prosiłbym o przesłanie mi na maila [email protected]!!!!!!
Opublikowano
nie no silnik mam żylete!!!!!!! tylko czym sie różnia te syntetyki i półsyntetyki i wogóle!?????? / a noi chciałem sciagnac instrukcje po polsku do mojego bmw z tej strony ale nie chce mi sie do konca posciagac !!!!!!!!! jakbyscie mieli na kompie juz to prosiłbym o przesłanie mi na maila [email protected]!!!!!!

w skrócie inne lepkosci syntetyk jest troche żadszy od pół ... a do minerał to juz wogole miód przypomina....;)

jak silnik żyleta to lej syntetyk... bo szkoda pólsyntetyka jak np.. traz byl syntetyk...

Lej syntetyk jak cos bedzie nie tak to przelejesz na pól... a jak Ci nawet troche przplucze to wymienisz za kilka tysiecy i zalejesz swiezym... moze czaso chlonne i badzie kosztowne...ale lepiej nie oszczedzaj na olejach... wiec zjedz z najlepszego nizej jak bedzie koneicznosc...a nie odrazu teraz bo nie wiesz co bylo... moje zdanie...

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano
Witam! mam pytanie jaki jest najlepszy olej do silnika, skrzyni, mostu BMW 318is z 98roku??? słyszalem ze oby nie syntetyk!noi ile litrów wchodzi do silnika tego oleju!? Prosilbym o dokładne oznaczenia tego oleju!!! Pozdrawiam!! :D

z tego co wiem te silniki powinny latac na pelnym syntetyku. tematow tego dotyczacych juz byly dziesiatki wiec wysil sie i poszukaj!!!!! :search:

jesli rzeczywiscie nie mozesz sprawdzi jaki masz wlany, to najbezpieczniej wlac jak poprzednicy pisali polsynyetyk dobrej firmy. ja mam 17 letnie auto z nieznanym przebiegiem(licznikowo220tys :?: ) i jezdze na catrolu 0w40 znaczy sie rs! wczesniej 5w40 i jakos nic nie cieknie. nie wiem jak to sie dzieje ze wszyscy leja 4.2l i jest u nich dobrze???? u mnie to minimum. jak wlalem 5l to mialem pod cyferke 7 na bagnecie czyli jeszcze troche do maxa brakowalo....a do mostu i skrzyni nie pamietam co mi mech. nalal....

POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
Opublikowano

Jeśli kupiłeś olej Mobila półsyntetyk to nie jest Mobil 1 tylko Mobil Super S :wink: Mobil 1 to pełnysyntetyk. Ja na początku do swojego auta wlałem Mobil Super S. Przejeździłem rok i silnik zaczął pracować głośniej. Od wymiany do wymiany dolałem 0,7 litra. Potem zamieniłem na castrol magnatec. Od pażdziernika trzyma stan i jest lux.

Ja już zostanę przy castrolu.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

a ja mialem zalanego od kupna super s mobila 10w40 kupionego w carefure ( hipermarket) i mi bral olej nie policzylem ile ale z 3/4 bagnetu do 2/4 w ciagu okolo 4 tysiecy... potem musialem wymienic olej przy nawiercaniu gwintu pod pokrywe i wymienilem na ten sam olej tylko ze kupiony na staci orlen i nic mi nie bierze lol.... nie skomentuje tego ale sie zdziwilem... i tak jak kolega wspomnial wszyscy tu maja m42 i wchodzi im 4l .... mi idealnie wchodzi 5l i tak jest wskazane do tego modelu...

Engine M42

Engine Oil 5.00 Liter

( tu strona

http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi)

http://www.bmwpasja.pl

Nowe foty w galerii

BMW EuroTrip (46 BMW Club Europatreffen )

http://pl.youtube.com/watch?v=R2BJ8VX0qto

Opublikowano

mi do mojego IS'a weszlo rowno 5L a zalalem QuakerState bardzo polecany dla silników BMW. Wczesniej mialem Mobila i mi bral olej teraz az tak sie tego nie zauwaza

pozdrawiam