Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie

Jak niektórzy wiedzą, zamierzam kupić 525i. Ale obecnie nie ma ona chłodnicy klimy - została uszkodzona po stłuczce.

W związku z tym mam pytanie - na jakie koszty się nastawiać? Nie znam się na klimatyzacjach więc nie wiem czy wystarczy wymienić samą chłodnicę i już czy pociąga to za sobą jakieś dodatkowe prace, komplikacje i koszty?

Oczywiście muszę zbić cenę samochodu na pokrycie tych kosztów :) tylko nie wiem jak je oszacować.

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

ja niedawno zmienialem separator, chlodnice i napelnialem.

Chlodnica nowa do modelu 520 kosztuje ok 450 zl, separator Hella 150. nabicie 250zl.

Opublikowano
Upewnij się, że to tylko chłodnica.

No właśnie. Jak już mówiłem, nie znam się na klimie, stąd parę kolejnych pytań.

Po pierwsze, czy wyciągnięcie z auta chłodnicy ma jakieś skutki dla całego układu klimatyzacji?

Po drugie jak bez chłodnicy sprawdzić czy reszta układu jest w porządku?

Po trzecie, żeby uniknąć kolejnych moich pytań i oszczędzić wszystkim nerwów - gdzie znaleźć sensowne informacje na temat budowy, działania i serwisowania klimatyzacji?

Opublikowano

tez walsnie przerabiam ten temat, pytalem w dwoch warsztatach i:

chlodnica 520zl wymiana 200zl, w drugim mi powiedzieli chlodnica 470zl, wymmiana 100zl, nabicie starym gazem to koszt ok 300zl.

jak chcesz sprawdzic czy masz sczelny uklad to jedz do specow od klimy i zrob sobie przeglad - koszt max 100zl. tylko chyba trzeba najpierw nabic klime zeby sprawdzic szczelnosc i czy dziala.

Wszystko o dieslach BMW .::: http://www.bmw-diesel.pl :::.
Opublikowano
nie nabijaj odrazu całej klimy bo może się okazać że jest gdzieś pęknięcie. niech Ci panowie też to sprawdzą. robi sie to chyba ultrafioletem. mi tak wyparowało 150zł a włączyłem ją może 2 razy od nabicia do pełna...;/
Opublikowano
A czy ktoś może polecić DOBRY i SPRAWDZONY (najlepiej do tego jeszcze niedrogi) warsztat zajmujący się klimatyzacjami w Lublinie lub okolicach?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przerabiałem temat więc opiszę co i jak robiłem. Jeżeli nie masz chłodnicy (walnięta) to i tak musisz założyć sprawną, podłączyć całość do maszynki do serwisu i nabijania klimy (chłopaki nazywają to 'lodówką':), mniejsza o nazwy. Dalej bez napełniania 'lodówa' sprawdzi szczelność (pełny test 20 min). Jeżeli wypadnie poprawnie to nabiją chłodziwem i dalej będą testować, gdyż po włączeniu klimy, nieszczelność może się pojawić powiedzmy na sprężarce, bądź jeszcze w paru miejscach. Jak się załączy, nie będzie wycieku, wejdzie tyle chłodziwa ile trzeba, i 'odczucia w kabinie' pozytywne :) to jazda do domu. Jak nie to powinni znaleźć przyczyny w zależności od tego co się pojawi. Dalej, w razie wycieku, będą szukać ultrafiletem... tak więc poza przewodami (bardzo trwałe, natomiast chłodnice padają regularnie - więc moja rada - tylko nowa na gwar!) reszta może być uwalona, czego nie życzę bo koszty duże...

Bartek

Opublikowano
W Lublinie masz warsztatów kilka- sprawdź na koziołku- tyle że jest problem z terminami. Ja chciałem nabić klimę u siebie i obdzwoniłem wszystkie- terminy za 3-4 tygodnie. W końcu pojechałem do serwisu hondy w kalinówce i nabili mi klimę od ręki..

Żółw się rusza...

Nie sprzedam mojego is-a (a na pewno nie tanio) :D

Fotki http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=96849

Opublikowano
A czy ktoś może polecić DOBRY i SPRAWDZONY (najlepiej do tego jeszcze niedrogi) warsztat zajmujący się klimatyzacjami w Lublinie lub okolicach?

Podobno na Łęczyńskiej kolesie dobrze robią klime!