Skocz do zawartości

Nowa chłodnica klimy - koszty???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie

Jak niektórzy wiedzą, zamierzam kupić 525i. Ale obecnie nie ma ona chłodnicy klimy - została uszkodzona po stłuczce.

W związku z tym mam pytanie - na jakie koszty się nastawiać? Nie znam się na klimatyzacjach więc nie wiem czy wystarczy wymienić samą chłodnicę i już czy pociąga to za sobą jakieś dodatkowe prace, komplikacje i koszty?

Oczywiście muszę zbić cenę samochodu na pokrycie tych kosztów :) tylko nie wiem jak je oszacować.

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano
500 chlodnica i 200 gaz
Opublikowano
Za Nissensa płaciłem w zeszlym roku 420 zł. Upewnij się, że to tylko chłodnica.
Opublikowano

ja niedawno zmienialem separator, chlodnice i napelnialem.

Chlodnica nowa do modelu 520 kosztuje ok 450 zl, separator Hella 150. nabicie 250zl.

Opublikowano
  • Autor
Upewnij się, że to tylko chłodnica.

No właśnie. Jak już mówiłem, nie znam się na klimie, stąd parę kolejnych pytań.

Po pierwsze, czy wyciągnięcie z auta chłodnicy ma jakieś skutki dla całego układu klimatyzacji?

Po drugie jak bez chłodnicy sprawdzić czy reszta układu jest w porządku?

Po trzecie, żeby uniknąć kolejnych moich pytań i oszczędzić wszystkim nerwów - gdzie znaleźć sensowne informacje na temat budowy, działania i serwisowania klimatyzacji?

Opublikowano

tez walsnie przerabiam ten temat, pytalem w dwoch warsztatach i:

chlodnica 520zl wymiana 200zl, w drugim mi powiedzieli chlodnica 470zl, wymmiana 100zl, nabicie starym gazem to koszt ok 300zl.

jak chcesz sprawdzic czy masz sczelny uklad to jedz do specow od klimy i zrob sobie przeglad - koszt max 100zl. tylko chyba trzeba najpierw nabic klime zeby sprawdzic szczelnosc i czy dziala.

Wszystko o dieslach BMW .::: http://www.bmw-diesel.pl :::.
Opublikowano
nie nabijaj odrazu całej klimy bo może się okazać że jest gdzieś pęknięcie. niech Ci panowie też to sprawdzą. robi sie to chyba ultrafioletem. mi tak wyparowało 150zł a włączyłem ją może 2 razy od nabicia do pełna...;/
Opublikowano
  • Autor
A czy ktoś może polecić DOBRY i SPRAWDZONY (najlepiej do tego jeszcze niedrogi) warsztat zajmujący się klimatyzacjami w Lublinie lub okolicach?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przerabiałem temat więc opiszę co i jak robiłem. Jeżeli nie masz chłodnicy (walnięta) to i tak musisz założyć sprawną, podłączyć całość do maszynki do serwisu i nabijania klimy (chłopaki nazywają to 'lodówką':), mniejsza o nazwy. Dalej bez napełniania 'lodówa' sprawdzi szczelność (pełny test 20 min). Jeżeli wypadnie poprawnie to nabiją chłodziwem i dalej będą testować, gdyż po włączeniu klimy, nieszczelność może się pojawić powiedzmy na sprężarce, bądź jeszcze w paru miejscach. Jak się załączy, nie będzie wycieku, wejdzie tyle chłodziwa ile trzeba, i 'odczucia w kabinie' pozytywne :) to jazda do domu. Jak nie to powinni znaleźć przyczyny w zależności od tego co się pojawi. Dalej, w razie wycieku, będą szukać ultrafiletem... tak więc poza przewodami (bardzo trwałe, natomiast chłodnice padają regularnie - więc moja rada - tylko nowa na gwar!) reszta może być uwalona, czego nie życzę bo koszty duże...

Bartek

Opublikowano
W Lublinie masz warsztatów kilka- sprawdź na koziołku- tyle że jest problem z terminami. Ja chciałem nabić klimę u siebie i obdzwoniłem wszystkie- terminy za 3-4 tygodnie. W końcu pojechałem do serwisu hondy w kalinówce i nabili mi klimę od ręki..

Żółw się rusza...

Nie sprzedam mojego is-a (a na pewno nie tanio) :D

Fotki http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=96849

Opublikowano
A czy ktoś może polecić DOBRY i SPRAWDZONY (najlepiej do tego jeszcze niedrogi) warsztat zajmujący się klimatyzacjami w Lublinie lub okolicach?

Podobno na Łęczyńskiej kolesie dobrze robią klime!