Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Naczytałem się ostatnio o Blosie.. I zauważyłem że na naszym forum jest bardzo duzo ludzi którzy to używą.. Odpowiedzi są z ponad pół roku temu.. I jestem ciekaw jak to się sprawuje.. Bo zastanawiam się czy to warto kupić..

Oczywiście pisałem parę pytań na PW, ale czekam już ze dwa tygodnie, i zero odpowiedzi.. Dlatego zdecydowałem się jeszcze raz na taki temat...

Wspomnę ze mam 2.5 24V, i gaz II generacji :/

To co? Jak to się użytkuje po 6m-c (no chyba że ktoś ma go dłuzej)..

I gdzie go mozna dobrze zestroić w woj. mazowieckim, lub lubelskim ?

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

E36 318TDS '97 :)

Teraz:

????

Różnie to było ale z BMW do końca :D

Opublikowano
Skoro nic nie piszą to znaczy, że są zadowoleni. Przynajmniej ja :D Poczytaj, załóż i sam zestroisz.
peace & love
Opublikowano

u mnie rowniez brak usterek

uzywam go od ponad roku ( + dodatkowy rok u poprzedniego wlasciciela)

niestety nie mam porownania, jak sie sprawuje II gen bez blosa w tym silniku

Opublikowano
rewelacja ( w porównaniu to II generacji), osiagi o niebo lepsze szczególnie góra od 3.5 do 6 tys obr/min i spalanie poszło znacząco w dół pomimo o wiele cięższej nogi, bo jak lepiej ciągnie to i częsciej sie ciśnie :) i bardzo stabilne obroty jałowe. Wczesniej ciagle coś grzebałem i ustawiałem w gazie od czasu zestrojenia swojego blosa (na oko) nic nawet tam nie dodtykałem. Podobno trzeba co pół roku rozebrać go i przeczyścic zeby sie nie zawieszał na brudach, ja mam go juz troche dłużej :) i narazie wszytsko pieknie chodzi

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

No i własnie o to mi chodziło :)

We wtorek jadę na montaż blosu :D

Mniejmy nadzieję że bedzie wszystko OK :D

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

Teraz:

????

Opublikowano
Ja zalozylem wczoraj u siebie i musze powiedziec ze jest o wiele lepiej niz na zwyklym mikserze na benzynie jezdzi praktycznie jakby nie bylo wcale gazu wkreca sie tak jak powinien tak jakby mu przybylo ze 20KM. Blosa jeszcze nie regulowalem wsadzilem tak jak byl i na gazie widac znaczaca poprawe. Wiele rzeczy mnie denerwowalo np. strasznie falowaly mi obroty dochodzilo nawet do tego ze skakaly od 300-1000obr i nie byla to wina regulacji regulowany byl wiele razy i ciagle to samo i przede wszystkim kiepsko reagowal na dodanie gazu po montazu blosa wszystko ustalo obroty sa idealnie rowno a reakcja na gaz jest 10 razy lepsza. Zobaczymy co bedzie pozniej ale na razie jestem bardzo zadowolony nie szkoda bylo wydac kasy polecam kazdemu kto ma instalacje I i II generacji te silniczki krokowe w 2 generacji to szmelc nadaje sie co najwyzej do powieszenia na lusterku.
Opublikowano
Kupno + regulacja i montaz ok 400-450zl. Samo urzadzenie mozna kupic za ok 300zl i zamontowac samemu nic skomplikowanego pozniej trzeba tylko wyregulowac na analizatorze spalin i smigać.
Opublikowano

No i stało się....

BLOS już śmiga jak powinien, koszt blosa z montażem 420 zł...

Spalanie spadło ok 3L !! P A osiągi o niebo lepsze :)

Gorąco polecam, to cudeńko do II generacji gazu.. :)

Było:

E36 318i '91

E34 525i '93

Teraz:

????

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
... naczytalem sie o blosie , prawie wszedzie zachwyt, prawie wszedzie lepiej , mocniej - szybciej, zwlaszcza ze silnik mam mały , pojechalem do moich gazownikow ktorzy beda mi zakladac gaz do M20B20 ,a oni nie za bardzo o blosie , ze stary pomysl, ze sie nie sprawdza, ze nie zakladają , ze nie polecają :( juz sam nie wiem co mysleć. chyba zaloze normalny 2G , potem najwyzej sam sobie domontuje BLOS`a. skad sie bierze taka roznica zdań ?
Opublikowano
Bzdury gadają. Mam M20B25. Druga generacja to zawsze jest zwężka a blos to eliminuje. Jak się komuś nie chce robić, to będzie opowiadał, że lipa, że się nie sprawdza. Poczytaj w moich postach o montażu (fotki) i późniejszych wrażeniach. Nie ma lipy. Blos do M20 to bardzo dobra alternatywa dla drugiej generacji - działa naprawdę super. Nie masz żadnej luki w obrotach, silnik się nie trzęsie, ładnie przyspiesza, jest elastyczny. Oby tylko parownik miał zapas. W M20 zwróć tylko uwagę na rurę pomiędzy przepływką a przepustnicą - były dwa rodzaje i dla blosa lepsza jest ta z początku produkcji do listopada 88 włącznie (mowa o e34).
Opublikowano
Jezeli dopiero zakladasz gaz to nie ma sensu zakladac 2 generacji i wkladac blosa to sie po prostu nie oplaca lepiej zalozyc sekwencje. Sam mam blosa u siebie i jezeli ktos ma juz gaz to jest to naprawde super sprawa ale nie lepsza od sekwencji nie ma co sie oszukiwac.