Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak jak w temacie zamarza mi parownik jakieś 5 minut po odpaleniu (jest cały w szronie). Samochód chodzi na gazie i z gazu jest odpalany. Podejrzewam że silnik dostaje zimny gaz prosto ze zbionika. Niedawno co założyłem silnik może coś źle podłączone :?: :mad2:
Opublikowano

Sprawdź czy masz wystarczający poziom płnu chłodniczego.

Parowanie gazu jest reakcją endotermiczną i po to cyrkuluje płyn chłodniczy przez parownik by dostarczyć mu ciepła.

I najpierw odpalaj na benzynie by dać mu się nagrzać :duh:

Opublikowano
może ktoś wie jak można dobrze odpowietrzyć układ chłodzenia w BMW e34 520 12v z 89 a silnik z 90 :modlitwa:
Opublikowano
masz dwa odpowietrzniki jeden na chłodnicy przy korku wlewu płynu do chłodnicy a drugi jest przy termostacie [ czasami trudno go odkręcić ] pamiętaj że wchodzi 10 litrów płynu aha odpowietrzaj na włączonym silniku aby pompa wodna chodziła i powodzenia :cool2:
Opublikowano
albo odpalaj na benzynie albo przez pierwsze pare minut (zanim sie nie ogrzeje woda) jezdzij delikatnie, prawie jak dziadek w kapeluszu (pomijam oczywiscie braki w plynie i zapowietrzenie ukladu - ktore sie nie bierze znikad)
Opublikowano
:? radze ci odpalac na benz., przynajmniej do miniecia wsazówki temp. pola niebieskiego-po pierwsze, prawdopodobnie masz zapowietrzony układ chłodzenia-po drugie, po trzecie załóz odpowietrznik na węzu przy elektrozaworze do nagrzewnicy[najwyzszy punkt], po trzecie sprawdż poziom zamarzania płynu-moze zuzyty------po 4 wejdz na moje posty tam pisałem o odpowietrzniku-nie chce mi sie powtarzac-pozdro :arrow: :arrow: :arrow:
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
Opublikowano
jak pisałem już wyżej wszystko już dobrze odpowietrzyłem układ chłodzenia i jest ok temat można zamknąć :lol:
Opublikowano

Gaz nie powinien zamarzac w lecie - nawet jezeli autko zostaje odpalane na gazie.

Problemem jest zbyt malo plynu w ukladzie chlodzenia, ktory nie dochodzi do parownika.

Ja osobiscie jestem przeciwnikiem gazu w beemkach i aby uniknac dalszych problemow z zamarzaniem gazu polecam go wymontowac ;)