Skocz do zawartości

Pompka w zbiorniku paliwa POMOCY !!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Kiedyś już pytałem ale bo rozebraniu zbiornika i wyciągnięciu wszystkiego nie mogłem zrozumieć metody działania tych wszystkich przewodów

Powiem wiecej kiedyś pytałem co sie dzieje jak pokazuje wskazówka 25 l a silnik gaśnie tak jak by brakowało paliwa doradzono mi ze pompka jest uszkodzona

I tu byłem zaskoczony załączyłem pompkę i hula nie wiem co jest grane moze jakiś styk albo co

i nie wiem czy czasem komputet tym nie steruje

BARDZO PROSZE OPOMOC LUB RADE LUB SCHEMAT ZBIORNIKA

Opublikowano
  • Autor
Bardzo proszę o pomoc niech ktoś mi coś poradzi pomoże z góry dziekuje za trud
Opublikowano

W baku przewody z paliwem masz 2

Jeden idzie od samej pompy paliwa do filtra pod maską, a drugi to powrót paliwa do baku ( z tego co pamiętam zagięta rurka ).

Ale nie mylić z pływakiem, bo spotkałem się już z takim przypadkiem, że gościu znalazł pływak i myślał że to pompka- no bo pod dekielkiem w baku

Opublikowano

Może ten schemat Ci w czymś pomoże:

http://realoem.com/bmw/diagrams/b/c/131.png

Polecam realoem.com znajdziesz tam schematy budowy swojego samochodu

Pozdrawiam, Jawor

Opublikowano

Rozwiązałeś może już swój problem? Ja cały czas nie mogę dojść do tego co się dzieje u mnie. Raz jest ok drugim razem gaśnie, mechanik powiedział mi że pompka paliwa nie podaje paliwa o odpowiednim ciśnieniu. Wymieniłem raz pompkę na pompkę z allegro i spaliła się bo miałem syf w baku i pracowała prawie na sucho i padła. Kupiłem następną i po ok miesiącu okazało, że znowu zapchał się filtr pod pompką, ale rozebrałem wypłukałem i śmigała pięknie podawała dobre ciśnienie bo palił jak marzenie. Ale pewnego dnia jadę sobie po centrum i autko mi zgasło. Na szczęście zatrzymałem się w bramie, i zawsze mam przy sobie komplet kluczy wiec szybka rozbiórka tylnej kanapy, i dobieram się do pompki bo myślałem, że znowu się zapchała choć już czyściłem bak. A tu niespodzianka czyściuteńko! Pogrzebałem bo miałem czas (nieważne że u kogoś na podwórku hehe), i nic niepokojącego nie zobaczyłem, więc poskładałem i próbuje odpalić. I co auto odpaliło po krótkim kręceniu.

Poznałem budowę baku i nadal dokładnie nie wiem jak to funkcjonuje te schematy z realoem.com nic Ci nie dadzą wiem to bo już tyle razy tam grzebałem, że znam je na pamięć.

Też mam TDS-a i to chyba jakaś przypadłość tych aut. Bo już się wycwaniłem i pooglądałem fotki pompek paliwowych na allegro, jeżeli też spojrzysz na allegero to do TDS-a jest zupełnie inne podłączenie niż do benzyny.

Życzę Ci powodzenia w walce z pompką w TDS-ie.

JA chyba zdecyduję się jeszcze raz na zakup "nowej" może już nie chińszczyzny z allegro, ale może używki sprawdzonej.

Jeżeli sam tam grzebałeś to pewnie wiesz, że paliwo wychodzi z baku za kierowcą. tylko jak to wszystko dzieje się w baku to ja nie mam pojecia.

Pozdrawiam

W sobotę najprawdopodobniej jeszcze raz sie dobiorę do pompki porobię zdjęcia i może na forum spróbujemy dojść jak to wszystko się dzieje.

Opublikowano
może podłączcie sobie jakąś kontrolke, diode pod pompke żeby wiedzieć kiedy ona pracuje, może odcina ją przy pewnych obrotach itp.
Opublikowano
  • Autor
Dziekuję serdecznie widzę ze nie jestem sam w walce z pompka paliwową jeżeli moge Cię prosić jakie osiągasz postępy czy mozesz o nich pisać to ważne chyba dla 20 procent posiadaczy tdsa
Opublikowano

Uporałem się z problemem !! , ale niestety nie wiem na jak długo.

Jak do tego doszedłem... miałem do zrobienia drogę niecałe 100 km i już po przejechaniu 20 km stanąłem i co sie okazało, znowu pompka w baku się zasyfiła i prawie niewidocznie gdyby nie to, że było ostre słońce to bym tego nie zauważył. No niestety na drodze nie miałem jak dobrze tego wyczyścić więc płukałem pompkę w ropie która była w baku więc cały syf i tak został w baku.

Ale zaraz po dojechaniu do domu zabrałem się do czyszczenia... ?? na początek wyczyściłem pompkę odkurzaczem wyciągnąłem cały syf z tego siteczka które jest w pompce. (nie oryginalnej, jak dobrze pamiętam w oryginalnej nie ma, tylko jest taki filierek wpinany pod pompkę w kształcie półkola) Następnie zabrałem się za czyszczenie tych komór w baku. Dobrze że są jasne i widać w nich cały syf, a był straszny jak pomieszałem trochę w tych komorach to zupka była. hehe. W każdym razie wyciągnąłem pompę i zacząłem wypompowywać ten syf, ściągnąłem ile dałem rade. Pompka pompuje już pięknie i daje dobre ciśnienie.

A przy czyszczeniu wziąłem jeszcze przedmuchałem te kanały które tam są w baku i przewody.

Później wziąłem wsiadłem pod pompowałem paliwo pompką i zapalił normalnie jak nóweczka, aż byłem w szoku, że taka głupota i tyle problemów!

Miałem robić zdjęcia, ale szkoda było mi aparatu bo cały w ropie byłem, a nie chciałem go uszkodzić.

Ale już wiem jak to funkcjonuje bo zauważyłem w końcu jak to paliwo się przelewa.

Jak byście chcieli jakieś wskazówki to mój nr gg 261049 z chęcią pomogę.

Życzę powodzenia w walce z pompkami w baku :D :D :D

Opublikowano
  • Autor

Raduje sie serce moje ze udało Ci sie rozwiązać ten problem i jest tez dla mnie swiatełkiem w tunelu wiesz tylko nie wiem jakie ma podawać ciśnienie pompka

Powiem Tak rozebrałem to wszystko wziołem pompke i podłaczyłem w naczyniu z ropą do prostownika sika nieżle powiem szczerze lecz czy jest syf w baku tego nie mogę ocenić powiem tak jest dużo nalotu ale w środku jak mi sie wydaje czysto Ale chyba sie zastosuje do Twojich doświadczeń z tym ze ja mam jjeszcze orginalna pompke chyba ja przedmucham lub jakoś wyczyszcze Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz