Skocz do zawartości

Olej - Czy taki może być??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

http://moto.allegro.pl/item188901712_olej_castrol_gtx_magnatec_10w_40_5l_.html

Zastanawiam się nad zakupem tego oleju do mojej buni :D Pytanie: Czy ten olej nadaje się do BMW E36 316 M43.

PS. Dodam, że nie wiem jaki olej był lany wczesniej.

Drugie Pytanie gdzie dolewa sie olej do tylnego mostu i jaki olej byście polecili.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano
Siema. Ja mam wlany do swojej buni castrol gtx magnatec i nie zmienię na inny. Zastanawia mnie cena bo ja płaciłem 125zł za 4 litry. Co do oleju do mostu to nie doradzę bo nie zmieniałem.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Jak najbardziej może być(jeśli to nie jakaś podróba).Do naszych silników wystarczy 1/2 syntetyk 10W40. W tylnym moście podobno się nie wymienia,jesli to tylko uzupełnia.Musi to być jakiś syntetyk przekładniowy-jest ich sporo na rynku(może byc inny niż zalała fabryka,byle tej samej klasy) :wink:
Opublikowano

ten olej to jeden z lepszych jaki mozesz wlać do swojej furki :8)

tworzy film olejowy, dzieki temu przy odpalaniu silnk pracuje w mniejszych oporach, no i zuzycie jest wolniejsze.

Musisz mieć półsyntetyk, ponieważ olej syntetyczny wypłukuje silnik z osadów, a w Twoim przypadku moze uszczelki tez wypłukać.

Lej śmiało

Opublikowano
  • Autor
belgus Napisz coś więcej bo to że napisałeś że będzie lepszy to nic z tego nie wynika :D A co do wczesniejszych wypowidzi kierowałem sie właśnie Castrolem bo słyszałem że to jedne z najlepszych oleji
Opublikowano
ja również teraz jeżdze na tym castrolu, wczesniej na shelu i tez bylo ok , cena na aukcji bardzo konkurencyjna
Opublikowano

Czesc

Magnatec nie ma najlepszej opini.Przyznam,ze nie wiem dlaczego,ale skoro tak mowia ,to cos w tym musi byc.

Liqui moly zawiera MOS2/dwusiarczek molibdenu/ i tez powoduje tworzenie sie filmu olejowego,zapobiegajac suchym startom.W magnatecu jest to na innej zasadzie/podobno/

wybierzesz sam,to co napisalem ,to tylko moje zdanie :)

Ja co prawda jezdze na RS ie ,ale dolalem do niego wlasnie liqui moly,zeby przy rozruch oszczedzil troche moje nowe dzwigienki,bo mamjeszcze walek do wymiany.

pozdrawiam

Opublikowano
sam niedawno zakupilem ten olej, od tego samego sprzedawcy i jak na razie sobie chwale