Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj w nocy ukradli mi czujnik temeratury zewnetrzej :mad2: :mad2: i mam takie pytanko czy mozna go zastapic jakims termistorem np: ze sklepu elektronicznego.Na allegro znalazlem za 16zl ale niestety nie dojdzie na jutro :D Jade w trase i musze cos wymyslic bo mi klima nie dziala pokazuje -40stopni :D :D

Pozdrawiam

Opublikowano
6,1 kilo tolerancja +/- 2kilo jak kupisz tego 4,7kilo za 3zł to będzie chodził dobrze
na volta core el can na volta core el lievore
Opublikowano

Bawilem sie roznymi termistorami i nic :( (a przyczyna byla taka prosta :D )Kupilem z allegro za 100 z wtyczka (w bmw 119 czujnik i wtyczka ponad 30).Zabralem sie za montaz trzeba bylo polutowac wsowki we wtyczce i jestem zdowolony za po tamacie.Patrze a tu dalej -40 i lipa odczekalem 15min i nic.Rozebralem na nowo sprawdzilem czujnik pokazywal 4,7 wiec dziala ale dalej jest -40.No i nie wiem co robic :evil: :evil: .Okazalo sie ze jak jechalem to temperatura zaczela wzrastac o 0,5 stopnia az doszla do normalnej akurat bylo 13stopni.Przejechalem okolo 15km .Teraz jest ok.Jaki czlowiek czasami jest............... :duh: Coraz bardziej mnie zadziwia ten samochod :evil: :D

Pozdrawiam

Opublikowano

Zwykłe termistory kupowane w sklepie elektornicznym nie sprawdzą sie w samochodzie!! Nie mówie tutaj o złych wskazaniach ale mówie o wytrzylałości na trudne warunki. Jakis czas temu założyłem taki termistor do siebie i niestety po 2ch miesiacach termistor był w rozsypce. Jeżeli sie mysli o zakładaniu termistora ze sklepu elektornicznego to należy go jakos zabezpieczyc przez złymi warunkami, np. zalac plastikiem. W przeciwnym wypadku nie pojeździcie dłużej niz 2 miesiace z tym termistorem:) Te termistory na allegro to zwykłe termistory ze sklepu elektronicznego tylko zabezpieczone przed działaniem warunków atmosferycznych.

I jeszcze jedna rzecz. Jak załozycie termistor to wskazywana temperatura nie bedzie od razu prawidłowa. Najlepiej sie przejechac przez 20min samochodem i po takiej przejazdzce temperatura powinna byc prawidłowa

Jaki to konkretnie typ termistora? PTC czty NTC?

W E34 jest NTC wiec WIELCE PRAWDOPODOBNE ze w E39 równiez bedize ntc

Opublikowano
W moim przypadku ustabilizowanie temperatury u trwalo okolo 40min.Tylko mnie dziwi ze podczas jazdy temperatura sie zmieniala bo na postoju nic sie z nia nie dzialo.Wygladalo to na jakas kalibracje.Teraz czujnik dziala ok i o wiele szybciej niz na poczatku :)