Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzisiaj jak jechałem po mieście to włączyła mi się rezerwa paliwa...Zatankowałem wcześniej 12 litrów a zrobiłem tylko 110 km :mad2: Zawsze jak mi wyskoczy rezerwa to kasuję licznik, tankuję i czekam aż do następnego pojawienia się rezerwy żeby wiedzieć ile mi spala...Wcześniej wychodziło mi około 10 l a nawet 9.5 litra na 100 km.Teraz mi spaliła prawie 11 litrów bez żadnych szaleństw.Czy to normalne spalanie???
Freude am fahren...
Opublikowano
Dodam jeszcze, ze mnie normalnie pali około 9.5l (głównie dalekie wypady, spalanie wskazywane przez kompa) ale wystarczy tylko, ze nigdzie nie jade dalej tylko do pracy (20 km i polowa z tego w korkach) to potrafi spalic nawet 12 litrow i wiecej.
Opublikowano
No ja raczej więcej stoję w korkach niż jeżdżę...i to wyłącznie po mieście :mad2: Ostatnio też szybciej jeździłem bo kręciłem powyżej 3500 do 4000 tysięcy obrotów...
Freude am fahren...
Opublikowano
Różnica 1-2litry to tragedia.Śmiać mi się chce :lol: .Chłopie gdybyś miał różnice z 5litrów więcej to można byłoby się przejmować :duh:
Opublikowano
Różnica 1-2litry to tragedia.Śmiać mi się chce :lol: .Chłopie gdybyś miał różnice z 5litrów więcej to można byłoby się przejmować :duh:

Oj nie śmiej się :cry: Miałem wcześniej Omegę B która nie spaliła mniej niż 11.5 litrów po mieście więc chcę by moja Bunia paliła mniej...

Freude am fahren...
Opublikowano
Nie no jak mam być szczery to 11 litrow troche zbyt duzo jesli to jazda bez szalenstw. Podobno 1.6 pala podobnie jak 1.8 wiec moja pali 316 pali jakies 8-9 l lpg cyklem mieszanym, jadac w miare spokojnie. czy wymieniałes filtr, swiece i kable? :)
Opublikowano
Z tym spaleniem to trochę dziwne jest bo MattOhewetBiemu spalił ok 11-12 w mieście. Mowa o benzynie oczywiście. Mój is w mieście też weżmie ok 11. Koledze który ma 325 też tyle pali. Dziwne :D

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

BMW niestety nie zostały stworzone jako auta do jazdy o kropelce - wynik zużycia paliwa zależy od bardzo wielu czynników (m.in. stylu jazdy, opon, natężenia ruchu, czy dodatkowego wyposażenia w samochodzie), więc cieżko coś porównywać - wg instrukcji Twoje auto powinno palić w mieście 10,8 l/100km, ale to są dane uzyskiwane przy określonych warunkach (zgodnie z przyjętymi normami) - ja bym się na Twoim miejscu w ogóle tym nie przejmował ... chyba, że jeździsz maksymalnie po emerycku, nie masz żadnego dodatkowego obciążenia i masz najmniejsze z możliwych opon ... ale nawet wówczas Twoje spalanie nie jest IMO tragiczne

dla pewności możesz sobie przebadać autko na kompie diagnostycznym i na analizatorze spalin - będziesz wiedział czy sonda działa OK

BTW - jak komuś 325i pali w mieście 11l/100, to prawdopodobnie nieźle go dusi na wysokim biegu i niskich obrotach ... albo ma zbyt ubogą mieszankę ... albo to takie miasto

323i, które ma bardziej ekonomiczny silnik (i tę samą pojemność) pali więcej

mi 328 spala w mieście (dziś) bez korków i spokojnie bez pośpiechu 10,6, a z korkami - 13-14 ... ale śmiało potrafi więcej :P

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano (edytowane)
Z tym spaleniem to trochę dziwne jest bo MattOhewetBiemu spalił ok 11-12 w mieście. Mowa o benzynie oczywiście. Mój is w mieście też weżmie ok 11. Koledze który ma 325 też tyle pali. Dziwne :D

Pisałem,że mi pali 11 litrów :!: 12 litrów jeszcze mi nigdy nie spalił.Wcześniej spalił mi 9.5 - 10 litrów maksymalnie. A z szaleństwem to bywa różnie bo trochę sobie ostatnio pozwoliłem na małe wygłupy...Więc jak czytam te Wasze teksty to wydaje mi się,że nie ma tragedii...Co do jazdy mieszanej to nie znam takiego pojęcia bo poruszam się tylko po mieście gdzie stoisz praktycznie na każdych światłach.

Edytowane przez MaatOhewetBi
Freude am fahren...
Opublikowano (edytowane)
Nie no jak mam być szczery to 11 litrow troche zbyt duzo jesli to jazda bez szalenstw. Podobno 1.6 pala podobnie jak 1.8 wiec moja pali 316 pali jakies 8-9 l lpg cyklem mieszanym, jadac w miare spokojnie. czy wymieniałes filtr, swiece i kable? :)

No ja jeżdżę tylko po mieście więc cykl mieszany u mnie nie występuje-tylko start spod świateł do...następnych...A ja raczej spokojnie nie jeżdżę...2 tygodnie temu spalił mi 9.5 litra po mieście!

Edytowane przez MaatOhewetBi
Freude am fahren...
Opublikowano
ja mam 325 i pali mi w miescie 10-12L. Wiec skoro 1.8 pali 10 to silnik ten uwazam za porazke.

A w te bajki to nawet nie uwierzę :mad2: Ciekawe jak sprawdzasz to spalanie,bo 12 litrów na silnik 2.5 to bujda...a 10 l to już herezja :mrgreen: do tego po mieście...

Freude am fahren...
Opublikowano
wyluzuj :lol:

Fakt,muszę się rozluźnić przy najbliższej sobocie...Zimne piwko+gorąca panienka i będę jak nowy :cool2:

Freude am fahren...
Opublikowano
zdrowe 325 przy normlanej jezdzie w miescie wezmie wlasnie ok 12-13 litrow - moje stare 12 zaworowe m20 nie pali wiecej jak 14-15 :) - wiadome ze jak wlaczy sie szaleniec to i z 20 wciagnie :) ale przynajmniej mam ''dosc'' szybkie auto :)

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
drogi kolego sprawdzam to na OBC. Jesli nie wierzysz to poszukaj kogos kto ma 325 zresetuj kompa i przejedz sie spokojnie po miescie, bez gwaltownych przyspieszen. 11 przy takiej jezdzie to nie problem. Oczywiscie musisz wiedziec ze 10-11 to jest minimum w miesice. Udaje tez mi sie czasem uzyskac 15-16L :D to zalezy jak sie jezdzi.
Opublikowano
jak zresetujesz przy rozgrzanym silniku :norty: , to da radę nawet mniej .... tylko, że to już nie będzie przyjemność z jazdy :wink:

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
10-11 (a raczej 11-12) to jest minimum w mieście 1.8 (LPG;) na benzynie powinno być znacznie mniej.

Już zrobiłem wywiad wśród znajomych którzy mają u mnie w mieście BMW i 11 litrów to norma...skoro stoję w korkach albo na światłach które są oddalone od siebie o 100-300 metrów...Takie głupie u mnie miasto...

Freude am fahren...
Opublikowano

bez obrazy, jeśli ktoś mi mówi że jego beemka w benzynie o pojemności od 2.0l w górę pali 10-11 litrów w mieście to chyba tylko się cieszyć, bo moja w dieslu w mieście pali około 8-9 litrów (tylko moja ma 90KM i jest to diesel o pojemności 1,7l)

a co do wypowiedzi innych to przyznaję rację: BMW nie jest i nigdy nie było i nie będzie samochodem który mało pali, nie jest również samochodem 100% niezawodnym, trwałym czy ekonomicznym. Niezawodna jest toyota, mało spala Tico, trwały jest nissan. Ale ŻADNE Z NICH NIE JEST I NIE BĘDZIE NIGDY BMW (NA SZCZĘŚCIE). Więc cieszmy się tym co mamy, a mamy wspaniałe samochody bo to BMW.