Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od czasu kupna auta cały czas miałem wątpliwości czy działa mi poprawnie klima, ale pare dni temu na forum przeczytałem że jest taki wiatrak z przodu auta który odpowiada za chłodzenie i ponoć włącza się na 2 biegu. Sprężarka cały czas pracuje (kręci się jej koło z paska) Climatronic'a mam manualnego, z pokrętłami. Jakkolwiek nie ustawię pokręteł to ten wiatrak nie chce się wogóle włączyć. Przed chwilą to sprawdzałem, wieczorem. Temperatura zewnętrzna nie jest iście letnia jednak nie spada chyba poniżej 10 stopni.

Co i jak mogę sprawdzić, co może być odpowiedzialne za taki stan rzeczy?

Opublikowano
Jak włączasz klimę guzikiem od razu powinnien włączyć się wiatrak. Sprawdz może to tylko wina bezpiecznika. Powinnien mieć chyba 30A.
Opublikowano
Jak włączasz klimę guzikiem od razu powinnien włączyć się wiatrak. Sprawdz może to tylko wina bezpiecznika. Powinnien mieć chyba 30A.

Wszystkie bezpieczniki mam ok, sprawdzałem.

Po wciśnięciu guzika wiatrak się nie załącza :/

Opublikowano
Podpinam sie pod temat. Mam identyczny problem z tym wiatrakiem. Bezpieczniki wszystkie sa w porzadku. Mechanik od klimy powiedzial ze minimalny koszt naprawy to 300zl. Mowil ze trzeba gruntownie przebadac caly system klimatyzacji zeby do tego dojsc. Troche drogo wiec mam go w d... moze ktos mial podobny problem i go rozwiazal?
Opublikowano
Wiatrak sie wlancza gdy wzrosnie cisnienie w ukladzie klimy,nie koniecznie zaraz po wlonczeniu przyciska.Jesli wzrosnie cisnienie i nie wlonczy sie wiatrak zabezpieczenie wylancza kompresor i przestaje chlodzic.Wloncz klime i poczekaj na postoju jakis czas sprawdzajac chlodzenie.Jesli po okolo 3-5 min nie zalonczy sie wiatrak i powietrze przestaje byc schladzane to jest jakis problem.Bez obawy w czasie jazdy przy nie funkcionujacym wiatraku mozna jezdzic na klimie gdyz chlodnica sie schladza powietrzem.Sprawdz styki polonczeniowe do wiatraka.
te gusta conducir? BMW
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Na 99% r :idea: egulator 1 i 2 biegu wentylatora do wymiany

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
Na 99% r :idea: egulator 1 i 2 biegu wentylatora do wymiany

Na początku nie napisałem że powietrze które wychodzi z nawiewu to zimne powietrze jednak nie kojarzy mi się z klimą - mam w pracy klimę i w porownaniu te w E36 to raczej poprostu zimny nawiew.....

• Członkowie klubu
Opublikowano
Na początku nie napisałem że powietrze które wychodzi z nawiewu to zimne powietrze jednak nie kojarzy mi się z klimą - mam w pracy klimę i w porownaniu te w E36 to raczej poprostu zimny nawiew.....

Sprężarka na pewno zasprzęgla się :?:

BMW Partner

AUTOPOMOC

• Członkowie klubu
Opublikowano
Jak to sprawdzić?

Przy pomocy 2 osoby patrzeć czy zasprzęga podczas właczania. To znaczy; pasek klinowy swobodnie obraca koło pasowe sprężarki w momencie włączenia klimy na pewno zauważysz czy się zasprzęgliło, bo przy kole pasowym jest sprzęgło. Jesli nie zaskoczy, to znaczy, że prawdopodobnie nie masz cisnienia gazu w układzie klimatyzacji.

BMW Partner

AUTOPOMOC

Opublikowano
Jak to sprawdzić?

Przy pomocy 2 osoby patrzeć czy zasprzęga podczas właczania. To znaczy; pasek klinowy swobodnie obraca koło pasowe sprężarki w momencie włączenia klimy na pewno zauważysz czy się zasprzęgliło, bo przy kole pasowym jest sprzęgło. Jesli nie zaskoczy, to znaczy, że prawdopodobnie nie masz cisnienia gazu w układzie klimatyzacji.

Dzięki za podpowiedź, jutro postaram się to sprawdzić.