Skocz do zawartości

Brak podswietlania deski rozdzielczej!! Pomocy!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczow! Mam problem otóż wczoraj wieczorem wsiadam do mojego autka odpalam, wlaczam swiatelka a tu nie ma podswietlenia deski rozdzieliczej, pokretel nawiewu, popielniczek!! Co moglo sie stac??? Prosze o pomoc!!
Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczow! Mam problem otóż wczoraj wieczorem wsiadam do mojego autka odpalam, wlaczam swiatelka a tu nie ma podswietlenia deski rozdzieliczej, pokretel nawiewu, popielniczek!! Co moglo sie stac??? Prosze o pomoc!!

Na pewno padł Ci bezpiecznik...niemożliwe żeby wszystkie żarówki się spaliły...Pewnie się zrobiło jakieś zwarcie i bezpiecznik nie dał rady...Bezpieczniki są w przedziale silnikowym po prawej stronie, w takiej czarnej skrzynce...Tylko nie wiem który to bezpiecznik...

Freude am fahren...
Opublikowano
heh bezpieczniki sprawdzalem kilka razy i sa ok. Pozatym wszystkie swiatla swieca normalnie.. i dodam ze regulator intensywnosci podswietlenia tez sprawdzalem i nic. :?
Opublikowano
Ciężka sprawa :mad2: Myślałem,że to bezpieczniki, ale mówisz, że wszystkie są sprawne...Możliwe też że ściemniacz Ci padł...
Freude am fahren...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.

Miałem ostatnio prawie takie same objawy. Na początku byłem pewien że coś zepsułem jak grzebałem przy radiu, bo zaraz po tym przestało mi działać oświetlenie zegarów i podświetlenie wszystkich przycisków.

W końcu wyjąłem zegary i zacząłem miernikiem sprawdzać wtyczkę od włącznika świateł. No i jakoś doszedłem do tego, że to włącznik nie podaje prądu do kabla odpowiedzialnego za oświetlenie (przyłożyłem kabelek do tego przewodu oświetleniowego i do plusa i zaświeciło ;]).

W końcu jakoś wykombinowałem gdzie na ścieżkach we włączniku nie łączy, ale wydaje mi się że to jest wina ściemniacza. No i z braku lepszych pomysłów wetknąłem do włącznika po prostu końcówkę kabla wyjętą z kostki iso (dzięki ząbkom dobrze się zahaczyła i nie wypada) - czyli po prostu spiąłem na krótko.

No i działa, z tym że już bez ściemniacza. Ciągle świeci na maksa, ale z drugiej strony i tak nigdy tego nie używałem i miałem podświetlenie na maksa, więc jakoś mnie to nie martwi.

Mam nadzieję że to pomoże, również osobom które w przyszłości spotka taki problem.

Pozdrawiam

Opublikowano

powiem ci tak..........

Stalo mi sie tak kiedys- bezpieczniki dobre-rozwalilem cala deske prawie , wszytsko wybeszylem co sie dalo....przyczyna jest jedna-kiedys juz pomoglem jednemu koledze-mial ten sam klopot. Otoz masz gdzies zwarcie.!!!! u mnie po demontarzy szuflad na kasety zostaly przewody od zarowek i dotykal sruby od recznego i wszytsko zgaslo- koledze ktoremu pomooglem podobnie mial zwarcie ( nie zaizilowal przeowdzik) od jakijes przerob swojej.

Szukaj ZAwarcia-cos co bylo dorabiane-wyciagane.!