Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chce kupić E46 za ok. 30 tyś, tylko zastanawiam sie nad silnikiem.

Auto bedzie z przebiegiem ok 120 tyś - 200 tys. Zastanawiam sie nad 318 lub 320d. w dieslach podobno pompowtryskiwacze siadają i nie uśmiecha mi sie robić potem remontu. Może mi ktoś napisać ile pala te silniki. Mam e36 1,8 M40 i pali ok 9l/100km. czy silnik 1.8 w e46 jest bardziej ekonomiczny? Jeżeli nie to pierd... kupie R6 albo diesla. Napiszcie ile pala wasze wozy i czy diesle nie wymagaja napraw.

Opublikowano
powiem tak. R6 na benzynke. diesel pali kolo 9-12 ropuchy czyli tak samo jak z benzynka tylko ze w tym drugim mozesz zaladowac sekwencje i koszty masz min. i teoretycznie benz jest mniej awaryjny aczkolwiek na to nie ma reguly
WIELE SERC, JEDNO BICIE. BMW PONAD ZYCIE.
Opublikowano
powiem tak. R6 na benzynke. diesel pali kolo 9-12 ropuchy czyli tak samo jak z benzynka tylko ze w tym drugim mozesz zaladowac sekwencje i koszty masz min. i teoretycznie benz jest mniej awaryjny aczkolwiek na to nie ma reguly

Nie wiem skad wziales te dane, cos ci sie niezle popier...lilo, moim 3-litrowym klekotem mieszcze sie w przedziale 6-9,5 l/100km

Opublikowano

Nie wiem skad wziales te dane, cos ci sie niezle popier...lilo, moim 3-litrowym klekotem mieszcze sie w przedziale 6-9,5 l/100km

Tu się zgadza, do tego awaryjność Diesli po części jest prawdą...Diesel to wg. mnie delikatniejszy silnik. Już raz miałem i oprócz radości z jazdy(mało pali, fajne przyspieszenie) to diesel lubi jak nim się dużo zajmuje...Ciągle coś cieknie,pompowtryskiwacze siadają...To oczywiście zależy o egzemplarza...Poza tym nie słyszałem wielu pochlebnych opinii na temat diesli BMW...Podobno się przegrzewają...

Freude am fahren...
Opublikowano

Skąd kolego wziąłes te 12 litrów? :shock:

Wszyscy sie wypowiadają ,że "słyszeli,że podobno" ....

Ja mam 320d i nawet gdyby coś się stało to wolę zregenerować turbine za 1000zł niż użerać się z lpg.Jeśli sporo jeżdzisz to kupuj diesla -jeśli mało to benzynowiec będzie w sam raz.

Opublikowano

za 30tys nie laduj sie w diesla e46 bo kupisz tylko padaczka do naprawy

A co do spalania moja 320d pali 6-7.5l.

Opublikowano
2,0d 136 KM na trasie przy 140 km/h 6 litrów, jazda mieszana miasto + trasa do 120 km/h na 22 kiolometrowych odcinakach (do pracy) 5,9 litra, krótkie odcinki do paru kilometrów (kiedy silnik nie zdąży sie nagrzac) 7,5 litra - tyle mi wyszło po zmierzeniu. A co do awaryjności to powiem tak jak dbasz tak masz :cool2: , odnośnie pompowtryskiwaczy to siadają ze względu na super jakość polskich paliw :duh:

Były:

E30 324d '87

E36 325td '91

E36 318tds '96

Passat B5 1,9 TDI '97

E46 320d '00

Audi A4 1,9 TDI Multitronic '03

Mazda 6 1,8 '05

E46 320d '03

Opublikowano
po prostu wymieniać filtr paliwa co 10-15 tysięcy i będzie git, no i oczywiście nie tankować się na stacjach typu "[BAD]"
Oleje i płyny Pentosin 0694679252 Maciek
Opublikowano (edytowane)
A gdzie wy widzicie pompowtryskiwacze w 320d :lol:
A patrzyłeś po wrześniu 2001? :oops: Ale bąka puściłem.... Coś mnie oczesało chodziło mi o CommonRail z wtryskiwaczami sterowanymi elektrycznie , a nie o pompowtryskiwacze - występujące tylko w TDI-kach volkswagenowskich. Edytowane przez maciejek
Oleje i płyny Pentosin 0694679252 Maciek
Opublikowano

wtryskiwacz typu RMFD używany do sierpnia 2001 w układach wtrysku CR

ani stosowany później /spełniający już wymogi normy EU4/

nie jest pompo-wtryskiem

to nie passat

TS SERWIS diagnostyka i elektronika samochodowa

tel. 607 890 658