Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano
Mam zamiar założyć instalację gazową do E38 740 z 98roku. Czy może ktoś coś powiedzieć o instalacji Zavoli. Instalator proponuje ją za 6,5 tyś z polskim sterownikiem.

UIHZ9556.JPG

• 1 rok później...
Opublikowano
Ja mam zavoli i jestem zadowolony nawet bardzo (...) !! Ale pamietam jak zakladalem to mialem do wyboru 2 typy zavoli i wybralem ten NIE MATRIX bo tam prawodopobnie jak pojdzie jeden wtryskiwacz to trzeba cala listwe wymienic.
www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano
zakładaj, chodzi bardzo dobrze. tylko niech tak założą żeby nie było widać. widziałem w 540 taką, po otworzeniu maski nie poznałem, że jest zagazowana. i wtryskiwacze jak najbliżej kolektora ssącego. nie raz trzeba ich przypilnować bo im się nie chce tego pochować i robią żeby tylko działała a nie wyglądała.
Bring More Women
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Cieszy mnie ta odpowiedź - po 1,5 roku :jawdrop:

Tak w szczegółach to Zavoli się nie sprawdził - moim oczekiwanim sprostał Prins.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
Tak w szczegółach to Zavoli się nie sprawdził - moim oczekiwanim sprostał Prins.

No własnie to wszystko zależy indywidulanie od użytkownikó. Kiedy ja montowałem instalacje zavoli to koleś odradzał mi prins'a bo sam go używał i z tego co pamiętam miał częste problemy.

Opublikowano

Zavoli ma słabe reduktory lubią "pluć" gazem w niższych temp. poza tym słabe wtryski Zavoli typu Pan zacierają się bardzo szybko. Racja, że do wymiany jest tylko ten zacinający się ale za to co miesiąc. Ja miałem tą instalkę u siebie i cały komplet wtrysków wymieniłem pojedyńczo w ciągu 3 miechów także polecam :duh: :mad2: Potem poszedł do wymiany reduktor to już niestety na mój koszt-gwarancja minęła aha i słaba elektryka jak to u włochów częste braki styku-szarpanie samochodu.

A ten polski sterownik to napewno Diego oferują go w zestawie z Zawoli bodajże MWM czy coś tak...

Jednym słowem wybierz Staga albo Diego w tej cenie.

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano

No ja jednak zostane kapitanem swojego okrętu !! 2 rok śmigam i wymieniłem jeden wtryskiwacz tzn poszedł do czyszczenia.

Polecam warsztat w Dąbrowie koło Wielunia ... może poprostu wszystko zależy od montażu i ustawienia instalacji.

• Członkowie klubu
Opublikowano
No ja jednak zostane kapitanem swojego okrętu !! 2 rok śmigam i wymieniłem jeden wtryskiwacz tzn poszedł do czyszczenia.

Polecam warsztat w Dąbrowie koło Wielunia ... może poprostu wszystko zależy od montażu i ustawienia instalacji.

Tu masz rację, u mnie przy montażu Zavoli'ego popełnino błąd - mała średnica przewodów zasilających i instalacja sie nie wyrabiała przy 'kickdownie" a 4,4 to trochę potrzebuje....

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

Ja mam raczej nie miłe wspomnienia po tej instalce, zresztą czyszczenie wtrysku Zavoli jest dosyć kłopotliwe i wymaga doświadczonego zakładu, ponieważ po czyszczeniu trzeba skalibrować wtrysk a Matrixa można samemu czyścić i regenerować w dodatku przy sterowniku Diego nie ma niebezpieczeństwa uszkodzenia cewek w listwie. Poza tym wycofują wtryski Zavoli właśnie ze względu na małą żywotność i są duże problemy z dostaniem wtrysków - przerabiałem to niestety. Włosi chyba zapomnieli, że u nas jest zima a z jakością gazu chyba też nie jest dobrze :D

Co do montażu to się zgadza większość tych usterek można uniknąć prawidłowo montując system ale jeśli trafi się taki zakład jak mnie się trafił to nie będzie dobrze. U mnie skończyło się na zmianie listwy na Matrix.

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Założyłem w środę instalację Prins'a i dzisiaj reklamowałem temat. Ja pieprze jaki to badziew do d... . Auto zatrzymało mi sie w okolicy trzebnicy wczoraj ... pomoc drogowa itp. okazało się , że poszedł reduktor, pierdol... gaz i był jeden wielki ...j.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
To masz pecha albo trafiłeś na partaczy.... ale potrafię zrozumieć Twoją sytuację. Dwa lata temu jak zamontowano mi Zavoli auto zgasło przy wyprzedzaniu :mad2: :jawdrop: po godzinie instalkę zdemontowałem. Dziś mam Prinsa i po przebiegu 70 tyś. km na LPG "zero" problemów.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

Hmm.

Ja nie chcę powielać stwierdzenia ,że instalacje gazowe zależą w głównej mierze od ich samego założenia i zaprogramowania komputera.

Chodzą słuchy , że Prinsa we wrocławiu nikt nie umie dobrze założyć i to chyba prawda (...).

Ja używam Zavoli od 2004 roku , ogólnie 2 czyszczone wtryskiwacze i wymienione filtry. Co prawda narzekałem troszkę na tą instalację bo przy kickdownie tracił moc. Teraz mam nowego softa i przy kickdownie przełącza mi na benzynke. Mam nową centralkę gazu z elektronicznym wyświetlaczem stanu butli oraz z temperaturą wtryskanego gazu.

Natomiast Prinsa ma mój brat w A8 (motor 2.8) używa go miesiąc dłużej niż ja i miał wymieniany już komputer od gazu koszt 900 zł i jakąs membranę. Instalacja była droższa od Zavoli o 1.800 zł.

Opublikowano

a mam pytanie...gdzie najlepiej zakladac taka instalacje?

czy warto w Holandi,czy moze w Niemczech?

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano

7ka - do Twojej??? :shock: :mrgreen:

Ty chyba masz D na końcu???

A zakładać instalki gazowej za granicą nie ma sensu. U nas jest dużo firm które to robią b. dobrze. Fakt, problemy może mieć przysłowiowy pan Kaziu. Problem może stwarzać dobre zestrojenie przy silnikach V8 czy V12 gdzie praktycznie zakłada się dwie instalacje. Ale do silników R6 i mniejszych wystarczy dobry, sprawdzony zakład. A jak chcesz (czy ktoś znajomy, albo z rodziny) pobawić się w naprawdę dobrą instalację w renomowanej firmie założoną, to np u Goduli - taka firma już na 100% nie pozwoli sobie na partactwo. Ale tam wybulisz... :mrgreen: (choć można od razu tuning zrobić założyć V gen. i mieć więcej powera niż na Pb :cool2:

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano

tak,tak moja to 730d...ale ja tylko tak sie pytam.

:D :D

jaki bylby koszt tej najlepszej instalacji o ktorej mowisz..do np.740 e38..

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano
Niestety po wymianie reduktora wszystko było dobrze przez 2 dni. Dzisiaj rano auto stało na ulicy Rechtalskiej gdyż centralka gazu zwariowała. Sam zdemontowałem instalacje gazową odłączając bezpiecznik i masę od komputera gazu i po 16:00 jadę składać reklamacje !!!! wkur.... moje przekracza ZENITU.
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Instalacja sprawuje się bardzo dobrze, ja mam zrobione na niej ok 100tys. km ale są inne minusy. Założenie spox wszyscy mili i sympatyczni. Schody zaczynają się jak przychodzi do serwisowania, przynajmniej w Lublinie-2 lata gwarancji i serwisu gratis tylko że robią Ci łachę że wogóle chcą zajrzeć pod maskę. Jak Ci źle pracuje to mogą Cię umówić na za 2 tygodnie, a jak Ci się nie podoba to są też inne serwisy. Nie licz też na wymianę filtra przez te 2 lata - w czasie "gwarancji" się nie zużywają, za to są do wymiany na pierwszym przeglądzie pogwarancyjnym :clap: . Ogólnie nie polecam...