Skocz do zawartości

zapraszam Tych co wymieniali sonde lambde;)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

moje autko BMW E36 320i 24v bez vanosa rok 92. luty. szykuje mi sie wymiena sondy co myslicie o tym http://www.moto.allegro.pl/item185934968_uniwersalna_nowa_sonda_lambda_boscha_4_przewodowa.html prosze o opinie jesli ktos to montowal ile to wytrzyma i w ogole ? czy lepiej zamontowac jaka drozsza? moze jakies namiary na kogos kto sie specjalizuje w sondach i cos doradzic moze.... dzieki Koledzy za pomoc !

jak kochac to Ksiezniczke jak krasc to Miliony jak jezdzic to tylko BMW ;)
Opublikowano
przy okazji macie schemat jak to podlaczyc? bo ja wlasnie musze kupic sonde i od silnika kable poucinane -nie bede rozwijac tematu. potrzebny schemat czy cos takiego

www.bmwproject.pl

www.szczyrbowski.pl

E36 TURBO 325i & E46 TOURING 330D

Opublikowano
Co do sondy ja też mam uniwersalną ale NTK - czytałem że lepsze od Bosha. Zrobiłem już na niej 5tys i działa :P
http://img692.imageshack.us/img692/9379/podpiswb.jpg
Opublikowano
Sprawdź najpierw jaki masz komputer, bosh czy siemens. Jeżeli masz komputer siemensa, to sonda bosha nie będzie Ci pracowała. Do komputerów siemensa zamienniki robi NTK.
Opublikowano

Ja niedawno kupiłem na allegro . Zapewne jest to ta sama co ty proponujesz.

Jeśli chcesz być pewny czy bedzie pasować, to tak jak oni opisują: wejdź pod samochód (najlepiej z kanału lub podnośnika) i sprawdź kolory przewodów od sondy z Twojego samochodu. Sonda jest w ukł. wylotowym gdzieś na długości skrzyni biegów (nie da się nie zauważyć) Jeśli jest to BOSCH to będą 2 białe, szary i czarny. Niestety sprzedawcy z allegro nie mają okrągłych łączek elektrycznych do BMW (drugi koniec sondy), tak więc musisz tą końcówkę wziąść ze starej sondy i połączyć przewody kolorami (w połączeniu białych nie ma różnicy - jest to zasilanie podgrzewania sondy - polaryzacja obojętna).

Ja w swojej miałem problem z odkręceniem starej sondy, próbowałem sam z kanału, klucze miałem odpowiednie ale nie udało się, musiałem jechać na warsztat - podgrzewał gazowo rurę wydechową.

Sondę z Allegro polecam. Powodzenia przy wymianie.

E39 TOURING - i nic mi więcej nie potrzeba (narazie :-)
Opublikowano

No ja akurat mam odmienne zdanie.

Na serwisie komp pokazywal ze walnieta sonda, i kupilem nowa wlasnie tak BOSCHa niby uniwersalna, cztero kablowa. Napisalem jeszcze kolesiowi z allegro do jakiekiego to autka, zapewnial ze bedzie OK.

Po zalozaniu i przejechaniu ok 3000km sonda przestala dzialac.

Zabralem sie za stara, okazalo sie ze jeden kabelek sie umial wiec go skrecilem polutowalem i tak juz zrobilem 20tys km.

W serwiscie gdzie mi koles becie podlaczal pod kompa, powiedzial ze lepiej kupic uzywke z takiego modelu wyjeta niz zamiennik.

Ile w tym prawdy niewiem.

Pozdrawiam.

Opublikowano
wymienilem Lambade i wszystko wrocilo do normy;) pozdrawiam Wszystkich !
jak kochac to Ksiezniczke jak krasc to Miliony jak jezdzic to tylko BMW ;)