Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam w autku zalozone 4 oponki o rozmiarze 195/60 R15. Z tego co sie dowiedzialem zaleca sie profil 195/65 R15. Jaki wplyw moze miec moj rozmiar oponek? Jakies przekłamania na liczniku czy cus?

Opublikowano
u ciebie nie ma zadnego wpływu no jezeli bys załozył 235 -245 to wtedy ta roznice bys odczuł a tak to smiało mozesz na swoich latac........
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
u ciebie nie ma zadnego wpływu no jezeli bys załozył 235 -245 to wtedy ta roznice bys odczuł a tak to smiało mozesz na swoich latac........

Tzn dokladnie mi chodzi o tą wysokośc zalecane jest 195/65 a ja mam 195/60

Opublikowano
Zalecane to jest 185/65R15 albo 205/60R15 albo 225/50R16 i tyle. Tak jest instrukcji do e36. Rozmiar 195/60R15 to opona niższa od książkowej i będą małe przekłamania. 195/65R15 jest wyższa i licznik będzie pokazywał mniej niż powinien. W każdym razie lepiej mieć opony o profilu niższym niż wyższym taka moja opinia. Na 195/65R15 auto jeździ średnio.
Opublikowano
Bodziotx nie przejmuj się tymi oponkami. Licznik będzie Cię kłamał przy 100km/h o jakieś 2km/h, więc prawie żadna różnica.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Bodziotx nie przejmuj się tymi oponkami. Licznik będzie Cię kłamał przy 100km/h o jakieś 2km/h, więc prawie żadna różnica.

Dokładnie jak kolega pisze. Czym się tu przejmować jak fotoradary maja przeważnie toleracje + 20 km\h

Zapomnij o sprawie i smigaj :8)