Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
nie znam paragrafu, ale wlasciciel ma obowiazek wiedziec gdzie w danej chwili znajduje sie jego pojazd (kto nim jezdzi, komu uzyczyl dowodu i kluczykow).. Jak nie wie policja kara tego kto sie przyznal. Wiem jak jest wtedy, gdy nikt sie nie przyzna.. :|

Sorry, ale ten tekst napisał debil.

• Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
A nieprawda :) Fotoradar przenosny zrobi fotke w plecy :) Sam dostalem takie zdjecie z wakacji ale wypialem sie na nich (straz miejska) i mi nic nie zrobili :D Teraz w Sochaczewie jest fotoradar przenosny i wyraznie jest powiedziane ze robi zdjecia "w plecy". Ciekaw jestem czy fotoradary stacjonarne tez strzelaja od tylu ale chyba raczej nie :)
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
:mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: nommmmm jesli chodzi o fotoradar to zarobilemm kilka dni temu panowie niebiescy pukaja w drzwi i pytaja o wlasciciela tego bmw co stoi przed dommem mowie ze to ja pokazuja zdjecia 3 FOTKI na trasie od barwinka do rzeszowa tak pedzilem ze na 50 mialem 156km/h mowili ze nie przyjechali by ale odkad tu pracuja nie mieli do czynienia z takim mandatem mialo byc 1000zl i 12 punktow a skonczylo sie na 600ZL i 10 punktach no naprawde az mnie kurwica bierze dzis go zaplacilemmmm ile to benzyny za te 600 szlagggg pozdrawiam
Opublikowano
a orientujecie sie ajk sprawa wyglada noca? bo juz rozne bajki slyszalem ze radary maja lampy blyskowe lub ze icvhnie maja- wydaje mi sie ze lampa oslepialaby kierowce dlatego niebezpieczne by bylo- z drugiej strony w nocy bez lampy chyba nie daloby sie zrobic takiej fotki? znacie fakty? pozdrawiam
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zdaje sie noca fotoradary robia fotki na podczerwien (takie noktowizory;P) i wtedy podobno widac taki maly czerwony blysk lampy, który nie oslepia w zadnym wypadku kierujacego;-)
Opublikowano
a orientujecie sie ajk sprawa wyglada noca? bo juz rozne bajki slyszalem ze radary maja lampy blyskowe lub ze icvhnie maja- wydaje mi sie ze lampa oslepialaby kierowce dlatego niebezpieczne by bylo- z drugiej strony w nocy bez lampy chyba nie daloby sie zrobic takiej fotki? znacie fakty? pozdrawiam

W fotoradarach są stosowane przetworniki obrazu [czarno-biale], które doskonale "widzą" w podczerwieni. Z kolei flesz ma też ciemnoczerwony filtr, tak że oświetla sporą dawką tej podczerwieni...czyli i tak Ci zrobi zdjęcie.

Prowadzę swoje życie, a nie BMW
Opublikowano

taka ciekawostka z anglii.

tu wszystkie radary wala w plecy.angielskie numery z tylu sa zolte, co umozliwia przy blysku z lampy zrobienie fotki takiej tablicy.

swego czasu policja strasznie sie wkurzala(podejrzewam ze jest i tak teraz) jak widziala polskie biale blachy, ponoc jak radar zrobi fotke naszej tablicy to jedyne co widza to biala plame, a nie ukrywajmy ze dla angielskiej policji problem sie zaczal odkad w anglii setki bialych blach przekraczalo predkosc.

do tego dochodzi patent zeby blachy przykrywac folia przezroczysta, w dzien nic nie widac modernizacji a ponoc strasznie przydane noca, znowu zamiast numerow biala plama,nawet na zoltej tablicy.

poza tym w anglii jest jedna jeszcze gorsza odmiana radarow

average speed camera- radar sredniej predkosci

pierwsze kamery wala ci fotke(lub w inny sposob rejestruja) przy wjezdzie na chroniony odcinek a potem drugie przy wyjezdzie sprawdzaja czy predkosci nie przekroczyles, a na to juz bata nie ma,napomne ze te kamery od przodu zawsze sa.

to tyle.pozdrawiam

Opublikowano

Na krajowej ósemce z dnia na dzień przybywa fotoradarów, ale zamiast bezpieczeństwa, mamy niebezpieczeństwo (po rozpędzeniu gwałtownie wszyscy hamują gdy zobaczą znak o kontroli prędkości, co stwarza nieciekawe sytuacje.) :mad2:

Okolice Tomaszowa to jest prawdziwy wysyp, a projekt "poprawy bezpieczeństwa" zakłada chyba o ile pamiętam 80 takich urządzeń na całą ósemkę :evil:

Gdy mam foto z tyłu, to olewam i nie zwalniam, albo mam szczęście albo nie działają nasze w taki sposób :twisted2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To ciekawe, bo jakies 2 tyg. temu przyslali mi fotke zrobiona z tylu.

Przysłali ci fotke? :lol: To ciekawa nowatorska technika, gdzie takie praktyki maja?

Opublikowano
To ciekawe, bo jakies 2 tyg. temu przyslali mi fotke zrobiona z tylu.

Przysłali ci fotke? :lol: To ciekawa nowatorska technika, gdzie takie praktyki maja?

No przywiozl w kopercie taki ich kurier.

Opublikowano

no dziwne... :shock:

poza tym, kto udowodni że akurat jechałeś Ty?

A możesz powiedzieć gdzie zrobili Ci tą fotkę?

Opublikowano
Ta fotke z tylu zrobil fotoradar przenosny :wink: Sam dostalem taka fotke, ale wypialem sie na nich i mi nic nie zrobili :)
Opublikowano

Dostalem w kopercie od razu fotke i takie pismo ktore mozna wypelnic i im przeslac poleconym w ciagu 3 dni jesli sie nie ma czasu do nich wpasc i zlozyc wyjasnienia.

Fotke dostalem od strazy miejskiej, czyli byla zrobiona fotoradarem przenosnym, czy jakies stacjonarne tez naleza do nich?

http://img511.imageshack.us/img511/645/att00011zc1.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

to ja mam inne pytanko. z jakiej odległości fotoradar zaczyna "działać"?

czyli na ile metrów przed nim trzeba zwolnić do prędkości nie przekraczającej w danym obszarze?

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano
[...] zamiast bezpieczeństwa, mamy niebezpieczeństwo (po rozpędzeniu gwałtownie wszyscy hamują gdy zobaczą znak o kontroli prędkości, co stwarza nieciekawe sytuacje.) [...]

Dokładnie, to już jakaś parodia się robi :mad2: :mad2: :zlosc:

Opublikowano

Może troche odejde od tematu ale co tam. ;)

Fotoradary mają poprawiać bezpieczeństwo...niby.W rzeczywistości jest tak że wszyscy gwałtownie hgamują a potem gaz.To 1sze sprawia niebezpieczenstwo.Powinni w pierwszej kolejności drogi zrobić.Ale kiedyś pewien polityk powiedział że nie warto budować dobrych dróg bo...kierowcy jeżdzą szybciej. :mad2: Za przeproszeniem ku*wicy można dostać.Niemiachy mają gładkie jak stół autostrady bez ograniczeń i co?Mniej ofiar niż w Polsce.

Bo jak ktoś się rozbije przy 150 bo wpadł w poślizg i wylądował na barierkach to są mniejsze szkody,a niżeli ktoś u nas sie rozbije przy 150 i zacznie dachować bo wpadł w dziure i mu zawias rozwaliło.A poza tym gdzie kasa z tych mandatów opłat za "autostrady"itp? Za przejazd A4 płaci się jak za zboże "bo jedziesz autostradą" a w rzeczywistości jak jest-każdy wie-połowa drogi to zwężenia i dziury.

Poza tym-wycinanie drzew przy drogach.Co to one zabijają?Wchodzą na droge?Jak ktoś wyleci na drzewo to nie można roślinki(natury)za to obwiniać.Wycinajmy drzewa,wycinajmy ...pozdychamy na tej planecie,ale co tam...jedno drzewo tu,jedno tam...o i jeszcze tamto!To jest tak jak z kampanią "Idź na wybory"-że niby "jeden"głos nic nie znaczy.

Masakra poprostu.Jestem ciekaw kiedy naprawde ktoś sie za to weźmie i będzie myślał logicznie.

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
[...] zamiast bezpieczeństwa, mamy niebezpieczeństwo (po rozpędzeniu gwałtownie wszyscy hamują gdy zobaczą znak o kontroli prędkości, co stwarza nieciekawe sytuacje.) [...]

Dokładnie, to już jakaś parodia się robi :mad2: :mad2: :zlosc:

Dokładnie!!! Kiedyś już o tym pisałem w kontekscie Austrii. U nas znaki informujace są 5 metrów przed fotoradarem i w (_!_) można komuś wjechać. Ale łatwiej inwestować w fotoradary i kamery niż pakować kasę w lepsze (czyt. równiejsze, gładsze, wyprofilowane, dobrze oznaczone, dobrze oświetlone) niebezpieczne odcinki dróg. :mad2: :mad2: :mad2:

Pozdrawiam

Freude am Fahren - anytime, anywhere

Opublikowano

No niestety - wyłaniający się z tych postów obraz polskiego kierowcy :duh: łamiącego prawo i mającego gdzieś bezpieczeństwo i zdrowie innych.

"Po rozpędzeniu gwałtownie wszyscy hamują" to już norma, że u nas ograniczenia nie obowiązują, bezczelni policjanci narażają nas na kraksę kontrolując prędkość hehe :mad2: a parodią jest to, że zamiast coś z tym robić każą załączyć światełka i się modlić :jawdrop:

Osobiście zaczynam traktować takie wykroczenia (wyprzedzanie na trzeciego, wymuszanie pierszeństwa, wyprzedzanie/nie zwalnianie przed przejściem dla pieszych itd.) jak bezpośredni atak na moje życie konsekwencje są proste - zdecydowana reakcja :twisted2:

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
No niestety - wyłaniający się z tych postów obraz polskiego kierowcy :duh: łamiącego prawo i mającego gdzieś bezpieczeństwo i zdrowie innych.

"Po rozpędzeniu gwałtownie wszyscy hamują" to już norma, że u nas ograniczenia nie obowiązują, bezczelni policjanci narażają nas na kraksę kontrolując prędkość hehe :mad2: a parodią jest to, że zamiast coś z tym robić każą załączyć światełka i się modlić :jawdrop:

Osobiście zaczynam traktować takie wykroczenia (wyprzedzanie na trzeciego, wymuszanie pierszeństwa, wyprzedzanie/nie zwalnianie przed przejściem dla pieszych itd.) jak bezpośredni atak na moje życie konsekwencje są proste - zdecydowana reakcja :twisted2:

Tak się zastanawiam czy teraz ironizujesz, czy nie. Ale chłopaki z policji powinni stać przy szosie,tak aby każdy ich widział z daleka. Wtedy większość piratów drogowych zwolni, fakt,że w miejscu postoju policji ale zawsze. Jeśli takich patroli będzie więcej ludzie zaczną myśleć, że jednak jest bat nad nimi. W dodatku jeśli kogoś zatrzymają i sprawdzą stan techniczny auta, wlepią mandat za nadmierną prędkość, bądź lampy świecące po konarach drzew, ewentualnie za łysy opony, to jakoś to będzie. A teraz wyskakują zza krzaka! I co ludzie zamiast patrzeć na drogę, to rozglądają się czy nie ma gdzieś w okolicy radaru, bo coś podejrzanie pusto jest. Niech będzie więcej oznakowanych radiowozów, a nie super hiper-mocno-drogich aut, tzw. nieoznakowanych. Gość zobaczy radiowóz i zwolni, a nie będzie się ścigał, jak się później okaże z policjantem. Jestem przekonany, że spadnie liczba nie-myślących kierowców. :twisted2:

Ja chcę aby policję było widać, to na pewno będzie bardziej skuteczne, niż jakieś foto radary. Znając naszą mentalność prawdopodobnie i tak coś wymyślimy. Przecież Polak nie umie bez kombinowania. Przepraszam za to ostatnie zdanie, ale jakoś tak myślę - szczególnie gdy jadę jakąś dwu pasmówką, gdzie średnia prędkość czasami dwukrotnie przekracza max. dozwoloną. O stanie dróg nie wspomnę, szkoda nerwów. Coś bym jeszcze napisał o samych policjantach, niektórych... szczególnie tych w swoich prywatnych autach... tych nie sprawnych technicznie, ale o tym nie wspomnę, :duh: Chyba się za mocno zapędziłem :mrgreen: