Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Otóż pojawił się pewien problem tzn. Od prędkośći ok 140km/h auto wpada w wibracje (drżenie) do 190 sytuacja nie zmienia się. Dalej nie próbowałem :) . Cóż to możę być. Bmw 323i 96r. Aha opony są w dobrym stanie, a koła wyważone.
Opublikowano

Ja u siebie miałem podobny problem

po wyważeniu kół było to samo.

Wymieniłem sworznie na wahaczach i było OK.

Sprawdź sworznie, końcówki drążków i łożyska.

Na początek przerzuć koła od kogoś kto nie ma takiego problemu, możliwe że masz krzywą którąś felgę.

Napisz czy drży tylko kierownica czy cały samochód.

Opublikowano
sprobuj wrzucic kola zimowe jesli takie posiadasz. Wtedy nie ebdziesz musial sie domyslac czy zle wywazone czy krzywa felga. Jesli dalej bedzie to samo to cos z zawieszeniem. Ale mysle ze raczej cos z felgami moze byc.

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
Ja u siebie miałem podobny problem

po wyważeniu kół było to samo.

Wymieniłem sworznie na wahaczach i było OK.

Sprawdź sworznie, końcówki drążków i łożyska.

Na początek przerzuć koła od kogoś kto nie ma takiego problemu, możliwe że masz krzywą którąś felgę.

Napisz czy drży tylko kierownica czy cały samochód.

Całe auto drży, Na zimówkach jest to samo.
Opublikowano

Sprawdź zbieżność może masz drążek krzywy.

Ja też borykam się z problemem :( niedawno wyważałem koła bo mi zaczęło szelepać kierownicą przy 80km/h po wymianie wahacza bo był krzywy teraz wpadłem na wspaniały pomysł pomalowania zacisków hamulcowych po odkręceniu kół i ich ponownym zakręceniu zaczęło mi znowu telepać kierownicą i całym autem od 70 do 80km/h później jest ok i auto zaczyna lekko drgać ok 130km/h. Co jest sworznie wszystkie nowe, łączniki też, zbieżność ok. Sprawdzałem na zimowych kołach i jest to samo czuję jakby prawe kolo fajtało. Łożysko wydaje się ok piasta nie ma bicia.

http://wawrylek.110mb.com/img/podpis1.jpg
Opublikowano
Sprawdź zbieżność może masz drążek krzywy.

Ja też borykam się z problemem :( niedawno wyważałem koła bo mi zaczęło szelepać kierownicą przy 80km/h po wymianie wahacza bo był krzywy teraz wpadłem na wspaniały pomysł pomalowania zacisków hamulcowych po odkręceniu kół i ich ponownym zakręceniu zaczęło mi znowu telepać kierownicą i całym autem od 70 do 80km/h później jest ok i auto zaczyna lekko drgać ok 130km/h. Co jest sworznie wszystkie nowe, łączniki też, zbieżność ok. Sprawdzałem na zimowych kołach i jest to samo czuję jakby prawe kolo fajtało. Łożysko wydaje się ok piasta nie ma bicia.

I niestety tak można szukać bez końca. Sworznie mam nowe wiec tez nie wiem. Pojade do mechanika niech popatrzy. Pozdrawiam.
Opublikowano
Ja miałem podobną sytuacje ale u mnie to wygladało jakby bujało tyłem auta w zwiazku z tym całym autej bujało na boki przy wiekszych predkosciach!Na zakretach to strach bylo jechac! I okazalo sie ze tuleje wahacza(gumowo-metalowe) były do wymiany!U mnie guma byla juz tak wyrobiona ze metalowa tuleja wadzila juz o nadwozie auta!Po wymianie problem zaniknął!
Opublikowano

Miałem podobny problem

Tylko określiłbym go jako delikatne nieprzyjemne myszkowanie po drodze

powyzej 140km/h bez wyczuwalnych bic na kierownicy. Cos jakby silny zmienny boczny wiatr. Problemem okazaly się koncówki drązków kierowniczych ale radze sprawdzić wszytsko jak koledzy radza wyzej bo przyczyna moze być różna:

- tylne tuleje wahaczy

- przednie sfoznie/tuleje wahacza

- maglownica

- koncówki drążków

- opony/felgi/wyważenie

- zbieżność!

- amortyzatory

- geometria karoserii - jesli byla mocno bita

Radze podjechać do stacji diagn. gdzie maja porzadne trzepaki i doswiadczonego czlowieka. Powinien rozpoznac problem.

Inaczej wymienisz cale zawieszenie a nadal moze być zle:-)

Never Say Never Again!