Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.byłem w niedziele na giełdzie i chciałem zdobyć dobre orginalne visco do mojej E34 2.0 12V 89r i tu się zaczyna .

dotarłem do gościa który miał tylko części do e34 i powiedział żebym nie zawracał sobie głowy visco tylko przerobił na wiatrak elektryczny. jemu podobno elektryk założył od poloneza wiatraki i czujnik i tak działa od trzech lat bez żadnych awarii .

teraz moje pytanie:

czy jest to możliwe i czy warto to robić bo bardzo mnie to zaciekawiło i pomysł wydaje się genialny jak dla mnie

pozdrawiam i dziękuje za wszystkie odpowiedzi

szukałem przez opcje szukaj i nic nie znalazłem

Opublikowano

Witam!

Jasne że możliwe i wykonalne tylko czy jest sens poprawiać coś w genialnym aucie? Przecież visco firmy BEHR można kupić nowe w całkiem rozsądnych pieniążkach.

Opublikowano

Przedewszystkim visko jest zdrowsze dla silnika ze względu na to że wiatrak obraca sie szybciej czy wolniej, ale cały czas i cały czas chłodzi. Wentylator załącza się dopiero gdy płyn chłodniczy przekroczy daną temperature.

Do tego żeby założyć wiatrak trzeba troche rzeźby, troche elektryki itd. A wystarczy żeby elektryk, który będzie to robił założy np zły przekaźnik albo czujnik i zagotujesz sobie auto. Koszt takiej operacji też nie będzie myśle mniejszy niż zakup nowego visca.

A POZA TYM FABRYKI BMW SIE NIE POPRAWIA

Opublikowano (edytowane)
mam gościa w Bolesławcu-ma Behry do 525 po 320 pln-tak mi mówił przez telefon-ale polecił Otsa-składane w Turcji, niemieckiej firmy[ze względu na koszty prod.]-160pln do 525 i[zapomniałbym-montuje je we własnym warsztacie i nie ma reklamacji] ,a swoja drogą mialem kiedyś diesla e28 wsadziłem wentylat. z forda eskorta a czujnik temp. umieściłem w dolnej rurce gumowej,schłodzonego płynu {dorobiony trójnik z gwintem do czujnika-(czujnik z VW dwustopniowy )-mój wymysł i auto sprzedałem facet jeżdzi po dzis dzień mine się nigdy nie zagotowało a o ile samochód był cichszy! ,i lepiej sie zbierał,zeby było miejsce w mojej 525 z przodu wsadziłbym dodatkowe śmigło elektryczne i byłby spokój ,w razie np. korków jak nieraz jeżdżę po Krakowie czy Katowicach-załozyłem nowe Visco i czekam lata-polecam dokładnie odpowietrzyc układ-u mnie było powietrze , może niepotrzebnie wymieniłem w ogóle na nowe[ było Behra} :arrow: :arrow: :arrow: Edytowane przez jerzy
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
Opublikowano
też o tym myślałem . żeby ten wentylator z klimy wystarczał to nie byłoby problemu a nawet nie wiem czy sprawny
Opublikowano
dajan czy jest miejsce [nie mam klimy] z przodu chłodnicy na coś takiego jak elektr. wentylator? tylko jest chłodzenie "rurek " wspomagania, boje sie ruszać chłodnicy to odpowietrzanie mnie przeraża-pozdro :arrow: :arrow: :arrow: -puśc może oriva ,choc uwazam że problem sięwszystkim może przydać.525 e34
Opublikowano
no właśnie z przodu jest miejsce na oryginalny z klimy i on ponoć ma wspomagać układ chłodzenia ja go mam ale nie mam sprawnej klimy więc nie wiem czy działa a problem jest taki że nie można go spróbować podłanczając do akumulatora bo sterowany jest impulsem cyfrowym więc jak radzili mi koledzy musiałbym sprawdzić go u kogoś w aucie co też w moim wypadku odpada bo jakiś matoł odcioł oryginalną kostkę :jawdrop:
Opublikowano
ok. to muszę to "obadac" rozbieraja na szrocie tds-a z klimą, i widziałem wentylator -mógłby w razie wspomóc-dzieki :arrow: :arrow: :arrow:
Opublikowano
pewnie taki oryginalny będzi można (jak nie planujesz klimy) przerobić by wspomagał visko , znasz się na elektryce to zawsze można podłączyć się bezpośrednio do szczotek , mnie to szkoda bo chca uruchomić klimę
Opublikowano

a może ktoś to już robił w swojej E34 i ma jakieś wskazówki jak to zrobić bo jakoś mi się nie widzi znów wymieniać na nowe(około 1.5r było i padło) tym bardziej że śmigam bardzo dużo i nie chce zakatować silnika wrazie gdy mi padnie visco.tym bardziej że jest to troche denerwoujące jak mam sprawdzać co chwila czy padło czy nie

a paten wydaje mi się naprawde świetny i to nie jest poprawianie fabryki BMW jak to ktoś napisał tylko ulepszanie

pozdrawiam