Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Problem niedawno sie pojawił jak założyłem felgi 17 przód 8 cali na oponie 215/45 a tył 10 cali na oponie 235/45, dodam że mam poszerzone nadkola i na sportowym zawieszeniu. Chodzi o to, że po założeniu felg, testowałem w komplet osób czy na naszych polskich drogach czy te felgi nie obcierają z tyłu, no i wszystko było ok. Minął tydzień i jechałem po rodzinę po drodze dość wyboistej, wracając w komplet 5 osób, na jednym z wybrzuszeń na drodze przy 80km/h usłyszałem jak z prawej strony koło obtarło o nadkole. Na oponie został delikatny ślad. Stwierdziłem ze może przy takiej drodze z takim obciążeniem i prędkości jest to możliwe, ale nie przejmowałem sie tym. Upłynął kolejny tydzień i słyszałem w tym samym kole ocieranie przy 4 osobach, zaniepokoiło mnie to. Wczoraj jechałem sam i na niewielkich wybrzuszeniach, przykład: zalana dziura w poprzek drogi świeżym asfaltem, nie zawsze jest idealnie gładka i albo wystaje albo jest troszkę zapadnięta, no i na takiej właśnie dziurze usłyszałem obtarcie. Zatrzymałem sie, popatrzyłem na koło i jest ślad po obtarciu. Zainteresowałem sie dlaczego jeśli siedzę po lewej stronie obciera po prawej... Sprawdziłem palcem ile miejsca jest pomiędzy oponą a nadkolem z lewej i z prawej, okazało sie ze z prawej jest o 50% mniej miejsca,a przecież na samym początku wszystko było ok! Nie wiem właśnie o co w tym chodzi, w bagażniku też jedyne co mam to skrzynie ale jest ona pośrodku więc nie ma specjalnego dociążenia na prawa stronę. Teraz zastanawia mnie fakt czy to wina zawieszenia, może zwój na sprężynie pękł, może amortyzatory lipne, a może po prostu opona za wysoka, tylko dlaczego z lewej ok a z prawej trze? Może ktoś miał podobny problem albo chociaż wie co może być nie tak...
BMW for fun
Opublikowano
wina moze byc tez w tym ze blacharz ktory to robil inaczej naciagnal te blotniki. Choc nie wiem czy sprawdzales to an samym poczatku. Moze byc tam slabysz amortyzator. Sprobuj wrzucic po jednej gumie miedzy sprezyny to nie powinienes miec takiego problemu. A jesli amsz podejrzenia ze sprezyna jest peknieta to lepiej wymien jak najszybciej. Podjec do seriwu z geometria to moze ci stwierdza co jest ze sprezyna. A masz seryjne sprezyny czy sportowe obnizajace??

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
z takimi nadkolami wróciła z Niemiec, tyle ze na felgach stalowych, wiec nie mam pojęcia kto to robił, ale wygląda na solidna robotę i mniej więcej wizualnie tak samo po obu stronach,z tego co mogę stwierdzić patrząc. Zawieche mam raczej sportowa-firmy nie podam bo nie szukałem ani na amorach ani na sprężynach, sprężyny jak zmieniałem kola są wszędzie czerwone a amory żółte. Także jutro będę musiał pojechać do mechanika jakiegoś na podnośnik bo inaczej chyba sie niczego nie dowiem...
BMW for fun
Opublikowano

Hmmm. Spoko temat.

Mam podobny problem; posiadam zawieszenie z m-pakietu. Nic mi nie obcierda, ale na prostej nawierzchni wyraźnie widać jak prawe tylne koło schowane jest głębiej o jakieś 1.5 cm. od lewego

Nie mam modyfikowanych nadkili, zamieniałem sprężyny z lewej na prawą i bez zmian, oraz kupiłem tylny prawy wachacz ten górny i nadal jest to samo.

Macie jakiś pomysł??

Tuning is not a crime it's a way of life!!
Opublikowano
Sam nie wiem co z tym zrobić bo, dzisiaj raczej nic, w tyg pracuje ale postaram sie jakoś zaglądnąć i sprawdzić te gumy, amory i sprężyny ale jeśli to będzie w porządku to sie poddaje bo brak pomysłów. Mam kolegę on ma seryjne zawieszenie w IS i założone felgi 16 cali, nie powiem na jakich oponach ale sądzę ze nie wyższych niż 45 i jemu obciera też...
BMW for fun
Opublikowano
Wkońcu miałem chwile czasu żeby rozebrać tylne zawieszenie, okazało się ze prawy tylny amortyzator sie wylał i po prostu jest do wymiany. Jak na dzien dzisiejszy szukam, może ktoś z Was ma żołte amortyzatory do coupe e36 z 92 roku o silniku 2,0? Narazie tylko na weekend wsadzilem 2 gumy miedzy sprezyny, aby tylko przetrwalo na weekend, od pon auto wyladuje na warsztacie, jesli ktos ma jakies amorki to prosze o kontakt, pozdrawiam. PS sprezyny na tyl czerwone tez moglbym kupic ewentualnie, moje maja oznaczenie: FK(s) 09/11/12H, pozdrawiam!
BMW for fun