Skocz do zawartości

problem z odkreceniem srub w kole

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich klubowiczow.jestem nowy .mam jeden problem z odkreceniem srub mocujacych kola tzn. bylem wczoraj u mechanika dodam ze mieszkam w italii i chcialem wymienic koncowke drazka kierowniczego i simerblocki wiec mechanik zabral sie do odkrecania kola pistoletem pneumatycznym ale po kilku sekundach uslyszelismy pewny huk patrzymy a nakladka na klucz pneumatyczny pekla :shock: .wiec zaczelismy probowac odkrecac kluczem do kol i znowu na nic nasz wysilek nalozylisny rurke na klucz a sruba ani drgnie.Jezeli ktos ma jakis inny system to prosze o podpowiedz bo ci wlosi to nic nie umia a tym bardziej nic nie kombinuja tylko rece rozkladaja i mowia ze sie nic z tym sie nie da zrobis prosze o pomoc :modlitwa:
Opublikowano
masz stalowki czy alufelgi?
Opublikowano
masywny klucz i 120cm rury-daleikatnie z rozsadkiem probowac raz jeszcze-jak odpadnie lepek to pozniej akrecic nakretke -przyspawac i dalej probowac wykrecic
Opublikowano
  • Autor

dean 2 : jak mozesz to mi cos podpowiedz bo nie mam pomyslu co robic dalej :cry:

[/b]

Opublikowano
  • Autor
juz probowalem z kluczem i rurka ale nie drgnello a co do pomyslu spawania lebka to nie dla wlochow sa za wygodni
Opublikowano
no i to jest to...........dokrecanie srub kluczem pneumatycznym( polezy nałapie cisnienia) jak zakreci sruba to jeden świst i nie idzie potem odkrecic
Opublikowano
Spryskać penetrantem od strony wenętrznej i zewnętrznej, delikatnie młotkiem tak z wyczuciem,żeby felgi nie uszkodzić w śrubę i powinno potem pójść kluczem. Ja robiłem tak u siebie, bo też jeden klucz mi pękł przy pierwszym odkręcaniu po zakupie samochodu.
Opublikowano
no bedzie ciezko bo masz alusy mozesz je latwo uszkodzic gdyby byly stalowki lekkie podgrzanie sruby zalatwilo by sprawe mozesz o tym powiedziec swojemu mechanikowi moze sie podejmie jezeli tak napewno ja odkrecicie jezeli naprawde prubowaliscie wszystkiego czyli przedluzek kluczy i penetratorow to pozostaje wam tylko to albo rozwiercanie sruby
Opublikowano
  • Autor

juz probowalismy z penetratorem ale tylko ze strony zewnetrznej i nie poscilo od wewnetrznej stron nie psikalismy. dzieki za rade

:)

Opublikowano
  • Autor

dean2 z tym podgrzaniem to sie boje bo sie aluski moga odksztalcic a co do tego rozwiercenia to nie mam wyrobionego zdania a jak bym to mial zrobic wez mi wytlumacz ,dzieki za rade

:)

Opublikowano
witam wszystkich klubowiczow.jestem nowy .mam jeden problem z odkreceniem srub mocujacych kola tzn. bylem wczoraj u mechanika dodam ze mieszkam w italii i chcialem wymienic koncowke drazka kierowniczego i simerblocki wiec mechanik zabral sie do odkrecania kola pistoletem pneumatycznym ale po kilku sekundach uslyszelismy pewny huk patrzymy a nakladka na klucz pneumatyczny pekla :shock: .wiec zaczelismy probowac odkrecac kluczem do kol i znowu na nic nasz wysilek nalozylisny rurke na klucz a sruba ani drgnie.Jezeli ktos ma jakis inny system to prosze o podpowiedz bo ci wlosi to nic nie umia a tym bardziej nic nie kombinuja tylko rece rozkladaja i mowia ze sie nic z tym sie nie da zrobis prosze o pomoc :modlitwa:

Zakładasz klucz nasadowy na śrube ale taki w ktory można uderzyć od czoła. Na uchwyt załóż jakas rurke przedłurzającą. Podczas gdy jedna osoba próbuje odkręcać śrubę druga musi uderzać w nasadke cieżkim młotkiem ale z wyczuciem zeby feldze nic sie nie stało. Gdy nie puści za pierwszym razem, uderzyć troszkę mocniej śruba musi puscić.

Opublikowano

Zakładasz klucz nasadowy na śrube ale taki w ktory można uderzyć od czoła. Na uchwyt załóż jakas rurke przedłurzającą. Podczas gdy jedna osoba próbuje odkręcać śrubę druga musi uderzać w nasadke cieżkim młotkiem ale z wyczuciem zeby feldze nic sie nie stało. Gdy nie puści za pierwszym razem, uderzyć troszkę mocniej śruba musi puscić.

Podpisuje sie pod tym.

Tez mialem problem z odkreceniem srub (alusy). Zreszta zawsze jest problem. Ale teraz to 2 minutki. Pierwszy raz pol godziny walka z 1-szym kołem ;D

2 osoby 2 rurki mloteczek i odrobina wyczucia.

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
  • Autor
bardzo wam dziekuje za pomoc dzieki wam wiem co moge mniej wiecej zrobic z tymi srubami pod koniec tygodnia sie odezwe i odpowiem czy sie udalo czy nie DZIEKUJE I POZDRAWIAM DO USLYSZENIA :)
Opublikowano

A co myślicie o srubach pływających ? Podobno się nie wcinają w aluminium.

Pozdrawiam Michał525i.

Pozdrawiam wszystkich chorych na tzw chorobe BMW :)

http://img500.imageshack.us/img500/4504/06102004bmwe34series5m5resize3.jpg

Opublikowano
  • Autor
witam serdecznie po dosc dlugiej nie obecnosci ale wrocilem do piero teraz z delegacji a wiec wracajac do tem z odkreceniem srub to stoje w miejscu nic a nic z waszych rad mi nie pomoglo ale juz nie mam czasu sie bawic z tym gdyz zaczyna sie nawa przyjazdow turystow wiec w zwiazku z tym postanowilem oddac samochod do serwisu niech oni sie martwia jak zakrecili to niech teraz odkreca makarony nieroby jedne BARDZO WAM DZIEKUJE ZA POMOC W PROBLEMIE I POZDRAWIAM roberto italiano[/b]