Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od razu mówię,że szukałem podobnego tematu na forum...ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.Otóż mam zamiar wymontować zegary w mojej buni bo podświetlenie lekko nie domaga :mad2: Chciałem więc się zapytać czy muszę zdejmować kierownicę??? Zaznaczam,że nie mam regulacji kierownicy (dziwi mnie to trochę bo każdy na forum pisze,że ma).

Moja kierownica jest z Airbagiem: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA31&mospid=47436&btnr=32_0892&hg=32&fg=35

Czy muszę odłączyć akumulator czy wystarczy nie włączać zapłonu :?:

I jak zdemontować kierownicę,bo w książce "Sam naprawiam" jest napisane żeby podważyć logo BMW i tam będzie śruba...

Freude am fahren...
Opublikowano

witam. nie musisz zdejmować kierownicy a aku lepiej sobie odepnij bo złapie ci błęda i będzie ci migał air bag. ja też nie mam regulacji kierownicy.

pozdro

Opublikowano
I ja też nie mam regulacji. Zegary można wyciągnąć bez ściągania kierownicy - jednak ściągnięcie kierownicy to 5 minut i nie wiem, czy warto się męczyć - trzeba tylko zaznaczyć jej położenie, żeby założyć tak samo.
Opublikowano
kierownice odkrecasz z tyłu. tam są 2 śrubki imbusowe tytlko nie wiem jaki klucz jest potrzebny. a z założeniem źle to chodzi o to że możesz przestawić o ząbka i jak będziesz jechał prosto to kierownica będzie delikantie skręcona i będzie to troche denerwujące. więc lepiej jej nie ściągaj bez zdejmowania tez da rade i to spokojnie.
Opublikowano
Ja przy zmianie podświetlenia nie musiałem zdejmować kierownicy. Ale zegary łatwo nie wyjdą. Musiałem odgiąć kierownicę trochę. Regulacji też nie mam.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

wyciagają sie bez problemu... lekko bokiem podejdziesz.... zoabczysz jak je wyciagniesz to potem jedna strona... ja wyciagałem prawo strone... i obkrecałem i wyciągałem... akurat na styk z kierownica...

Lepiej odłacz aku..a ja nie odłaczyłem... wyjałem zegary kumpel przekrecił stacyjke.. i borykałem się z air bagiem swiecacym

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano
Tak czytałem to i mimo wszystko spróbowałem trwała ta operacja jakieś 20 sekund. Wyjąłem zegary lekko przekręciłem kierownice i wyszły bez problemu.
BMW forever!!!
Opublikowano
Cytuje "Sam naprawiam" ksiazka strona 287 Wymontowanie i zamontowanie zestawu wskaznikow

"Wszystkie wersje oprocz Compact: wymontowac koło kierownicy"

W tej książce nie ma nic praktycznego...!A ja nie musiałem wymontować koła kierownicy :nienie:

Freude am fahren...