Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.zastanawiam sie czym sie rozni silnik z vanosem od tego bez,oraz co to jest vanos i jak rozpoznac czy jest czy tez nie?pozdro

:?:

Opublikowano
nie chce byc niekulturalny ale wysil sie choc odrobine i POSZUKAJ BO O TYM BYLO JUZ STO TYSIECY RAZY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
Opublikowano
witam.vanos to dokładnie zmienne fazy rozrządu a sterowane jest to poprzez przestawienie wałka rozrządu zaworów dolotowych [ ssących ]odbywa się to za pomocą oleju .poznasz silnik z vanosem po występie na przodzie głowicy , bez vanosa jest prosta .
Opublikowano

jak juz mowa o wanosie...

czy ktos orientuje sie ile moze kosztowac przerobka silnika bez vanosa na z vanosem. Dodam tylko ze sterownik z vanosem mam. Wiem ze walek musi byc inny, pare sprezynek, kolko zebate no i pokrywka zaworowa, chyba tez musi byc inna. Chcialbym wiedziec mniej wiecej ile to moze kosztowac. Znajomy ma 3 z vanosem 2,5 24v, i pali znacznie mniej niz moja 2,5 bez...

Troszke 5 ma wieksza mase i podniesione cisnienie paliwa, ale roznice sa znaczne (z tego co mowi ale kto wie czy sie nie przechwala, wiadomo jak to jest ze spalaniem "niektorych" samochodow)

:)

Opublikowano
witam.moim zdaniem daj sobie spokój bo to całkiem inny motor ten vanos jest uruchamiany olejem pod ciśnieniem ok 50 bar więc to skomplikowana konstrukcja i może nie wypalić , a kumpla auto pali pewnie mniej bo ma alu blok produkcja od 94 całkiem lżejszy i inny motor dlaego mniej paliwka pożera.pozdro
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
witam.moim zdaniem daj sobie spokój bo to całkiem inny motor ten vanos jest uruchamiany olejem pod ciśnieniem ok 50 bar więc to skomplikowana konstrukcja i może nie wypalić , a kumpla auto pali pewnie mniej bo ma alu blok produkcja od 94 całkiem lżejszy i inny motor dlaego mniej paliwka pożera.pozdro

a czy czasem m52 nie bylo produkowane od 95-96 roku chyba w 94 jeszcze ich nie bylo

• 5 lat później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powinieneś czuć kolego.Silnik bez vanosa dostaje kopa w okolicy 3,5 rpm.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
Mój właśnie nie dostawał. Ale przejrzałem obrazki i porównałem ze swoim silnikiem M50 i rzeczywiście nie mam Vanosa. Czy to dobrze czy nie to już inna kwestia. Ale przynajmniej wiem na czym stoję :)