Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szukam aktualnie swojego wymarzonego BMW Coupe ale mam dylemat bo choc jezdzilem zawsze niemieckimi markami to o BMW wiem tylko tyle ze (auta dzielą sie na dwie grupy, BMW i cała reszta ) ale tak na powaznie co wybrac mysle o roczniku 2001-2002:

czy silnik 2,2 320

czy silnik 2,5 325

czy silnik 2,8 328

- czy model 323 tez ma silnik 2,2 ? czy to poprostu jest wersja 2,5 litra 170 koni bo to mnei zastanawia ( jedni pisza 320 inni 323 i ze niby 170 koni ale czy to jest silnik 2,2 nie piszą wiec o to tez bym chcial zapytac)

slyszalem ze silniki 2,2 170 koni sa najbardziej wdzięczne niezawodne itd

ale nie ukrywam ze chętnie poznał bym opinie uzytkownikow forum która napewno wie wszystko na temat BMW będe wdzieczny.

Opublikowano

No to wszystko jasne jedna odpowiedz :) nikt nic weicej niema do powiedzenia wiec mysle ze 328 to jest to

a co myslicie o automacie z tiptronic czy lepiej brac manuala

wsumie nie ukrywam zrobilem jzu troche kilometrow w zyciu za kolkiem sie nasiedzialem jakies 12 lat i chetnie bym nie zmienial biegow w ulicznych korkach ze o trzymaniu nogi na sprzegle nie wspomne

moze wiecie o jakis problemach z automatami lub tez spadku osiagow ?

polecili byscie automatyczna skrzynie biegow w takiej 328 czy raczej nie?

Opublikowano

chcesz kupis autko ze sporym piecem, które będzie miało kopa, którego nie odczujesz w pełni z powodu automatycznej skrzyni...

I jeszcze coś: Bmw w pewnym momencie przestało się tak rygorystycznie tzrymać zasady, która mówiła, że dwie ostatnie cyferki, oznaczają pojemność silnika :!: Dobrym przykładem tego odstępstwa jest 318 silnik 1,9. 320 po 2001 (albo coś koło) otrzynalo nowy silnik 2,2 i jest to jedna z nowszych konstrukcji :wink:

Opublikowano

Wydaje mi się, że od 2001 roku Bmw 328 zastąpiła 330.

Ja posiadam 330 CI w automacie /steptronic/ moc 231 KM. Osiągi 0-100 w manualu to 6,5 s. a w automacie 7 s. tak więc różnica to tylko 0,5 s. Zawsze jeździłem manualem i jak większość kierowców byłem przeciwnikiem atomatów i jak większość wierzyłem w awaryjność tych skrzyń jak również mit iż wszystkie automaty to "muły". Kilka lat temu udało mi się kupić okazyjnie świetne Audi - niestety w automacie - tak wtedy myślałem. Ten zakup diametralnie zmienił moje nastawienie i do chwili obecnej jeżdże tylko automatami.

"Odpukać" jeszcze nie zdażyła mi się żadna usterka. Tak więc polecam steptronica serdecznie - oczywiście przy wystarczająco dużej mocy.

Opublikowano (edytowane)
Wydaje mi się, że od 2001 roku Bmw 328 zastąpiła 330.

Ja posiadam 330 CI w automacie /steptronic/ moc 231 KM. Osiągi 0-100 w manualu to 6,5 s. a w automacie 7 s. tak więc różnica to tylko 0,5 s. Zawsze jeździłem manualem i jak większość kierowców byłem przeciwnikiem atomatów i jak większość wierzyłem w awaryjność tych skrzyń jak również mit iż wszystkie automaty to "muły". Kilka lat temu udało mi się kupić okazyjnie świetne Audi - niestety w automacie - tak wtedy myślałem. Ten zakup diametralnie zmienił moje nastawienie i do chwili obecnej jeżdże tylko automatami.

"Odpukać" jeszcze nie zdażyła mi się żadna usterka. Tak więc polecam steptronica serdecznie - oczywiście przy wystarczająco dużej mocy.

Popieram .. dla mnie tez nie ma różnicy czy automat czy manual.A powiem szczerze ze teraz mam manuala i czasem automata w mieście mi brakuje!choć to mieszanie czasem drążkiem też ma swoje zalety! :twisted2:

Bierz 2.8 lub 2.2 ja sam miałem kupować 2.5 ale wszystkie byly w stanie pożal sie ..... wiec mam 2.0 tez jestem zadowolony.

Ale w tym przedziale wiekowym myśle że trafisz ładne 328

Edytowane przez kruger01
Opublikowano
zalezy co lubisz ,ale wydaje mi sie ze automat bardziej pasuje do wiekszych aut typu 5 i 7....a do 3 wybral bym reczna...ja milame kupic 540 w automacie[lub 740] ,i w manualnej bym nie wzial takiego autka,a kupilem z3 i tu nie widzial bym automatu,choc byly zakladane...
Opublikowano

Dzieki za pomoc wiedzialem gdzie uderzyc niezly zbiór iformacji na tym forum jest trzeba tylko poczytac :8) jzu zaczynam łapac ktory model jaka cyferka z ktorego roku z jakim silnikiem :idea: i ile koni :twisted:

wiec 328 wydaje sie byc bardzo dobra opcja w automacie to sa modele do 2001 oczywiscie bo od 2001 jakos polowy roku sa to juz modele 330 :)

wiec najlepiej tak 330 z automatem 2002 ale jak sie trafi 320 z 2,2litra 2002 tez bedzie spoko - choc mysle o tym 6,5 sek do setki w 330 o kotrym wspomnial kolega robi wrazenie to tylko dwie sekundy wolniej niz porsche czy inne speed cudo :mrgreen: - teraz tylko taką Betinkę znalesc w idealnym stanie to bedzie wyczyn :modlitwa: pewnie predzej cos niemcy choc w kraju mozna by podjechac do ASO sprawdzic

dzieki za informacje bardzo :D