Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam niewie ktoś gdzie znajduje się filtr przeciwpyłkowy w bmw e32 i przy okazji gdzie jest filtr paliwa w 740 v8 i czy są tam dwa filtry bo w 750 chyba są dwa.za odpowiedzi z góry dziękuje.

cześć :roll:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
A po czym poznac ze nadszedl juz czas wymiany filtra?

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano
A po czym poznac ze nadszedl juz czas wymiany filtra?

u mnie po tym, że ledwo mi nawiew dmucha(na 100% zabity syfem mikrofiltr)...

jest to powodem, ze szyby parują....

Panowie mam jeszcze jedno pytanie przy okazji....:

czy z nawiewu tylniego powinno zawsze leciec zimne powietrze?? bo ja tak mam...

pozdrawiam

Prezes

Moja flota: •Czarna & •eMka & •Kalinka & •Malutka

Opublikowano
u mnie leci ciebłe zimne średnie, lewa kratką ciepłe prawą zimne lub na odwrót :mrgreen: jakie sobie wać Pan zarzyczy. Pewnie masz zsunięty któryś z węży od ciepłego powietrza

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
yyyyyyyyyyy

a jak to sie ustawia?? jak sie w ogole do tego dostac?? sam dam sobie radę??

Nie mam zielonego pojęcia u mnie działa więc nie miałem potrzeby bawić się w mechanika i rozbierać wszystkiego niech się wypowiedzą bardziej wtajemniczeni. W każdym razie powietrze leci cieołe wtedy kiedy na konsoli jest ustawiony nawiew na tważ a regulatorem dobierasz odpowiednią temperaturę

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano

Panowie mam jeszcze jedno pytanie przy okazji....:

czy z nawiewu tylniego powinno zawsze leciec zimne powietrze?? bo ja tak mam...

:roll2: Nie wiem... ile razy już zamieszczałem odpiedź na to pytanie... zrobię to jeszcze raz...

Jeśli chodzi o tylne kratki na konsoli środkowej (na tunelu) - z nich leci tylko świeże powietrze lub schłodzone (w przypadku wyposażenia w kimatyzację)

Tylne kratki na nogi dmuchają ciepłym lub zimnym ( w zależności jak sobie ustawimy)

Co co wymainy mikrofiltra... to z doświadczenia wiem, że po dwóch latach jeżdzenia, filtr ten jest całkowicie czarny i zapchany (nie jeżdzę po szutrach). Jednym słowem - syf.

Szyby parują, słabo się grzeje, czujnik temperatury też jakby szwankuje, bo nie można utrzymać żądanej temperatury w kabinie.... to wszystko znaczy, że mikrofiltr kwalifikuje się już do wymiany.

Tyle razy już było o tym na forum... Krok po kroku... wymiana, montaż itd... Koledzy jeszcze jakieś linki podsyłają...

:idea: Na koniec dla posiadaczy E34 mała uwaga - najpierw sprawdź jaki filtr masz zamontowany, bo były co najmniej dwa różne, z których jeden (mniejszy) występuje powszechnie w handlu w formie zamienników (np. Filtron), drugi (dość duży) niestety ciężko znaleźć i trzeba kupować made by BMW (drogi, bo ponad 100).

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano

Jeśli chodzi o tylne kratki na konsoli środkowej (na tunelu) - z nich leci tylko świeże powietrze lub schłodzone (w przypadku wyposażenia w kimatyzację)

Tylne kratki na nogi dmuchają ciepłym lub zimnym ( w zależności jak sobie ustawimy)

a bo nie zawsze u mnie z tunelu środkowego leci takie jakie chce i nie mam klimy 8)

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano
:shock: To masz kolego jakiś wyjątkowy okaz, gdyż według literatury fabrycznej i nie ukrywam mojego niemałego doświadczenia wynika, ze z tylnych kratek w E34 leci tylko swieże lub schłdzone powetrze.
Pozdrawiam, Michał
Opublikowano
:shock: To masz kolego jakiś wyjątkowy okaz.

potwierdzam... u mnie także zawsze leci chlodne powietrze...(z tunelu)

no ale cóż.... na tym świecie wszystko może się zdarzyć... :lol: :duh:

a jeśli nie zdarzyć to wydawać.... :?

pozdrawiam

Prezes

Moja flota: •Czarna & •eMka & •Kalinka & •Malutka

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bez urazy, ale czy Wy używacie wszystkiego bez przeczytania instrukcji obsługi (piszę o rzeczach "większych", nie o np. chlebie)? Przecież tam jest wszystko opisane dokładnie...

Ponadto ten temat (i filtr przeciwpyłkowy, i nawiewy, i ogrzewanie)był już wałkowany nie raz na forum... poszukajcie.

Kai
Opublikowano
A gdzie jest E39 filtr przeciw pyłkowy??:)

Czy to sa te dwie czarne skrzyneczki z prawej i lewej strony silnika??

Wiecie co tak czytam Wasze odpowiedzi i zaczynam się bać zadawać dodatkowe pytania ... tematu filtra przeciwpyłkowego szukałem pod hasłem przeciwpyłkowy i nic konkretnego nie znalazłem :oops: Na pomył mikrofiltr nie wpadłem bo jakoś nie spotkałem się z tą nazwą do tej pory ...

Zadam pytanie mimo wszystko najwyżej na mnie nakrzyczycie ;P Gdzie w e34 szukać z tyłu nawiewów na nogi, bo ja jakoś ich nie widziałem, ale może za słabo szukałem. :oops: :?:

Pozdrawiam,

Paweł

Opublikowano
A gdzie jest E39 filtr przeciw pyłkowy??:)

Czy to sa te dwie czarne skrzyneczki z prawej i lewej strony silnika??

Tak - przy kabinie.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Pod przednim fotelem ...

W każdym modelu, czy były takie, które nie posiadały tego elementu wyposażenia? :?:

Pozdrawiam,

Paweł

Opublikowano
w moim cudeńku też są. Takie pytanie w związku z tymi nawiewami - przy włączonym ogrzewaniu z tyłu z kratek pod fotelami leci ciepełko a ze środkowej kratki lecą sople lodu :)
Opublikowano
w moim cudeńku też są. Takie pytanie w związku z tymi nawiewami - przy włączonym ogrzewaniu z tyłu z kratek pod fotelami leci ciepełko a ze środkowej kratki lecą sople lodu :)

Tak podobno ma być ;)

Pozdrawiam,

Paweł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdziłem w ETK - żeby nie było :)

Każda E34 ma nawiewy na nogi z tyłu. Są przypięte tak, jak nawiewy na nogi z przodu, więc działają też tak samo. Niestety, jeżeli ktoś ma nieoryginalne dywaniki z tyłu (za duże, za małe, bez zatrzasków), to przeważnie są one "skopywane" w przód i przykrywają te właśnie nawiewy (kratki).

A jeżeli chodzi o nawiew na środku (koniec tunelu) z tyłu, to jeżeli już jest (przypuszczam, że były po 90 roku, a przed 90 rokiem nie zawsze były montowane) to zawsze wieje z niego lodem :)

Kai
Opublikowano
ns stronie www.filtron.pl jest katalog filtrów i po wybraniu odpowiedniej opcji są dostępne w PDF instrukcje wymiany(z obrazkami) do każdego modelu, nie tylko BMW

Pomogę kupić auto w Niemczech

+48508498199

+4916098654256